Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Mystery: komoly és könnyűzene Queen-stílussal

Mystery - Mystery: komoly és könnyűzene Queen-stílussal

Nemrég jelent meg az együttes „Nap gyermeke” c. korongja a tagokkal az alakulásról és a Queen-rajongásról beszélgettünk.

Hogyan alakult az együttes?

Az alapítás ötlete Béla, és Misel fejéből pattant ki, majd, mikor - sok év kihagyás után- újra találkoztak, öröm volt látni, hogy egyre gondolnak. A Queen, Sparks, Kate Bush zenéjéből megszeretett hangzásvilág, egy este, fájó tökéletességgel szólalt meg váratlanul a rádióból. Tudod, amikor már rég megszületett a fejedben mit is szeretnél hallani a saját kezed közül kikerült CD-n. Meglepődve, lesújtva, s fölajzva ült Béla az ágyon, aztán tárcsázott, és megtudta, hogy akit hall, az egy holland előadó: Valentine. Nem sokkal ezután, már a külföldről beszerzett hanganyagon rágódtak mindketten, és próbálták ellesni, miként, és hogyan készült el az anyag? És mérlegelték, hogy is juthatnának Ők, el ide. Négy év alatt érkeztek el arra a pontra, hogy megfelelő mennyiségű, és minőségű szerzemény állt a rendelkezésükre. Bele kellett tanulni a hangszerelés, és vokálszerkesztés mikéntjébe, és a végletekig le kellett ereszkedni a műfaj mélyére, hogy a rejtelmeket, és varázslatokat is magukkal tudják hozni. A későbbiekben pedig az ötleteket tett követte és megszületett a Mystery.

Nem könnyű a Queen-nel azonosulni, a stílusról nem is beszélve. Nem jelent ez gondot?

Erre szokták mondani, hogy vagy bejön a dolog, és hosszabb távon tud működni, ellenkező esetben hatalmas bukás lesz. A Queen egy érdekes színfoltja a rockzenének, ha visszapörgetjük az időt olyan húsz évvel korábbra, akkor a rock zene és a Queen azonos volt. Bízunk abban, hogy amit elkezdtünk az sikerese lesz magyar mércével mérve.

Milyen megfontolásból lett a lemez borítója misztikus, futurisztikus?

Egyrészt a nevünkre utal, másrészt pedig a galaxist ábrázolja, amivel hangsúlyozzuk egy picit a misztikus-futurisztikus képet, ami a hangzásvilágban is megjelenik. A dalok is e köré íródtak, amelyek különböző gondolatokat fejeznek ki. Aki meghallgatja a korongot, tudni fogja miről beszélünk.

Milyen visszajelzések érkeztek a lemezről?

Pár hónapja jelent meg, de nagyon sok boltban nem láttuk, reméljük azért mert már elfogyott.
Akik meghallgatták, jó véleménnyel voltak róla és most nem a rádiókra és a különböző médiumokra gondolunk, hanem a szakmán kívüli „idegenekre”, ők tőlük is pozitív reagálásokat kaptunk.

Melyik korosztályt célozzátok meg a zenétekkel?

Különösen a 25-45 éves korosztályt, ők talán nincsenek annyira kiszolgálva zeneileg, de voltak már olyanok is, akik az úgynevezett technot-dancet részesítik előnyben, és mégis tetszett a mi zenénk. Sajnos vannak „falak” a mai zenében, ami miatt nem nagyon tudunk előre jutni, ilyenek például a kreált és tuningolt csapatok, őket népszerűsítik és emiatt nem tudunk érvényesülni. Pont emiatt csúsztunk le a Queen Audencia koncertről is, reméljük legközelebb sikerül.

A fellépéseken, koncerteken játszotok-e majd Queen-slágereket?

Olyannyira, hogy az eredeti hangszerelésben, stílusban, de magyarul szólaltatjuk meg a dalokat. Természetesen adunk elő eredeti nyelven is, de úgy gondoljuk, hogy a magyar verzió érdekes színfolt lesz.

Hol láthatunk titeket élőben?

Tervezés alatt van sok fellépés, koncert. Ősszel pedig egy háttér zenekarral lesz a lemezbemutató. Nyáron kisebbfajta fellépések lesznek, de ezek amolyan kísérletek az őszi koncert előtt, közben fejlesztjük, tökéletesítjük a dalainkat, hogy egy korrekt anyagot adjunk majd a közönségnek.

Jónap Tamás

2002. 07. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2002. 07. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Mystery: komoly és könnyűzene Queen-stílussal cikk képei
Mystery - Mystery: komoly és könnyűzene Queen-stílussal