Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

WISDOM: Nemzetközi mércével a Barba Negrában

Wisdom 2014 - WISDOM: Nemzetközi mércével a Barba Negrában

A Wisdom hazánk egyetlen olyan dallamos metal zenekara, mely nemzetközi turnékon vesz részt és világszerte ismerik a nevét a műfaj kedvelői. 2012-2013-ban a Sabatonnal koncertezték be Európát, majd a Powerwolffal futottak egy kört, legutóbb pedig a Majesty és a Storwarrior társaságában mutatták meg magukat, összesen 38 országban. 3 év után most újra itthon turnéznak, illetve közeleg az éves nagykoncertjük is, a Keep Wiseman Alive. Mindezek kapcsán ültünk le a basszer Molnár Mátéval, megtudni néhány érdekes információt és kulisszatitkot.

Invitation video by Jakob Samuel to Wisdom's Keep Wiseman Alive show in Budapest on the 8th of November!

Utoljára a tavalyi Keep Wiseman Alive koncertetek apropójából találkoztunk, de akkor új lemezetek is megjelent. Most milyen aktualitások vannak a Wisdom háza táján?

Azt nem mondhatom, hogy ez a legzsúfoltabb évünk, hiszen új anyagunk idén nem jelenik meg és már lementek az előző lemezhez tartozó turnék is, így a közönség számára a láthatatlan és szürke melós időszakban vagyunk, amikor dalokat írunk, és a háttérben készülünk a nagy tervekkel. Ilyenkor egyébként klipeket szokás csinálni, de azzal is el vagyunk egy kicsit csúszva, mert a Take Me To Neverland dalunkra készülő videó még mindig nem állt össze, annak ellenére, hogy már több mint két éve dolgozik rajta a rendező.

Ha jól tudom, akkor ez 100%-ig animációs klip lesz. Miért csúszik ennyire?

Pontosan ezért, mert egy igazán látványos klipet szerettünk volna az új lemezhez, és megbíztuk a munkával az ország talán legjobb animációs szakemberét, Manga Istvánt, aki hosszas rábeszélésünkre elvállalta a filmet. Azonban a szűkre szabott anyagiak miatt csak egyedül tudja csinálni, és ez így óriási munka. Ő sem tudta akkor ezt még rendesen felmérni, meg az is hozzátartozik, hogy egy nagyon maximalista rendezőről van szó, és így azzal megy el egy csomó ideje, hogy mindig vissza-visszanyúlkál a már készre tervezett részekre, mert eszébe jutott valami, amivel még szebbre csinálhatja. Elfogadtuk ezt a helyzetet, mert mi ugyanilyen maximalisták vagyunk a zenénkben, de sajnos van egy határ, miután már nem igazán van értelme megjelentetni a klipet, hiszen nem lesz aktualitása. Erről most nem is mondanék többet, ha meglesz, akkor úgyis mindenki megtudja, ha nem, akkor meg egy sikertelen próbálkozásnak fogjuk elkönyvelni.

Mióta aláírtátok a szerződéseteket a kinti kiadóval, látványosan ível felfele a pályátok. Ezt Ti is így látjátok?

Persze, mindenképpen. Az első európai turnékon még kimondottan előzenekarok voltunk, de 2014 tavaszán, a legutóbbi turnén már a közönség egy része miattunk jött a koncertekre. Óriási élmény volt, hogy még 1000 km-re innen is jönnek az emberek a bulinkra Wisdom pólóban és énekelik a szövegeinket. Most ősszel pedig megléptük azt, ami már régen a levegőben volt, és itthon járjuk be a nagyvárosokat.

Utoljára már jó régen jártátok be az országot, nem?

Igen és pont emiatt döntöttünk úgy, hogy ennek már nagyon itt lenne az ideje. 3 éve turnéztunk utoljára itthon, amikor feltámadt a Wisdom az énekescsere után. A kinti kiadóval való szerződéskötés után csak külföldön róttuk a köröket, itthon pedig csak fesztiválokon játszottunk. Ilyenkor folyamatosan kérdezték tőlünk, hogy mikor fogunk már itthon turnézni, és úgy éreztük ennek most jött el az ideje, a Metal.hu turnésorozat keretein belül. A turnéra két zenekar kísér el minket, a Dalriada, akik hozzánk hasonlóan teljes műsort játszanak, valamint a Tales Of Evening.

