Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

25 éve mondják a magukét az állat kannibálok

Animal Cannibals - 25 éve mondják a magukét az állat kannibálok

Több ideje szövegelnek, mint Eminem vagy Snoop Dogg, s nemcsak a hiphop csúcskorszakában kapaszkodtak a mikrofonba az Animal Cannibals tagjai, hanem azokban az években is, amikor idehaza háttérbe szorult a rap. Az idén negyedszázados születésnapját ünneplő, dupla meglepivel készülő AC-ből Ricsipível beszélgettünk. Volt miről.

Kinek melyik nóta jut elsőként eszébe az Animal Cannibals neve hallatán? A Takarítónő,az 1x1, az Ülünk a vonaton, a Yozsefváros, a Mindenki azt akarja, a Kérek egy puszikát, a Kanni-bál, a Minden változik, netán az Ezittaz?! A hazai rapformáció idén ünnepli negyedszázados megalakulását, ennek kapcsán készítettünk interjút Ricsipível.

– 25 év nagy idő, adtatok magatoknak ennyit a kezdet kezdetén?
– 14 évesen találtuk ki, hogy rapperek leszünk, világsztárságról és Billboard listavezetésről álmodtunk, s titkon a 25 éves karrier is bennünk volt. Az utóbbit kipipálhatjuk, az előbbiek még váratnak magukra.

Animal Cannibals - 25 éve mondják a magukét az állat kannibálok

– A Takarítónő című dalotokkal robbantatok be, majd sorra születtek az AC-slágerek. Megállíthatatlannak tűntetek, ám miközben a hiphop a tengeren túl új fordulatot vett, idehaza háttérbe szorult. Szárnyalni könnyű, de az ínséges időkben sosem éreztétek úgy, hogy itt a vége?
– Nem, mert már a legelején tisztában voltunk azzal, hogy egyszer fent, egyszer lent. Siker és kudarc egyaránt éri az embert, sőt, ezek kiegyenlítődnek, mint a jin meg a jang. Mások hibáiból megtanultuk, hogyan ne szálljunk el. Mind a mai napig szerényen élünk, nincsenek méregdrága hóbortjaink, ugyanakkor örülünk, hogy a hobbink a munkánk és meg tudunk belőle élni. Sőt, amikor csak lehet, szívesen forgatunk vissza a bevételekből akár egy videóklip vagy egy nagy koncert megszületésébe. Mindez lehet, hogy furcsán hangzik, különösen annak tükrében, hogy Amerikában a rap kőkemény üzletté lépett elő, s a divat jegyében szívesen vegyült olyan műfajokkal, mint a house, miközben a kilencvenes években született amerikai hip hop slágerek azok, amik igazából ma is működnek a klubokban. A kinti változással szemben idehaza előbb a Dáridó hatására a mulatós előadók lepték el a szórakozóhelyeket, majd a DJ-k lettek az abszolút kedvencek, napjainkban meg a tévés tehetségkutatók üdvöskéi viszik a prímet. Panaszkodhattunk volna, hogy az ezredforduló után háttérbe szorultunk, de ha más szemmel nézzük, akkor valóján kapóra jött nekünk ez a csendesebb időszak, hiszen az előtte lévő hat-hét év nagyon intenzív időszak volt a számunkra. Ugyanakkor hálásak vagyunk az olyan médiumoknak, mint a VIVA TV vagy a Petőfi Rádió, melyek ma is előszeretettel játsszák a nótáinkat, s köszönet minden olyan csatornának, ahol magyar hiphop szólhat.

– A hiphop arcok halála, ha elfogy a mondanivaló. Benneteket sosem fenyegetett ez a veszély?
– Negyedszázadnyi rappeléssel a hátam mögött, azt hiszem, elárulhatok egy titkot. Elsősorban a saját magunk, s csak másodsorban a közönség szórakoztatására szövegelünk. Bennünket már az elején elkönyveltek vicces fiúknak, ugyanakkor a számainkban számos komoly témáról is beszélünk a HIV-fertőzéstől kezdve a drogokon át a szegénységig. Téma mindig van, csak nyitott szemmel kell járni. Sőt, az október 22-én megjelenő új albumunkra, a QR-kódra, melynek két betűje bennünket, Qkát és Ricsipít takarja, annyi új szerzemény született, hogy a 19 tételes nagylemez mellett szinte a következő korongunkat is megtöltik.

