Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Semi Holsen: „Jó úton járunk”

Semi Holsen - Semi Holsen: „Jó úton járunk”

Nádasdi Péter, ismert szlovákiai magyar színművész a színházi és filmes sikerei után most újabb területen szeretne bizonyítani. Sokkal jobban, mint eddig. A koncertszínpadok meghódításán dolgozik. Az egykori Waterfall dalszerző-énekese Semi Holsen néven verbuvált öttagú, az előzővel összehasonlítva elektronikusabb vizeken evező zenekart. Az egyik fellépés előtt beszélgettünk vele.

A Semi Holsen tekinthető valamiben az általad vezetett Waterfall követőjének?

Mindössze abban, hogy rajtam kívül Kóbori Dávid dobos is ott zenélt, valamint a hangszínem, előadásmódom kötheti össze a kettőt. Megcsömörlöttem. Eltűntek a közös célok, miközben bennünk, kettőnkben rengeteg energia maradt. Szerettünk volna új dolgokat kipróbálni, ezért 2009 tavaszán váltottunk. Eleinte kettesben dolgoztunk, majd felkérésemre csatlakozott hozzánk Szabó Nándor gitáros. Körülbelül három hónapig trióban zenéltünk, de tudtuk, ez még nem a teljes felállás. Dávidnak jutott eszébe, hogy be lehetne szervezni Oravec Gábor basszusgitárost. Megtörtént. A végleges felállás 2010 májusában alakult ki, Kobák Olivér gitáros érkezésével. Remek választás volt, új színt hozott az együttesbe. A zene elektronikus részéért felel.

Semi Holsen - Semi Holsen: „Jó úton járunk”

 

Hogyan zajlik a komponálás?

Már huszonnégy zeneszámunk van, ezeket bármikor játszhatjuk. A Semi Holsen első öt-hat dala az én korábbi szerzeményeim és a Dáviddal írt számok. Ezek eredetileg klasszikusabb hangzásúak voltak, közösen átdolgoztuk, elektronikus hangszerelést kaptak, hogy ne lógjanak ki a sorból. Születtek dalok próbatermi improvizációkból is. Az eddigiek harmadik csoportját Olivér írta, és együtt véglegesítettük. A bulisabb szerzeményeink szövegét közösen, soronként raktuk össze. Külön-külön is írunk szöveget. Hozzám a brit zenei vonal áll nagyon közel, már kiskoromban azt hallgattam. Az inspirál. Eszembe jut egy-két szó, vagy alapötlet, azt szoktam mondani, hogy kamu angol szöveg, ami rávezet a készülő dal hangulatára.

 

Kétnyelvű a zenekar.

A jövőben a magyar és az angol nyelv mellett a szlovákot is kipróbáljuk. Egyrészt kíváncsiak vagyunk arra, a számaink hogyan állnak helyt szlovák szövegkörnyezetben, másrészt ezáltal több embert tudunk megszólítani. Háromnyelvű együttes lennénk, dalainknak három változata volna. Mind a három nyelven készült szöveg másról szólna.

 

Az alakuláskor megfogalmazódtak célok?

Azért is hagytam ott a Waterfallt, mert szerettem volna zeneileg még többet elérni, holott színész vagyok. A koncertszínpad más világ. Ott nem kötött a megjelenés. Úgy érzem, színészként és zenészként vagyok teljes ember. Azt szeretnénk, hogy a zenénk eljusson a nagyközönséghez, ne csak a barátokat, ismerősöket szórakoztassuk.

 

A Waterfall If Not Now, When? című CD-jének dalait a rádiók nem nagyon sugározták, pedig például a Skaringőtől rádióbarátabb felvételt nehéz készíteni. Mit tesztek azért, hogy a Semi Holsen ne így járjon?

Azért a számaink fel-felbukkantak a rádióban, sőt van, amelyik a mai napig játszik Waterfallt. A menedzselés és a pozitív hozzáállás hiányával magyarázható, hogy ezt a piaci szegmenst nem tudtuk teljesen meghódítani. Az a lényeg, mennyire teszi oda magát az ember. Ebben a zenekar összes tagjának részt kell vennie. Most ügyelünk arra, mindig legyen inspiráció, ne fásuljunk el. A szerzeményeinket el akarjuk juttatni a nagyközönséghez a lehető legtöbb fórumon keresztül. A CD-eladás már nem jelentős, ezért az a legfontosabb, hogy a világháló adta minden lehetőséget kiaknázzunk, és bekerüljünk a rádiókba. De nem az a cél lebegett előttünk, hogy rádióbarát zenét készítsünk. Vannak slágergyanúsabb dalaink, s vannak, amelyek az underground kategóriába tartoznak, utóbbiak a színpadon jobban érvényesülnek. Bár szerintünk, ha egy szám jó, akkor az a rádióban és a színpadon egyaránt helytáll.

 

Hol tart most a Semi Holsen?

A dolgaink a várakozásnak megfelelően alakulnak, de egy zenész sohasem lehet elégedett a teljesítményével. Jó úton járunk. Rögzítettünk egy nyolcdalos CD-t, és folyamatosan dolgozunk a népszerűsítésünkön. Tehetségkutatót nyertünk Nyíregyházán. Április 8-án harmadikok lettünk Budapesten a Pulzus tehetségkutató döntőjében. Ráadásul mi szerepelhetünk a mezőnyből az októberi Hangfoglaló versenyben, ahol tizenöt magyarországi és négy határon túli tehetségkutató kiválasztottjai mérik össze tudásukat.

 

Nem okozott dilemmát az együttesen belül a tehetségkutatókban való részvétel?

Nehéz Királyhelmecről kitörni, ezért minden apró lehetőséget meg kell ragadni, hogy megmutatkozhassunk. A részvétel a fontos. Jókor jó helyen lenni. Összehozhat a sors olyan szakemberekkel, akik segíteni tudnak. Elég egy embert meggyőzni, aki újabb lendületet adhat. Koncertezni hív vagy egyszerűen csak ösztönöz. A karrierünk a mi ügyességünkön múlik, s ha ügyesek vagyunk, a szerencse is mellénk áll. Mindegyikünk kismenedzserként működik, egymás útját nem keresztezzük. Ebben látjuk a jövőt, mert tudjuk, hogy a Semi Holsenben sok van. (Új Szó)

 

(Nagy Tibor Grosso felvétele)

Puha József

2012. 04. 16. 19:32

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Semi Holsen: „Jó úton járunk” cikk képei
Semi Holsen - Semi Holsen: „Jó úton járunk”Semi Holsen - Semi Holsen: „Jó úton járunk”