Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

„A győzelemre hajtunk!”

Compact Disco - „A győzelemre hajtunk!”

Egy éve jelent meg a Compact Disco második stúdiólemeze. Ha akkor valaki megjósolta volna a zenészeknek, mit érnek el a következő egy évben, bizonyára örömmel rábólintanak a teljesítményükre. Pályafutásuk száznyolcvan fokos fordulatot vett.

A sikersorozatot a Petőfi rádió indította el. Miután elkezdte sugározni a zenekar Feel the Rain című dalát, szinte az összes magyar rádióállomás, zenei tévécsatorna követte. Talán nem is született még ilyen, széles körben hódító sláger a magyar nyelvterületen.

A Compact Disco most újabb mérföldkő előtt áll – a fiúk képviselik a magyar színeket a jövő héten Azerbajdzsán fővárosában, Bakiban sorra kerülő Eurovíziós Dalfesztiválon a Sound of Our Hearts című szerzeménnyel. Képtelenség előre megmondani, hogy a kiszámíthatatlan kimenetelű verseny mekkorát lendíthet a kvartett karrierjén. A szombati döntőben csak akkor szerepelhet, ha sikerrel veszi az első, keddi elődöntőt.

Compact Disco - „A győzelemre hajtunk!”

Lotfi Behnam, Walkó Csaba és Sándor Attila adott interjút.

Nem dilemmáztatok a nevezésen?

Csaba: Nem. Miután megtudtuk, hogy a Magyar Televízió milyen komoly műsorban választja ki a hazai képviselőt, úgy döntöttünk, belevágunk. Bekerültünk a legjobb húsz közé, végül meg is nyertük a nemzeti döntőt.

Behnam: Amikor megalakítottuk a zenekart, kijelentettük, csak olyan igényes zenét készítünk, amellyel nemzetközi téren is büszkén képviselhetjük Magyarországot. Az Eurovíziós Dalfesztivál a szélesebb körű ismertté válás kiváló fóruma, mivel a világ egyik legnézettebb élő koncertműsora.

Zenei berkekben felemás híre van a fesztiválnak. Ebből eredően valóban ez a legjárhatóbb út?

Behnam: Azt gondolom, az erős dal ott is utat tör magának, és megtalálja a közönségét.

Attila: Pozitívan, az előítéleteket figyelmen kívül hagyva indulunk neki az összeurópai megmérettetésnek. Nemzetközi karrierünk, részben a fesztiválnak köszönhetően, már elkezdődött. Nemrég tizenhárom európai országgal írtunk alá lemezszerződést. Először az eurovíziós dalt adják ki, majd a két albumunkból egy válogatáslemezt. Javarészt a másodikról kerülnek rá szerzemények. Úgyhogy mi a nevezéssel már nyertünk.

Hogyan jutott el a híretek az egyes országokba?

Csaba: Elsősorban az internet segítségével. A szakma – bár nem biztos, hogy bevallja – figyeli a dalfesztivál résztvevőit. A kiadónknak is fontos szerepe van, keményen dolgozik a karrierünkön.

Ha a Compact Disco leszerepelne a versenyen, ami, valljuk be, benne van a pakliban, már azzal is nyerne?

Csaba: Sokat beszélgettünk erről. Már az megtiszteltetés, hogy mi képviselhetjük a magyar színeket. Elsősorban az önmagunkkal szemben támasztott követelményeknek akarunk megfelelni, s ha az sikerül, akkor elégedettek leszünk, tulajdonképpen a helyezéstől függetlenül is. Egyébként a fesztivál és a nemzetközi pályafutás két különböző dolog. Szerencsés volna, ha az utóbbira nagy hatással lenne azerbajdzsáni szereplésünk.

Behnam: Egy rajongónk írta, hogy Udinésében a fő téren kávézott, amikor meghallotta a rádióban az eurovíziós dalunkat. Megkérdezte a pincértől, tudja-e, hogy ki zenél, s az rávágta: persze, nagy kedvence, a Compact Disco. A legnagyobb videómegosztó portálon a Sound of Our Hearts hivatalos videoklipje alatt több olyan bejegyzés olvasható, hogy ez túl jó a versenyhez, ezért nem biztos, hogy sikerrel szerepelünk, ám a fesztiválon kívül helyünk van Európában. Lehet, hogy nagyképűen hangzik, de mi változtatni szeretnénk az Eurovízió megítélésén. Az elmúlt években talán az volt a gond, hogy csak alacsonyabb színvonalú dalokból lehetett választani.

Való igaz, nagyon kilógtok a sorból, ami – ismerve a fesztivált – lehet előny és hátrány is.

Csaba: Csak előny lehet! A nemzeti döntőben is eléggé kilógtunk a sorból, mégis megnyertük!

Tippeltek arra, hogyan végezhet a zenekar?

Attila: Mi nem. A brit fogadóirodákban erre is lehet fogadni. Most a tizedik és a tizenötödik hely között állunk, amire szeretnénk rácáfolni. Győzni akarunk! Mindig maximális célokat tűzünk magunk elé.

Behnam: Pontosabban háromlépcsős célkitűzésünk van. Győzni megyünk, de ha nem sikerülne, akkor szeretnénk az eddigi legjobb magyar eredményt elérni. Ha az sem jönne össze, akkor beérjük a tavalyinál jobb helyezéssel is. De mindenképpen a győzelemre hajtunk!

Megnéztétek már a vetélytársak produkcióit?

Csaba: Természetesen. Elég színes a paletta. Több ország is változtatott a hozzáállásán, a színvonal szerintem magasabb lesz, mint az elmúlt években. Jó a német dal, a svájci, a dán.

Azt nyilatkoztátok, hogy a színpadkép csak egy kicsit változik a nemzeti döntőben látotthoz képest.

Behnam: Szeretnénk ugyanazzal az őszinteséggel kiállni a színpadra, mint odahaza. Mi zenekar vagyunk, csak minimális show-elemmel egészítjük ki a produkciónkat.

Ha az Eurovíziós Dalfesztivál után leülünk beszélgetni, mit szeretnétek elmondani?

Attila: Azt, hogy elégedettek vagyunk a teljesítményünkkel. A megkezdett úton akarunk haladni, s ha az sikerül, akkor minden szuper lesz. (Új Szó)

Puha József

2012. 05. 20. 11:02

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

kajmnán 2012. 05. 27. 7:47
KISSÉ BEÉGTÜNK. A POTMÉTEREKET TEKERGETŐ PC zene nem vált be. Európa bebizonyította, hogy továbbra is azokat az előadókat szereti, akik nem pc szívűek, hanem mély érzésű, nagy tehetségű énekesek, előadók. Noha hazánk is rendelkezik ilyen előadókkal, a zsűrink mégis a műanyag krumplit választotta. Sokkal nagyobb formátumú előadókra van szükség a jövőben, akik nem a kommersz virsili zenét nyomják, amely jól bevált zenei panelekből építkezik, hanem az egyéni képességek kiragyogásából. Ha nincs valódi egyéni zene, csak computer, akkor ez van. Kedves zsűri,Jenő, nagyon mellé lőttetek. Miért nem az igazi zene mellett döntöttetek?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

„A győzelemre hajtunk!” cikk képei
Compact Disco - „A győzelemre hajtunk!”Compact Disco - „A győzelemre hajtunk!”