Animal Cannibals - 25 éve mondják a magukét az állat kannibálok

– Aznap lesz a Jubilemi SzuperShow-tok is a Petőfi Csarnokban. Az érdeklődők slágerparádéra vagy lemezbemutatóra készüljenek?
– Sosem tartottunk lemezbemutatót, mert azt szeretjük, ha a nézők ismerik a felcsendülő dalokat. Igaz, az aznap megjelenő QR-kódon lesznek olyan szerzemények, melyeket az utóbbi időben sokat hallhatott már a nagyérdemű. Ilyen például a Fesztivááál vagy a Minden változik.

– Azt rebesgetik, hogy „vénségetekre” egy három órás koncerttel rukkoltok elő. Ekkora bulit még fiatalon sem nyomtatok!
– Tény, de jó néhány meglepetésvendéget is hívtunk, így amíg övék a színpad, mi pihenhetünk egy kicsit. Jó néhány olyan fellépő is elfogadta a meghívásunkat, aki rég szögre akasztotta a bézból sapkáját, s csak a mi kedvünkért ragad újra mikrofont. A facebookon elindítottunk egy kívánságműsort, melyben olyan, egészen ritkán hallott dalokra is lehet voskolni, amik közül a legtöbb szavazatot elérőkből egy különleges egyveleget fűzünk majd a gigantikus estén. A buli során egyébként egy jövőbeni kliphez is forgatunk, sőt, az estről film készül, melynek kivonatát még idén műsorra tűzi a 1Music Channel. Jövőre pedig úgy tervezzük, ha nem is DVD-n, de a teljes audiovizuális anyagot elérhetővé tesszük.

– Nagyon odafigyeltek a rajongóitokra. Úgy tűnik, a koncertfilmből sem akartok anyagi hasznot húzni, a háromórás koncertre 1989 és 2014 forintos áron lehet belépőhöz jutni, Antológia című gyűjteményeteken pedig a 19 tételes CD melletti DVD az addig megjelent összes nagy- és kislemezetek felvételét, slágereitek instrumentális és a capella változatát, azaz félezernél is több mp3 fájlt tartalmaz, alig 3000 forintért. Sőt, az Animal Cannibals E.mberevő M.ash U.p K.ollekciót bárki díjmentesen letöltheti az animalcannibals.hu honlapotokról.
– Sosem harácsoltunk, s azt se bánjuk, ha a mostani gigabulinkon egyetlen fillért sem keresünk. Ez egy jubileumi koncert, ahol a rajongóinkkal és barátainkkal szeretnénk ünnepelni. Ha megtehetjük, hogy méregdrága díszkiadás helyett praktikus módon tesszük elérhetővé a 2012-es évig terjedő diszkográfiánkat, vagy világslágerek alapjaira illesztjük a saját sikerdalainkat, s utóbbiakat szabadon letölthetővé tesszük, miért ne tennénk?!

– Mindezek után mit üzensz a rajongóknak?
– Keressék a Facebookon a AC 25 // Jubileumi SzuperShow eseményt és iratkozzanak fel rá, mert a nagy napig számos csemege vár rájuk ott!
 

Balajti Péter

2014. 10. 16. 22:10

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

mama 2015. 07. 23. 8:58
Szeretem))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

25 éve mondják a magukét az állat kannibálok cikk képei
Animal Cannibals - 25 éve mondják a magukét az állat kannibálokAnimal Cannibals - 25 éve mondják a magukét az állat kannibálokAnimal Cannibals - 25 éve mondják a magukét az állat kannibálok