Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Wisdom: Európában és újra itthon!

WISDOM - Wisdom: Európában és újra itthon!

A budapesti Wisdom zenekarral nem kisebb dolog történt, mint hogy áttörve a határokat, eljutottak a nemzetközi vizekig. Judas lemezük előbb egy japán majd egy amerikai kiadónál, végül idén augusztusban egész Európában is terjesztésre került. Ezt megkoronázva, ősszel egy közel 50 állomásos turnén vettek részt a svéd Sabaton zenekar vendégeként, mindenhol teltházak, ezres nézőszámok előtt. Ezen történések és a december 8-i, Club202-es nagykoncertjük kapcsán faggattuk Molnár Máté basszusgitárost.

Milyen érzés újra itthon lenni egy ilyen hosszú távollét után?

Azt kell mondjam, hogy jó is meg nem is. Nagyon jó érzés, mert újra találkozhatunk a szeretteinkkel, de nekem személy szerint elég nehéz volt elfogadnom, hogy befejeződött a turné első szakasza. Pontosabban az első kettő, mert először Nyugat-Európát, aztán az Egyesült Királyság országait jártuk be. Hatalmas élmény volt, és mind a Sabaton zenekarral, mint az Eluveitie zenekarral igen baráti viszonyt sikerült kialakítanunk. Szerencsére mindez folytatódni fog tavasszal, amikor Kelet-Európában fogunk turnézni egy teljes hónapon keresztül.

Hogyan sikerült egyáltalán kijutnotok erre a turnéra?

Az év elején aláírtunk egy nemzetközi kiadóval, a Noise Art Recordssal, mely tulajdonképpen a világ egyik legnagyobb koncertszervező irodájának, a Rock The Nationnek a kiadója. Ezzel két legyet ütöttünk egy csapásra, mert ők így nem csak kiadják a lemezeinket, hanem meg is turnéztatnak. Manapság a lemezeladások a béka segge alatt vannak, ha egy zenekar a szobarockerségből kicsit tovább akar jutni, akkor rengeteget kell koncerteznie. Ez az egyetlen út afelé, hogy érvényesülni tudjunk. És mi ezt a lehetőséget megkaptuk a mögöttünk álló csapattól, mi pedig megpróbálunk élni vele. Viszont nem egyszerű a helyzet ilyen téren sem, mert egy-két vezető országot leszámítva jelenleg nagy a szegénység a világban, és pár bevételi forrás emiatt erősen megcsappant. De bizakodóak vagyunk, hogy jól teljesítettünk, egyelőre a visszajelzések is ezt támasztják alá.

Miért pont a Sabaton turné?

Manapság a Sabaton zenekar az egyik legdinamikusabban fejlődő banda. 46 koncertet nyomtunk most le velük, és átlagban 1000-1500 néző volt. Ezt nem sok zenekar tudja felülmúlni ebben a stílusban, szóval ez a lehetőség tűnt a legideálisabbnak. A tervezési időszakban még szó volt a WASP turnéról, meg asszem egy másik, hasonló kaliberű turnéról, de végül a Sabaton turné mellett döntöttünk, és egyáltalán nem bántuk meg.

Mennyire fárasztó egy ilyen turné?

Meglehetősen. Amellett, hogy az ember szinte minden nap kap egy nagy adag adrenalint a fellépések alatt, azért egy nap nem csak abból a 35 percből áll, amit a színpadon töltünk. Két és fél hónap alatt el lehet fáradni az állandó utazásban és a napi teendőkben, de ilyenkor, amikor itthon vagyunk, hamar fel tudunk töltődni. Én akár már holnap indulnék vissza a folytatásra. :)

Olyan volt a turné amilyennek képzeltétek?

Nem teljesen. Mivel eddig nem volt ilyen turnén magyar zenekar, nem nagyon tudtuk mire számíthatunk. Mindenkinek más elképzelései voltak, de aztán pár nap alatt belerázódtunk a menetrendbe. Nem nehéz megszokni a napi kétszeri svédasztalos étkezést, és az esti bulikat. Még akkor sem, ha emellett azért volt kötelezettségünk és tennivalónk is bőven.

