Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

PuF: Hiába lett meg a cinállvány

Boom Boom - PuF: Hiába lett meg a cinállvány

Adott egy zenekar, mely 1983-ban alakul, s idővel igazi koncertzenekarrá növi ki magát. Kiadnak négy albumot, majd egy koncertfelvételt, ezután leállnak hét évre pihenni. Közben kijön egy válogatásalbum, végül 2000-ben jelentkeznek a
Ha eljön az élet c. albummal. Röviden ennyit a Pál Utcai Fiúk diszkográfiájáról.
A Szajhák és partizánok album hatására kezdtem el folyamatosan a koncertjeikre járni, ezek javarészt nagyon jó hangulatú rendezvények voltak. Ámde eljött az a pillanat is, amit elsődlegesen a koncertlátogatók igyekeznek elkerülni; arra gondolok, mikor az egyik kedvenc zenekar lassan elkezd veszíteni a fényéből, illetve leginkább a lendületéből.
Áprilisban a 3 Majom Fesztiválra elsősorban az annabarbi miatt mentem, de többek közt fellépett még a PUF és a Sziámi is. Ezen a fesztiválon éltem át életem legegyhangúbb Pál Utcai Fiúk koncertjét. Félreértés ne essék, nem úgy indultam neki, hogy most aztán megutáltatom magammal a PUF zenéjét, hanem igenis lelkes voltam, mivel viszonylag rég láttam őket zenélni. Még a koncert előtt szembesültünk néhány szervezési problémával, amik javarészt hajnaltájt az annabarbi fellépésével értek tetőpontjukra. No, de erre még visszatérek, egyelőre maradjunk a PUF koncertnél. Az első negyed óra egész jól telt, felcsendült pár igazán jó szám, szóval idáig nem volt gond. Aztán következett az első ásítás, majd a második. Amolyan csendes szemlélődővé váltam. Az első ember, akit alaposabban szemügyre vettem, Anikó volt. Mióta emlékszem rá, mindig ugyanúgy táncol: ugyanaz az 5-6 lépésből álló mozdulatsor ismétlődő kombinációkban. A végére már kissé zavarólag hatott, igyekeztem nem is figyelni tovább. Aztán Lecsó minden dal között a kampánycsendről mesélt, ami jó, elmegy egy ideig, de mondom, csak egy ideig. Ráadásul nem éreztem különösebb táncolhatnékot sem, amivel olyan szinten nem voltam egyedül, hogy a hátsó sorral szinte egymást támasztottuk. A kritikám nem a zenéjüknek szól, hisz' képzett zenészek mindannyian, hanem inkább az előadásmódnak. Nem tudták a közönséget kellően magukkal ragadni (úgy, mint régen), s az ő közönségük márpedig egy adott színvonalhoz van szokva. És ami a hangosítást illeti… Szegény basszeros leginkább a Dáridóba illett volna. Persze nem azért, mert haknikirály lenne, csupán az első három dal alatt kifelé nem volt basszusgitár, a többi hangszer pedig folyamatosan sípolt.
A koncertet követő nap Lecsó a PUF levelezőlistáján bocsánatot kért a rajongóktól a rossz koncert miatt, majd hosszasan taglalta a következőket: a főprogramszervező a fellépés előtt közölte vele, hogy nem tud a szerződésben foglaltak alapján azonnal fizetni (ráadásul a szerződés kitért arra is, hogy a koncert előtt két héttel nem játszhatnak Budapesten, különben súlyos összegeket köteles fizetni a zenekar). Ezután megígérte, a szponzorpénzből fogja majd az elmaradt gázsit rendezni, mire Lecsó azt válaszolta, akkor jöjjön el vele a következő héten a boltba, és próbálja megértetni az eladókkal, hogy MAJD a szponzorpénzből fizetik ki a kenyeret. A zenekar a fizetési problémákat megtudván összeült, aztán vállalta a koncertet, hisz' a közönség erről mit sem tehet, játszanak tehát. Nem irigylésre méltó helyzet (azóta már valamelyest rendezte a szervezőség az ABC-s problémákat), nemhiába a frontember idegessége vagy a dalok lapossága, bár megkockáztatom, a koncert kifejezetten a rossz hangosítás miatt tűnt laposabbnak a megszokottnál.
Csak szemléltetésképp elmesélném a fesztivál (máig nem sikerült rájönnöm, miért hívták 3 Majomnak) zárókoncertjének rövidke történetét (azt jó, ha tudjátok, hogy a koncerteken egy dobfelszerelés a zenekarok számára adott volt):
4:00 A Sziámi zenekar lemegy a színpadról. Felkapcsolják a villanyokat. Úgy tűnik, vége a
rendezvénynek.
4:05 Mindenütt papírpohár.
4:08 Az annabarbi a nagyszínpadon. A közönség 3 főből áll.
4:12 Nincs meg az egyik cinállvány. A közönség öt fő.
4:30 Az annabarbi a kisszínpadon.
4:33 Meglett a cinállvány.
4:40 Annabarbi beáll.
4:45 Elkezdődik a koncert. A közönség 15 főből áll.
4:47 Megjelenik egy szervező.
4:50 Vége az annabarbi koncertnek. Hiába lett meg a cinállvány.
Ez az eset azt hiszem, a NO COMMENT kategóriába tartozik.
Összefoglalva az észrevételeimet, a Pál Utcai Fiúk számára talán az a 19 év a kulcsmotívum, talán nem; de azt ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a 19 még gombócból is sok, nemhogy évből… Ennyi idő alatt bizonyára nehéz mindig megújulni, és nem is azt várnám el, hogy mindent ugyanúgy jól csináljanak. Persze ezek a külső tényezők sem elhanyagolhatóak, de ez így a két szék közt a padlóra esés története, mivel a pénzt nem a helyszínen (és később nem is a teljes összeget) kapták meg, és a koncert sem tartozott a legjobbak közé.

purplesmith

2002. 06. 20.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

purplesmith 2002. 07. 08. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2002. 07. 08. 0:00
mindössze az nem világos: hogyan jön a PUF koncertbeszámolóhoz az annabarbi nevű zenekar pár perces fellépése? kik ők? miért említed, ha mellette nincs se összehasonlítás vagy legalább egy vélemény róluk? és a cikk a PUF-fal kapcsolatban sem következetes.
Vendég 2002. 07. 08. 0:00
yo
kárpátidia 2002. 07. 10. 0:00
az egész "fesztivál" a szervezés miatt egyszerűen minősíthetetlen volt. tudom, mert ott voltam. ezért az annabarbis példa. kik ők? hm. nemtod? nézd meg. www.annabarbi.hu vagy írd be itt a keresőbe. egy cikk nem attól jó, hogy következetes. sztem. amúgy sztem érdekes eszmefuttatás.
Vendég 2002. 07. 18. 0:00
Hello Kárpátidia Most te vagy ennek a cikknek a szerzője is? Mert olvastam tölled másokat is. Az Annabarbiról te is írtál. Meg votl Fish meg Fabulon. Ezek mind budapesti zenekarok? És miért nem purplesmith válaszol? Vagy ti ismeritek egymást? Meg ezek a zenekarok a haverjaitok vagymi?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

PuF: Hiába lett meg a cinállvány cikk képei
Boom Boom - PuF: Hiába lett meg a cinállvány