Időközben már el is kezdődött a turné, épp túl vagytok az első hétvégén. Hogy sikerült?

Debrecenben és Szegeden jártunk. A szervező elég körültekintően intézte a dolgokat, így a technikai oldalról minden gördülékenyen ment, a közönségen pedig látszott, hogy ki voltak már éhezve egy ilyen jellegű eseményre. Egyikünk sem tartozik a sokat turnézó zenekarok közé (legalábbis itthon) ezért nem láthatnak minket minden tavasszal meg ősszel az emberek, így ennek fényében most úgy tűnik, kihasználják az alkalmat, és megtisztelnek részvételükkel minket. Szeged különösen szép emlékűre sikerült, a srácok úgy énekelték a dalainkat, hogy sokszor minket is túlharsogtak. Nagyon felemelő érzés volt. Pedig tényleg ritkán járunk arra, de ezek szerint van ránk igény. :)

Szerinted a nemzetközi sikeretek dobott a hazai népszerűségeteken is?

Igen, mindenképpen. Ha másért nem, többet hallottak rólunk az emberek az utóbbi időben, de amúgy is van egy réteg, amelyik ilyenkor veszi csak észre a zenekart. Ha sokan mondják, hogy jó, meg sok helyről hallják, akkor hajlamosak ők is elhinni, hogy jó. Meg azért ez a rengeteg koncertezés is meghozza a gyümölcsét.

Szóval megismernek már az utcán? :)

Na azért ott még nem tartunk, hogy ne tudnánk nyugodtan kimozdulni otthonról, de az tény, hogy a legkülönbözőbb helyeken odaköszönnek, vagy odajönnek egy autogrammért.

Gondolom azért ez jó érzés.

Ha ez a normális keretek között marad, akkor persze. Mindenkinek jólesik, ha egy idegen odajön, és azt mondja nagyon jó, amit csinálsz, és nagyon örül, hogy találkozhat veled. Jó visszajelzés az áldozatos munkánkról.

Hogy gyorsan meg is szakítsam a nagy örömöt, van egy szomorúbb aktualitás is nálatok.

Mire is gondolsz pontosan?

A dobos ügyre.

Ja igen. Ezt nemrég egy interjúban hosszabban kifejtettük, most rövidebb leszek. A dobosunk Balu úgy döntött, egy időre szögre akasztja a dobverőit, és az élet más területén próbál hasonló sikereket elérni. Amerikai focizik, azt is nagyon magas szinten, és most lehetősége van magyar válogatott lenni. Reméljük, összejön neki. Mivel elég sokat rágódott rajta, így kicsit későn szólt, és a turné előtt alig volt időnk arra, hogy megtaláljuk helyére az új dobost. Irtó nehéz feladat ilyen rövid idő alatt betanulni ennyi dalt, meg a hozzá tartozó dolgokat, de szerencsére Kern Péter, a korábbi dobosunk elvállalta a feladatot, és most már bátran mondhatom, hogy nagyon jól megoldotta a feladatot. Minden simán ment a hétvégi koncerteken, a közönség szerintem észre sem vette a változást. Egyelőre nem tudjuk, hogy hosszútávon tud-e maradni, mert munkájából adódóan nem biztos, hogy a kinti turnékat tudja vállalni. Ha így is lesz, a jó kapcsolat továbbra is megmarad, és ez a legfontosabb.

Kern Péter a Nahis (énekes váltás előtti) korszak végéig volt a dobosotok, nem? Utána három évre le is álltatok.

Igen, de ő egészségügyi problémák miatt nem tudott a zenekarban maradni, aztán amikor újra kezdtük, már megvolt Balu. Most nagyon jó újra együtt koncertezni, iszonyú jó dobos és nagyon korrekt, egyenes ember.

Ő fog dobolni november 8-án, a Keep Wiseman Alive-on is?

Wisdom - Keep Wiseman Alive VIII. - WISDOM: Nemzetközi mércével a Barba Negrában

Igen, természetesen. Balu már az őszi turnét sem akarta vállalni, és ha nem is része a Keep Wiseman Alive a turnénak, nyilván az dobol ott is, aki a turnén. Amúgy Balu is ott lesz, mondta, hogy nagyon kíváncsi milyenek lehetünk a közönségből nézve. :)

Megint illusztris vendégeitek lesznek.

