Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Túlvilági álom – Cipő emlékére

Mészáros Tamás & Takács Ferenc - Túlvilági álom – Cipő emlékére

Múlt héten, szerdán debütált a YouTube-on a Túlvilági álom videoklipje. A dalt korábban a videomegosztó portálon már több tízezren meghallgatták. A szerzemény a március 11-én elhunyt Republic-énekes, Bódi László Cipő tiszteletére készült.

A klipben a két szlovákiai magyar előadó, a keszegfalvai Mészáros Tamás szövegíró és a komáromi Takács Ferenc zeneszerző mögött a Republic videoklipjeiből, koncertjeiből láthatunk részleteket. A két zenész régóta együtt dolgozik, összeszokott páros. Tamással beszélgettünk.

 

Nyilván nagy Republic-rajongók vagytok.

Abszolút. Akárcsak Feri barátom, én is már gyerekként kedveltem a zenekar dalait. Azt hiszem, az egyszerű szövegvilág és a már-már puritán előadásmód fogott meg elsőként. Idővel persze rájöttem, hogy a szerzemények egyszerűsége mögött komoly mondanivaló rejlik. Olvasni kell a sorok között ahhoz, hogy az üzenetük eljusson hozzánk. A Republic dalai nem puszta zeneszámok, hanem zeneművek.

Mészáros Tamás & Takács Ferenc - Túlvilági álom – Cipő emlékére

 

Hogyan született meg a Túlvilági álom?

Cipő halála nagyon megdöbbentett. Március 14-én éjszaka arra ébredtem fel, hogy muszáj papírra vetnem a gondolataimat. Felkeltem, írogattam. A Republic munkássága volt a kiinduló pont. Becsempésztem néhány jellegzetes szót, dalszövegrészletet. Pl. hogy a 67-es út porán. Reggel fél nyolcra készültem el. Még aznap felkerestem Ferit, akinek megtetszett a szöveg, s innentől kezdve tudtuk, hogy dallá kell formálnunk. Elsősorban Cipő tiszteletére.

 

A szám máris nagy siker.

Meglepődtünk, hogy már pár nap alatt milyen sokan meghallgatták a YouTube-on. De ez nagyrészt Cipő érdeme, akit rengetegen szeretnek. Sok pozitív visszajelzést kapunk, nem csak a zenekar rajongóitól. A dal az egyik szlovákiai koncertszervező közvetítésével eljutott a Republichoz. A zenészek engedélyezték a képanyaguk felhasználását a Túlvilági álom videoklipjéhez.

 

Mi a véleményed a zenekar körül kialakult helyzetről?

Ez kényes téma. Nem volt jó megoldás az új énekes, mert Cipő pótolhatatlan, magával vitte a hangját. De abból kell kiindulni, hogy Sipos F. Tamás nem is őt pótolja. Neki sem könnyű. Én örülök a folytatásnak. Ahogy Boros Csaba mondta, ezek a dalok csak akkor élhetnek tovább, ha lesznek koncertek. Így a mostani tizenévesek is megismerhetik a Republic repertoárját, s remélhetőleg Cipő sem merül feledésbe. (Új Szó)

 

Fotó: Kiss Gábor

Puha József

2013. 06. 18. 9:37

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

nagyi 2013. 06. 18. 10:11
Cipő halálával, ill. a zenekar további életét illető végrendelkezésével jó néhány családot tett tönkre. Ha egy együttes egyik tagja meghal, miért kell az egésznek meghalnia? Családos emberekről beszélünk, mit tehetnek?
VENDÉG 2013. 06. 19. 14:42
NYUGODJ BÉKÉBEN CIPÓ!
VENDÉG 2013. 08. 11. 14:58
NYUGODJ BÉKÉBEN!VENDÉG
VENDÉG 2013. 09. 06. 16:27
:):)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Túlvilági álom – Cipő emlékére cikk képei
Mészáros Tamás & Takács Ferenc - Túlvilági álom – Cipő emlékéreMészáros Tamás & Takács Ferenc - Túlvilági álom – Cipő emlékére