Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Zorán öt év után újra koncertezik

Zorán - Zorán öt év után újra koncertezik

A Kossuth-díjas énekes december végén újra koncertezik az Arénában, előtte, a Magyar Dal Napján szeptemberben is hallhatjuk legjobb és legismertebb dalait. Nyáron pedig folyamatosan koncertkörúton van. A zenéről, a közelgő koncertről, a tehetségkutatókról és a jövőről beszélgettünk a népszerű zenésszel.

Miért kellett közel 5 évet várni egy újabb koncertre? Pihenésre és alkotásra
volt szüksége?

Pihenésről szó sem volt, mert a 2007-es Aréna óta minden évben volt koncertem a Művészetek Palotájában, megjelent 2 DVD-m és egy válogatáslemezem is. Ezen kívül folyamatosan koncerteztem vidéken is.

Legismertebb dalait fogjuk hallani a decemberi koncertjén. Ezek mellett lesznek meglepetések is? Esetleg sztárvendég vagy vendégművészek?

Zorán - Zorán öt év után újra koncertezik

Természetesen elhangzanak, majd az un. kihagyhatatlan dalok is, de - ahogy eddig mindig - bőven válogatok majd a több száz dalból álló repertoárom többi számából is. Meglepetés most is lesz, mert fontosnak tartom, hogy a közönség mindig valami mást kapjon, mint amit utoljára látott és hallott tőlem, és ez vonatkozik a vendégekre is.

Ősszel ismét lesz Magyar Dal Napja miként ünnepli e jeles eseményt? Ön szerint mennyire fontos, hogy a tv-k rádiók több magyar dalt tűzzenek műsorra?

Az immár harmadik Magyar Dal Napján a Vígszínházban rendezett műsorban énekelem el néhány dalomat. Bár nehéz pontosan behatárolni, de a saját zenémet "szöveg centrikus" műfajnak tartom, ebből adódik, hogy - a pályafutásom első néhány évét leszámítva -, mindig is magyarul énekeltem. Köszönhető ez testvéremnek, Dusánnak is, aki ezeket a költészetnek is minősíthető dalszövegeket írja. Nagyon fontosnak tartom, hogy a rádiók és tévék legalább ezen a napon több magyar dalt játszanak, mint máskor, mert a magyar szerzők és előadók amúgy is nehezebben "jutnak szóhoz", mint a hatalmas anyagi- és promóciós háttérrel rendelkező világsztárok.

Mostanság tehetségkutató dömping van kis hazánkban. Erről mi a véleménye, hogyan vélekedik ezekről a műsorokról? Ha felkérnék, lenne zsűritag? A friss felfedezetteknek milyen tanácsot adni?

Kétségtelen, hogy egymást érik ezek a műsorok, és azt hihetné az ember, hogy a sok éven át tartó rostálásokon már minden létező komolyabb tehetség fennakadt, a dilettánsokról nem is szólva. De nem! Mert jönnek az újabb és újabb generációk, meg a "tegnap még azt sem tudták, hogy létezem, ma meg rólam beszél a fél ország" féle gondolat csábereje mindent söpör. Rengetegen vannak, akiknek egy ilyen verseny jelenti az egyetlen kitörési lehetőséget, - ezt én jól ismerem, hiszen annak idején engem is egy ilyen vetélkedő, a Ki-Mit-Tud? tett országosan ismerté. Különböző zsűrikbe már sokszor kértek fel, de eddig mindig nemet mondta, mert nem szeretek emberek sorsa felett ítélkezni, még akkor sem, ha tudom, hogy végül is ez csak egy játék. A most indulóknak csak annyit üzenek, hogy a siker iszonyúan megfoghatatlan valami, és hosszú távon csak a zsenik hagyatkozhatnak a tehetségükre. Mindenki másnak marad a küzdés maga, ami persze még így is irigylésre méltóan szép tud lenni.

Üzleti világunkban Ön szerint mennyire van jogosultsága az élő fellépéseknek és az élő zenének?

Nem hiszek abban, hogy azt, amikor a színpadon igazi zenészek igazi zenét játszanak, bármilyen technika helyettesíteni tudná. Vannak időnként divatirányzatok, amelyek ezt mintha cáfolnák, de előbb-utóbb mindig eljön az igazság pillanata, mert a közönséget csak rövid ideig lehet átverni.

Hamarosan megjelenik új CD-je. Manapság szinte már nincs is értelme hanghordozót kiadni. Erről mi a véleménye? A szokásos Zorán stílus lesz majd hallható az új korongon?

Tényleg egyre nehezebb eladni a zenét, mert egyre többen érzik "jogosnak", hogy amit mások sok tanulással és munkával létrehoznak, az mind-mind legyen a "közvagyon". Ezt az eszmét már a múltban egyszer kitalálták, de akkor, szerencsénkre, csak kísérlet maradt. Azóta sokat változott a világ (legfőképpen technikailag), merthogy az un. szellemi termékek (írás, zene, szoftver stb.) könnyen alakíthatók át elektromos jelsorozattá, vagyis digitalizálhatók, - így aztán már semmi akadálya nincs annak, hogy felkerüljenek a hálóra vagy lemásolják milliószámra. Az igazságérzetem csak akkor lenne rendben (persze tudom, hogy ez egy álnaív párhuzam), ha én pl. szaporítható, virtuális benzinnel járathatnám a kocsimat. Na, de hagyjuk a vicceket.
Az ősszel megjelenő új lemezemen most dolgozunk. A bőrünkből sem a szerzők, sem én nem tudunk, de nem is akarunk kibújni, ezért mondhatom nyugodtan, hogy a stílus marad, viszont ezen belül nagyon változatos dalok születtek. Nem akarom elkiabálni, de most úgy érzem, hogy pálya-futásom egyik legjobb albuma van születőben, remélem, ezt a közönség is visszaigazolja majd. Egyben azért biztos vagyok: a decemberi Aréna koncertemen ezekből a dalokból is játszunk majd jó párat.

Keveset szerepel a médiában. Tudatosan óvja magánéletét vagy Ön szerint rohanó világunkban már nem divat a minőségi és igényes kultúra?

Ha médiában való megjelenés egyenlő a magánélet kiteregetésével, akkor nem tehetek mást, mint hogy megvárom, amíg ilyen kérdéseket kapok, mint amilyenekre éppen most válaszoltam. Azt látom, hallom, olvasom, hogy nagy általánosságban politikai és bulvár témák uralják a közbeszédet. Ennek ellenére nem vagyok pesszimista, mert időközben kialakult egy olyan közönségtábor, amely ellenszegül az általános trendnek, vagyis csak a saját ízlésére és értékítéletére hagyatkozik. Ebből rám talán az vonatkozik, hogy koncertjeim évek óta szinte kivétel nélkül teltházasak, hogy a lemezeim fogyásával sem lehetek elégedetlen.

2011. 07. 22. 14:25

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Vendég 2011. 07. 29. 22:18
Zoránt, hosszú évtizedek óta csodálom, főleg a szövegi mondani valója ragadt meg, Zenéjét nem lehet csak úgy hallgatni, hanem részemről legalább is teljes figyelmet igényel.
VENDÉG 2013. 09. 06. 16:39
:):):):):):):)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Zorán öt év után újra koncertezik cikk képei
Zorán - Zorán öt év után újra koncertezikZorán - Zorán öt év után újra koncertezik