Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

„Hiszek a sorsszerűségben”

Mészáros Tamás - „Hiszek a sorsszerűségben”

Azt mondja, a zenében tudja megvalósítani önmagát. Zenészként vagy színészként zenés darabokban. Az utóbbi másfél évben a maximumon pörög. Olyan iramot vett a karrierje, amelyről nem is álmodott.

A szélesebb körben a Túlvilági álom (Cipő emlékére) című dallal ismertté vált szlovákiai, keszegfalvai Mészáros Tamással beszélgettünk.

 

Beleszülettél a zenébe. Egyértelmű volt, hogy ezt választod hivatásul?

Amikor az alapiskolában megkérdezték, mi akarok lenni, azt válaszoltam, énekes vagy színész. Van egy fotó, hatéves koromban készült, egy Roland D-5-ös szintetizátor mögött ülök. Mindenki, aki látta, azt mondta, a gyerekből zenész lesz. Eleinte autodidakta módon tanultam zenélni. Édesapám 1983-tól van a zenei körforgásban. 1990-től hét évig a gútai Quatro együttes billentyűse és gitárosa volt. 2004-ben belevitt a hétvégi lagzis, mulatós világba. A színészi alapokat 2005-től a Komáromi Munka utcai Alapiskola Álmodozók diákszínpadának tagjaként sajátítottam el. Vendégként szerepeltem az Érsekújvári Rockszínpad egyik darabjában. Jelenleg a gútai Kis-Duna Menti Rockszínház tagja vagyok.

 

Elég gazdag múlt, huszonhárom évesen.

De remélem, még csak az út elején járok. Most sínen vagyok. Mindig jön valami plusz, ami előrevisz. A jó pap holtig tanul, mondják, és ez az énekesi pályára duplán érvényes.

 

A Túlvilági álom hogyan született meg? Nyilván nagy Republic-rajongó vagy.

A zenekar egyszerű szövegvilága, már-már puritán előadásmódja fogott meg először. Idővel persze megértettem, hogy szerzeményei egyszerűsége mögött komoly mondanivaló rejlik. Olvasni kell a sorok között ahhoz, hogy az üzenetüket megértsük. A Republic dalai nem puszta zeneszámok, hanem zeneművek. Bódi László Cipő tavaly március 11-én bekövetkezett halála megdöbbentett. Azokban a napokban egyfolytában a tragédia járt a fejemben. Folyamatosan azt éreztem, valami kikívánkozik belőlem, hogy a lelkem megnyugodhasson. Tizennegyedikén éjjel kezdtem írni a Túlvilági álom szövegét, reggelre készült el. Versnek szántam, de még aznap felkerestem Takács Ferenc komáromi barátomat, megmutattam neki, és gyorsan megszületett a fejében a dallamvilág. A Republic menedzsmentje a szerzemény mellé állt, a videoklipjében Cipő is szerepel archív felvételekről. Akkortájt rengeteg pozitív visszajelzést, energiát kaptam. Ezek arra ösztönöztek, hogy vágjak bele a nagylemezem elkészítésébe. Furcsa, tragédia kellett ahhoz, hogy a pályám nagyobb fordulatra kapcsolhasson.

 

A Hallgass rám! című albumod tavasszal jelent meg. Könnyen készült?

Hiszek a sorsszerűségben, semmi sem véletlen. Olyan kiváló zenészekkel, dalszerzőkkel ismerkedtem meg, akikkel kiegészítjük egymást, Velena Istvánnal, Pécsváradi Zoltánnal, Pratsler Istvánnal. Viszonylag könnyen elkészült a nagylemez. Zeneszerzőként és szövegíróként is közreműködöm rajta. Komoly mondanivalójú, de populáris szerzeményeket akartam, amelyek a színpadon is megállják a helyüket. Azt hiszem, sikerült. Olyan alapvető témákat boncolgatok, mint a barátság. Lehet, demagógia, mégis fontos, hogy a mai rohanó, anyagias világunkban az embernek legyenek igaz barátai. A szerelem, ami kortalan és a magyarságtudat is központi helyet kapott a zeneszámokban. Online világunkban ugyan már nem a CD-eladáson van a hangsúly, de ha egy előadónak van saját albuma, másképp tekintenek rá a szakmában. A koncertszervezés is könnyebb.

 

A Bolondságok nagy sláger. Számítottál ekkora sikerre?

Éreztük, hogy van benne potenciál. Velena István a szerzője. Pécsváradi Zoltán ötlete volt, hogy laza, szvinges köntösbe öltöztessük. Sokan mondják, hogy telitalálat. Videoklipet is forgattunk hozzá.

 

Neveztél az Eurovíziós Dalfesztivál 2015-ös magyarországi válogatójába.

Igen, a Michelle című szerzeménnyel. Párizsról, a szerelem városáról szól egy turista szemével. Lírai, keringős dal. Óriási siker volna, ha bejutnék az élő tévéműsorba. Ha abból indulok ki, hogy a zsűri egyedi, első hallásra megjegyezhető, érzelmes zeneszámokat keres, akkor van esélyem. A Dalnak hatalmas a nézettsége, nagyot lendítene a pályafutásomon, ha minél tovább jutnék.

 

Tavasszal azt mondtad, még idén kiadod a második nagylemezedet. Ez reális?

Nem, tavasszal várható. Ötletből nincs hiány, folyamatosan íródnak az új szerzemények. Azért szeretném minél előbb kihozni, mivel ha hosszabb koncertműsort kérnek tőlem, akkor annak megtöltésére az első albumom kevés, az átdolgozott slágereket pedig nem nagyon kedvelem. A napokban készült el a Boldog ünnepet! című karácsonyi dalom, amely december elején jelenik meg. Duett Keszeli Szabó Mártával, akivel a gútai Kis-Duna Menti Rockszínházban játszom. Márta a Hallgass rám! című CD-n is szerepel, együtt énekeljük Oláh Péter emlékére a Játék című szerzeményt. (Új Szó)

Puha József

2014. 11. 22. 13:17

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

VENDÉG 2015. 01. 20. 9:10
)))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

„Hiszek a sorsszerűségben” cikk képei
Mészáros Tamás - „Hiszek a sorsszerűségben”