Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Kijátsszák a Google-t! – Interjú a Barabonto együttessel

Barabonto - Kijátsszák a Google-t! – Interjú a Barabonto együttessel

Nemrég alakultak, még a bemutatkozó nagylemezük sem készült el, máris számos különleges fesztivál közönségét szórakoztatta hazánk első, – és eddig egyetlen – gastrock csapata, a Barabonto. Csülökkel, az alapító-gitárossal beszélgettünk.

– Kezdjük az elején! Öten négyfelől érkeztetek, zenei múltatok mennyire határozza meg a jelent? Mit gondoltok, melyik tag egykori bandájának rajongója bólogathat a leglelkesebben a Barabonto dalait hallgatva?
– Igen, a zenekar különböző zenekarokból kovácsolódott egybe, az a helyzet, hogy mindegyik zenekar rajongói megtalálják azt az ízt, amiért szerették azt a bandát, amiben az aktuális tag játszott! A Gastrock valóban egy olyan műfaj, amit a legfiatalabbtól a legidősebb korosztályig mindenki szívesen hallgat és mulat rá.

Barabonto - Kijátsszák a Google-t! – Interjú a Barabonto együttessel

– Ha már az együttes neve szóba került, igaz, hogy megirigyeltétek Mr. Bikicsunáj sikerét, s névválasztáshoz ti is zenei halandzsára voksoltatok? Tervezitek, hogy a bemutatkozó nagylemezetekre felteszitek a névadó felvétel kamuszövegű demóját?
– Ez a felvétel majd a 10. jubileumi születésnapi válogatáslemezünkre kerül majd fel, addig nálunk marad a fiókban, jól elzárva! :-) A névválasztásnál valahogy egyértelmű volt, hogy ez a legjobb zenekar név, volt még pár ötlet, de ez tetszett a legjobban mindenkinek! Illetve ilyen szó nincs, és ha valaki rákeres a zenekarra, csak minket talál meg. Mert ugye a saját számok megalkotásánál, először megírjuk a dallamokat, és amíg nincs meg a szöveg, ráhalandzsázunk, így lettünk Barabonto.

– Műfaji meghatározásként a gastrock kifejezést használjátok, amiben komoly lehetőségek rejlenek, hiszen, ha már kimerítettétek a magyar sajátosságokat, akkor különféle nemzetek zenei hatásait és konyháját is bevehetitek a repertoárba. Vannak ilyen típusú jövőbeni elképzeléseitek?
– Mindenképpen arra törekszünk, hogy a műfaj keretein belül, ami ugye elég tág, a lehető legkülönbözőbb módon felsorakoztassuk a gasztronómiai és szórakozási módokat, életérzéseket. Mint ahogyan a Kisváros című dalunk, amiből klip is készült, egy disznóvágás hangulatát tükrözi. De a közeljövőben még a hazai sajátosságokról fognak szólni a dalok.

– A honlapotokra látogatók meghallgathatják a négydalos bemutatkozó anyagotokat, melynek egyik kakukktojása a Gedeon bácsi. Bár hangulatos a felpörgetett tempó és a nóta is kellőképpen vidám, pont az eszem-iszom vonal hiányzik belőle. Honnan jött ez az ötlet? Nem lett volna ésszerűbb egy táplálkozós klasszikust elővenni, mondjuk a Bergendytől a Hadd főzzek ma magamnak vagy a Sajtból van a Hold című nóták egyikét, netán a Bon Bontól a Pia olimpiát?
– Egyértelmű lett volna egy ilyen típusú feldolgozás, ami Gastrock-os, de ha már kakukktojás, akkor legyen az teljesen! :-) A feldolgozásaink, amiket a koncerteken játszunk, nem az evés, ivás köré szőttük, hanem a hangulata köré, mert jól magunkra tudtuk formálni a Bubamara, Villa Negra dalokat is. A Gedeon bácsi pedig egy olyan dal, amit mindannyian nagyon szeretünk, és ez is egy életérzés, amit, picit átformáltunk magunkra!

– Október 14-én a RocktóberFesten szórakoztattátok a nagyérdeműt, ahol olyan nagynevű előadók is felléptek, mint az EDDA Művek, a Bikini vagy a Magna Cum Laude. Mit jelentett számotokra ez az esemény? Tartogatott számotokra különleges élményeket, lehetőségeket e fesztivál?
– Igen, nagyon örültünk annak, hogy a RocktóberFesten is játszhattunk, mert a zenénk valóban nem korfüggő. Ugyanilyen örömmel fogadták a zenénket a Savaria Történelmi Karneválon Szombathelyen, vagy a Gyógy-Bornapokon Bükfürdőn, vagy akár a RocktóberFesten. Nagyon nagy élmény volt, hogy ilyen sokan ismerik azokat a feldolgozásokat és éneklik velünk, amiket játszunk, s az, hogy a saját dalaink is ugyan olyan sikert aratnak, mint a feldolgozásaink!

– Milyen nagy dobásra vagy éppen dobásokra készültök még az idén? Mit tanácsoltok azoknak, akik nem csak a Disznóvágás című klipeteken keresztül szeretnének látni és hallani benneteket, hanem élőben is?
– A legnagyobb dobásunk a nagylemezünk lesz, reméljük, hogy ebben az évben megjelenik, de legkésőbb jövő év elején mindenki a kezébe foghatja „a csirkecomb mellé” Magyarország első Gastrock műfajú zenekarának nagylemezét! De addig is járjuk az országot és mindenkit nagyon sok szeretettel várunk a koncertjeinkre, ahol valóban a Disznóvágás hangulatú Kisváros című dalunkat velünk énekelhetik, hogy megelevenedjen mindenhol a zenekarunk szlogene: Ha BARABONTO, akkor: „Eszünk, iszunk, mulatunk”!

Balajti Péter

2011. 10. 31. 8:51

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kijátsszák a Google-t! – Interjú a Barabonto együttessel cikk képei
Barabonto - Kijátsszák a Google-t! – Interjú a Barabonto együttesselBarabonto - Kijátsszák a Google-t! – Interjú a Barabonto együttessel