Összekovácsolódott a banda, vagy inkább kicsit eltávolodtatok egymástól?

Én úgy gondolom, hogy a végére összekovácsolódtunk. Az elején azért elég nehéz volt. Amint említettem, nem tudtuk mit kell csinálni, és kicsit túlpörgött volt még nekünk az egész. Akkor elég nehéz időket éltünk meg együtt, de ahogy kialakult a napi rend, meg megszoktuk a helyzetet, már egyre jobb lett. Amikor pedig az Egyesült Királysági turnéra mentünk vissza, akkor már teljesen nyugodt és kiegyensúlyozott légkör volt a jellemző. Gondold el, sokszor egy férfi meg egy nő sem tud együtt élni, akik ráadásul elvileg szeretik vagy szerették egymást, és még a szexuális vágyaikat is le tudják vezetni egymáson. Nekünk öten kell együtt élnünk, sőt még ott a másik zenekar is 12 fővel. Szóval nem egyszerű az ilyesmi, de ha betartunk bizonyos szabályokat, akkor semmi gond nem lehet. Persze majd 10 év múlva megint érdekes lesz erre a kérdésre válaszolnom. Egyelőre ezt tudom mondani. :)

Nagyon más a helyzet kinn, mint itthon?

Nagyon. A gazdaságilag erősebb országokban látszik, hogy jólét van, az emberek gond nélkül megengedhetik maguknak a kb 10 ezer forintos belépőt, az 5000Ft-os pólókat és pár sört még emellé. Nálunk ez ugye elképzelhetetlen. Azonban voltunk a délebbi országokban is, olasz, spanyol, portugál városokban, és ott azért szintén nem rózsás a helyzet. Gondolom, majd a tavaszi turnén fogjuk igazán észlelni a különbséget a fejlett és a lemaradó országok között.

És akkor most a megérdemelt pihenéseteket töltitek?

Nagyon nem! :) Még csak most jön az igazi megmérettetésünk. December 8-án szombaton, a Club202-ben fogjuk tartani a szokásos évzáró koncertünket, a Keep Wiseman Alive-ot. Ez most minden napunkat lefoglalja, több olyan dalt is fogunk játszani a koncerten, amit eddig nem játszottunk még, és teljesen más látvánnyal készülünk, mint az eddigi bulikon.

Ez volt az a koncertetek tavaly, ahol az elővételes jegyekért Wisdom pólót kaptak a rajongók?

Igen, és idén is lesz ilyen akciónk. A Royal Vodka segítségével idén kötött Wisdom sapka az ajándék mindazoknak, akik elővételben vették meg a jegyüket a koncertre. Annyi csak a lényeg, hogy az első 300 elővételes jeggyel érkező kap ilyet, úgyhogy érdemes lesz időben érkezni. Aki pedig időben érkezett, azoknak a Royal Vodka még egy hangulatfokozó itallal is kedveskedik. :)

Mikor kezdődik a buli?

20:00-kor lesz a kapunyitás, és ezt követően kis idővel már játszik is a vendégünk, a Twister zenekar. Szeretettel várunk mindenkit!

Köszönjük az interjút és sok sikert!

Mi köszönjük a lehetőséget!

Gab

2012. 12. 05. 20:52

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Zoltán 2012. 12. 05. 22:23
Nagyon jó az interjú, köszönjük. Szombaton találkozunk!
Kaja72 2012. 12. 06. 1:35
Gratulálok Fiuk!Jomagam 2x láttam Hollandiában a bandát,csakis miattatok mentem !Köszi az élményt!Az interju klassz
Vendég 2012. 12. 06. 8:03
Gratulálok!
VENDÉG 2013. 01. 25. 16:41
SZUUPPER!GRATULÁLOK!
VENDÉG 2013. 01. 25. 16:41
CSAK ÍGY TOVÁBB!!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Wisdom: Európában és újra itthon! cikk képei
WISDOM - Wisdom: Európában és újra itthon!WISDOM - Wisdom: Európában és újra itthon!