Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Ákos – sok a jóból

Ákos - Ákos – sok a jóból

Kifejezetten izgalmasnak ígérkezik Ákos rajongói számára az év vége. Kedvencük komoly meglepetésekkel készül – élőben és felvételen egyaránt. A dalszerző, vers- és szövegíró énekes-producer-remixerrel beszélgettünk.

– Az idei esztendőt a nagy változások éveként harangozták be a jövendőmondók, s tény, hogy idén olyan dolgokat műveltél, amilyeneket külön-külön sem szoktál, nemhogy „egyszerre”. Külföldi és hazai együttesnek is készítettél hivatalos remixet, két évtizedes albumod kapcsán turnéra indulsz, ahol a nagy érdeklődésre való tekintettel az esti koncert előtt délután is színpadra lépsz, DVD-n pedig mindkét tavalyi mérföldkő-bulid megjelenik, egyetlen csomagban. Hogy jött össze így ennyi minden? Egyáltalán, ilyennek képzelted-tervezted a 2013-as évedet?

Ákos - Ákos – sok a jóból

– Hozzátehetjük, hogy a közrádió zenéit is idén vettük fel és adtuk át, ami életem egyik legátfogóbb, legnagyobb munkája volt. Emellett turnéztunk, ez sok szerteágazó teendővel járt, közben készült a dupla DVD igen gazdag anyaga, zajlott a Karcolatok 20 koncertsorozat előkészítése, valamint a remixekkel is foglalkoztam. Természetesen szoktam tervezni, de nem gondoltam volna előre, hogy ennyire sűrű lesz az idei naptár. A szintirock turné sikere minden várakozásunkat felülmúlta, egyre csak jöttek a meghívások, több helyszínen is úgy jöttünk le a színpadról, hogy a szervezők azonnal le akarták kötni velünk a 2014-es ismétlés dátumát. Az elmúlt negyedszázad során voltak már nagy sikereink, komoly látványtechnikát felvonultató előadásaink, de eddig talán még soha nem mozgattunk meg ekkora tömeget és ekkora műszakot. Szép emlék lesz, ráadásul elég hamar, mert máris zajlik az őszi, akusztikus koncertek próbaidőszaka.

 

– A fentiek közül melyik bizonyult számodra a legnagyobb kihívásnak és miért?

– Nehéz választani, mindegyik munka örömet okozott, ráadásul szeretem a kihívásokat, lényegében ezek éltetnek. Férfias kis év volt, és még nincs vége: most épp a húsz éve megjelent Karcolatok című első szólólemezem jubileumi koncertjeire készülünk. Akusztikus hangvételű, színházi előadásokkal ünneplünk az Erkel színházban, a MüPában és néhány nagyvárosban országszerte. A nagyszabású, nagyszínpados 2084-előadások után ez nagy váltás: alig egy hónap pihenő után teljesen új repertoárt, új hangvételű műsort próbálunk, ráadásul a zenekar felállása is más lesz.

 

– Ha az ember a húsz éve megjelent Karcolatok című debütáló szólólemezed kapcsán elstartoló turnét továbbgondolja, akkor 2014-ben szinte minden évszakra jut egy évfordulós apropó. Akkor lesz ugyanis negyedszázados a Bonanza Banzai bemutatkozó albuma, s húszéves lesz a Test lemezed is… Melyik apropó válik valóra? S mennyire szoktál előre tervezni?

– Ha az ember elég ideig kitart ezen a pályán, egy idő után tényleg egymást érik az jubileumok: a Karcolatok 20 például egybeesik az Andante turné tizedik évfordulójával is. Valóban, jövő tavasszal a Test című lemezem, 2015-ben pedig az Indiántánc húszéves jubileuma jönne, de nem ezekre akarok alapozni: aktuális, friss, mai produkciókat tervezek. Aki mostanában Ákos-koncertre akar jönni, az célozza meg a Karcolatok 20 előadások maradék jegyeit, mert ha ez a sorozat is véget ér, egy évig biztosan nem koncertezem. Ha minden a tervek szerint alakul, 2014-15-re bőven ad majd programot az, amibe a Karcolatok 20 után készülök belevágni.

 

– Bár még egy picit odébb van, bizonyos, hogy sokak karácsonyfája alá került majd a 2084 DVD-dből. Te milyen emlékezetes rajongói ajándékot kaptál karácsonyra, s idén minek örülnél igazán az év legszebb ünnepén?

– A szépségversenyek résztvevői ilyenkor mindig azt válaszolják, hogy legnagyobb vágyuk a világbéke... Rengeteg ajándékot kaptam már az élettől és a rajongóktól is az évek során, nincs különösebb kívánságom. A legnagyobb becsben azt tartom, hogy bíznak bennem, a szeretettükkel halmoznak el és eljönnek a koncertekre, várják a kiadványokat, nyitottak az újdonságkra. Veszik az adást, érdeklődnek. Ebben a műfajban ez a legnagyobb kincs.

 

Fotó: akos.hu

Balajti Péter

2013. 10. 02. 6:52

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ákos – sok a jóból cikk képei
Ákos - Ákos – sok a jóbólÁkos - Ákos – sok a jóból