Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

„A költők zenészek, muzsikál a lelkük”

Kor-Zár - „A költők zenészek, muzsikál a lelkük”

A sikerük – elmondásuk szerint – ugyan nem széles körű, de dalaik népszerűek, a rajongótáboruk folyamatosan bővül. Látják, honnan hová jutottak, aminek fontos szerepe van abban, hogy a javarészt megzenésített költeményekkel hódító, szlovákiai, érsekújvári Kor-Zár immár a 23. életévét tapossa. Persze, a vers és a zene szeretete, valamint az egymás iránti tisztelet is meghatározó tényező az együttes működésében.

A Kor-Zár tizenegy megzenésített költeményt és egy saját dalt (Zsapka Zsolt és Madarász András szerzeményét) felvonultató albummal rukkolt elő Búcsú a holnapért címmel. Ennek kapcsán beszélgettünk Zsapka Attilával és Zsapka Zsolttal.

Az előző CD-tek, a 2009-es Az én falkám beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

Zsolt: Nem egészen. Szerettük volna, ha minél többen megismerik. Nem jutott el a teljes célközönséghez.
Attila: Sztárok nem lettünk, az biztos. De csalódottak nem vagyunk emiatt, elfogadtuk, hogy a mi zenénk rétegzene. A zenészek egyre ritkábban adnak ki CD-t, más utakat keresnek a közönséghez, az internet átalakította a piacot. A széles közönségrétegeket megcélzók még jelentetnek meg hanghordozókat, de a magunkfajták már csak elvétve. Mi is próbáljuk kihasználni a világháló adta lehetőségeket. Repertoárunk jelentős része megtalálható a legnagyobb videómegosztó portálon, a hallgatók érdekes illusztrációkat készítettek hozzá. A legtöbb zeneszámunk ingyen letölthető a netről.

Kor-Zár - „A költők zenészek, muzsikál a lelkük”

Ez baj?

Attila: Szerintem nem. Ettől jobban terjed a hírünk. Aki megszereti a zenénket, bizonyára megveszi CD-n. Az emberek többsége, legalábbis a mi közönségünk, még ragaszkodik a hanghordozókhoz, a kiadás nem veszteséges.

Most is egy CD-vel álltatok elő.

Attila: A terveink szerint vinillemezen is megjelenik, a gyűjtők részére.
Zsolt: A változások ellenére a CD még nem pótolható. Óriási motiváció, ha a kezedben tarthatod. Kiteljesedést, örömet vált ki. Az én falkám címűn több mint két évig dolgoztunk. A mostani viszonylag rövid idő alatt elkészült. A dalötleteket márciusban kezdtük gyűjteni, a stúdiómunka szeptemberben indult.

Ki választja a verseket?

Zsolt: A korábbi lemezeinknél Attila és én válogattunk, időközben a többiek is ráéreztek az ízére. A CD-re azok a versek kerülnek fel, amelyek demóváltozatban, egy szál gitár kíséretében érdekesek. A hangszerelés során még változhat az alap, a végső változat hallható a lemezen és a koncerteken. Az improvizáció nem jellemző ránk, de a fellépéseken olykor előfordul.
Attila: A költők zenészek, muzsikál a lelkük, a versnek dallama van. Az alapötlet megtalálható a költeményben, sokszor elég, ha felolvasom, hangsúlyozom, s kapásból megszületik a dallam. Volt már olyan vers, amelyet én nem tudtam megzenésíteni, viszont a társaim zseniálisan megoldották. Engem nem szólított meg úgy, ahogy kellett volna.

A Kor-Zár változatlanul József Attila-rajongó.

Attila: Négy költeménye szerepel az új CD-n, de ez most nem volt tudatos választás. Arra törekedtünk, hogy minél több kortárs költő kapjon helyet rajta. A szlovákiaiak közül Bettes István, Gál Sándor és Mihályi Molnár László egy-egy verse csendül fel. A címadó, a Búcsú a holnapért Bódai-Soós Judit fiatal magyarországi költő verse. Ez a legtalálóbb cím. Megújultunk, a ránk jellemző melankóliát háttérbe szorítottuk. Búcsúzunk a régi önmagunktól – egy szebb jövő reményében.

Vannak slágereitek?

Attila: Vannak, bár a sláger szó nagyképűen hangzik ebben a műfajban. Ilyen Vozári Dezső Chanson és Tompa Mihály A gólyához című verse, ezeket bárhol játsszuk, énekli a közönség. Az utóbbi az első megzenésítésünk. Én hoztam a dallamot, és Zsolt találta meg hozzá a verset, tehát nem is a költemény ihlette a zenét.

Számomra meglepő, hogy a Kor-Zár eddig nem tudta igazán megvetni a lábát Magyarországon. Pedig a zenétek – itt vitába szállnék veletek – nem feltétlenül rétegzene.

Zsolt: Ez a profi menedzselés hiányával magyarázható. Így nehéz bekerülni a megfelelő helyekre.
Attila: A mi zenénk nem tömegigényt kielégítő produkció, anyagilag nem olyan értékes, ami egy menedzsert motiválna. A bevételeinkből nem is futná komoly szakemberre. Van egy segítőnk, pályázatokat ír. Olykor fellépéseket is intéz, de a koncerteket főleg én szervezem. Amúgy koncertjeink jelentős része Magyarországon van. De ez nem azt jelenti, hogy sok a magyarországi fellépésünk, hanem azt, hogy kevés a szlovákiai.

Attila, korábban rendhagyó irodalomórával jártad az iskolákat. Ez még működik?

Attila: Most már nem egyedül járok, hanem Madarász Andrással, aki nagyon sokoldalú zenész. Szépen kiszínezi a műsort, a diákok csodálkoznak is, hogy egy muzsikus mi mindenre képes. Mindig van aktuális összeállításunk, most március 15-re és a költészet napjára készülünk.
Zsolt: A Kor-Zár hasonlóban nem gondolkodhat, arra hét ember már sok, és azért is kivitelezhetetlen, mivel néhányunknak polgári foglalkozása is van.

Legközelebbi terveitek?

Attila: Koncertezünk, népszerűsítjük az új CD-t. Lemezbemutató turné is lesz, nyáron pedig néhány fesztiválfellépés vár ránk.
Zsolt: Évek óta tervezünk egy karácsonyi lemezt, a következő nagy valószínűséggel az lesz. Ha idén nem, jövőre biztosan. (Új Szó)

Puha József

2012. 02. 17. 10:49

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

„A költők zenészek, muzsikál a lelkük” cikk képei
Kor-Zár - „A költők zenészek, muzsikál a lelkük”Kor-Zár - „A költők zenészek, muzsikál a lelkük”