Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

A kis tehén fantasztikus világa

A kis tehén - A kis tehén fantasztikus világa

Gondolom sokakat foglalkoztat a kérdés: ki a kis tehén? Miért beszélnek róla az emberek. Az alábbi beszélgetésből kiderül. Kollár Klemencz László (zene, szöveg) és Igor Lazin (film) már régóta ismerik egymást. Mindketten már tíz éve egy animációs stúdió rendezőiként dolgoznak. Kollár korábban szoros kapcsolatba került a zenével, majd később a filmezés felé fordult.

Rengeteget beszélnek a Kis tehénről, pláne most a Sziget kapcsán. Hogyan született meg ez a figura?

A kis tehén körülbelül öt évvel ezelőtt készült el. Leültem a zongora elé és elkezdtem rajta játszani. Nem volt tudatos, ami eszembe jutott, azt csináltam, ez a szöveggel is így volt. Amikor Igor meghallotta a végeredményt, azonnal megtetszett neki és lecsapott rá.

Igor, mi fogott meg ebben a dalban?

Egy régi gyermekkori Mórickás vicc jutott eszembe a szövegről és egyből éreztem, hogy nekem ehhez kisfilmet kell csinálnom, így készült el a Kis tehén filmje. Amit eredetileg moziba szántuk, hogy egy nagyjátékfilm előtt mutassák be, a visszajelzések azt mutatják, hogy bejött a dolog. A Kis tehén innentől kezdve önálló életre kelt. Felkerült az Internetre is, ahonnan nagyon sokan le is töltötték.

Annyira önálló lett, hogy közben egy album is elkészült. Miért döntöttél úgy, hogy nekilátsz egy saját lemez készítéséhez?

Már tavaly érkezett felkérés a kisfilm kapcsán, de mostanra kaptam igazán kedvet ahhoz, hogy lemezt készítsek. Most már van elég ötletem ahhoz, hogy valami újat alkossak, ami mind-mind más és egyedi. A lemez tényleg speciális. Szerepel benne egy fantom zenekar: a „Zene a nyulaknak” formáció szinte csak vendégzenészekből áll. A repertoár nagyon széles, szerepel benne a szokásos hangszereken kívül tangóharmonika, tuba, kongák és csörgők. Szokatlan telt hangzás a végeredmény, csupa vidámság.

Milyen a stílus?

Amolyan „flaszter zene”. Elsőre minden olyan hagyományosnak, „normálisnak” tűnik, de összességében mégis nagyon különleges és abszurd. Ez egyszerre érthető a dalszövegekre és az előadásmódra is.

Mi a kapcsolat a Kis tehén és a Sziget között?

Megkeresett egy ügynökség azzal, hogy most animációt akarnak a Szigetesek és végre velünk. Nem csak a Kis tehén volt az ötletek közt ... volt például két nyúl is.... Ők nagyrészt már tudták, hogy egy működő dologról van szó...a Kistehénnek kialakult egy fajta filozófiai háttere időközben. Tehát nem volt probléma.

Kollár Klemencz László jelenleg szentendrei, erdő melletti faházában próbál a „Zene a nyulaknak” formáció tagjaival, míg Igor Lazin legfőképp a filmstúdióban tölti napjait. A Kis tehén lemez már kapható a Privatemoon kiadásában.

Jónap Tamás

2002. 06. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2002. 06. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2004. 03. 22. 0:00
Nem lennék az igazi tehén helyébe! : )
Vendég 2004. 08. 27. 0:00
@
Vendég 2004. 11. 04. 12:59
szar
Vendég 2005. 01. 22. 15:30
Yó a KISTEHÉN!!!!!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

A kis tehén fantasztikus világa cikk képei
A kis tehén - A kis tehén fantasztikus világa