Nagyon törekszünk arra, hogy mindig valami különlegeset nyújtsuk a közönségünknek, és nem csak a saját produkciónkat, hanem az est többi fellépőkét illetően is. A nemzetközi lehetőségeink hoztak néhány kapcsolatot is kinti zenekarokkal, menedzsmentekkel, és így könnyebben tudunk ismert külföldi zenekarokat felkérni. Tavaly a Powerwolfot sikerült elhívni, idén egyik nagy kedvencünk, a The Poodles lesz a vendégünk, valamint nagy örömünkre, a legendás Rhapsody (most Rhapsody of Fire) énekese, Fabio Lione is elő fog adni velünk közösen néhány dalt. Nagyon megtisztelő számunkra, hogy elvállalta. Az estét pedig az osztrák Dragony fogja nyitni, ők még sosem jártak hazánkban.

Most nem lesz lemezbemutató, mint tavaly, miben lesz mégis különleges ez a Keep Wiseman Alive?

Egy Keep Wiseman Alive mindig különleges. :) És ez már a nyolcadik lesz! Egyébként az előbb felsoroltakon kívül még fontos, hogy az első felvételünk, ami megjelent, és megismertetett minket az emberekkel, pont idén 10 éves. Ez a 4 dalos Wisdom EP-nk, mely a HammerWorld újság legelső mellékletes megjelenése volt. Ezt a jubileumot jól meg fogjuk ünnepelni, de nem szeretném elmondani hogyan, legyen ez meglepetés mindenkinek.

Ugyanott lesz a buli ahol tavaly is?

Igen, a Barba Negrában tartjuk az eseményt, ami tavaly annyira bejött, hogy idén nem is gondolkoztunk másban. Tavaly is óriási siker volt, most is nagy az érdeklődés, minden sínen van. Nagy öröm, hogy mára igazi neve, híre van a Keep Wiseman Alive-nak. Vannak, akik úgy jönnek, hogy nem is igazán ismerik vagy szeretik a zenekart, de tudják, hogy sokan lesznek és nagy buli lesz, így aznap este minket választanak. Aztán ki tudja, lehet belőlük lesznek a legnagyobb rajongók később. :)

Én eddig szinte az összes Keep Wiseman Alive-on ott voltam, és mondhatom, hogy egyre grandiózusabb a produkció. Nehéz lehet mindig valami újjal előjönni, nem?

Hát igen ez sosem könnyű. Egy Keep Wiseman Alive buli szervezése akkor kezdődik el, amikor az előző véget ért. Tehát gyakorlatilag egy éven keresztül készülünk rá, hogy milyen díszletet építsünk, milyen dalokat vegyünk elő, milyen vendégeket hívjunk stb., hogy hogyan legyen esemény jellege a koncertnek. A nézők száma és a visszajelzések mind arról tanúskodnak, hogy jó úton haladunk.

Wiseman (a zenekar által életre keltett figura) az utóbbi időben elég gyakran megjelenik a színpadotokon, ez most is így lesz?

Ahhoz képest, hogy 7-8 éve volt utoljára színpadon Wiseman, most tényleg sokat szerepel. Volt ideje kipihenni a régebbi megpróbáltatásokat és most úgy tűnik, megint jól bírja erővel. :) Meglátjuk most is ott lesz-e, ez mindig függ a koncepciótól, ami épp a napokban fixálódik. Amúgy már sok helyen igénylik őt, fesztiválokon többször kérdezték, hogy hol van Wiseman, miért nem jött fel a színpadra? :)

Végül egy szokásos kérdés, ami kikerülhetetlen egy évvel a Marching For Liberty megjelenése után. Mikor jön a negyedik Wisdom album?

Nem csak az újságíróknak kikerülhetetlen kérdés, nekünk is nagyon fontos, hiszen ma már szinte minden egy új lemez megjelenésén múlik. Utána lehet turnézni, készíteni az új klipeket, frissíteni a koncertműsort stb. Nyár közepére tervezzük kihozni az új albumot, de ez még csak nagyon tervezési fázisban van, sok mindenen múlik, hogy így lesz e, addig is minden erőnkkel most a november 8-i eseményre koncentrálunk.

Gab

2014. 10. 30. 15:41

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

WISDOM: Nemzetközi mércével a Barba Negrában cikk képei
Wisdom 2014 - WISDOM: Nemzetközi mércével a Barba NegrábanWisdom - Keep Wiseman Alive VIII. - WISDOM: Nemzetközi mércével a Barba Negrában