Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

„Szépen haladunk előre”

Noémo - „Szépen haladunk előre”

Folyamatosan tanul. Vokalistaként kezdte, majd önálló énekesnő lett, egy a sok közül. Később már egyedül állt a reflektorfényben, most pedig saját zenekara útját egyengeti. Énekel, szervez, menedzsel. A szlovákiai, peredi származású Takács Noémi szemlátomást lubickol a zenészszakmában.

Alig kezdte el tanulmányait a Kőbányai Zenei Stúdióban, amikor vokálozni hívták az Emil.RuleZ! utolsó, 2012-es Gyere át! című nagylemezére. Aztán a soktagú Budapest Voices a capella együttesben szerepelt, amelyből elsősorban azért távozott, mert felkérték, legyen a BülBüls énekesnője. A színpadon sokszor egyedül képviselte a formációt. Mostanában saját zenekarával, a Cseh Tamás Programban részt vevő Noémóval ér el egyre nagyobb sikereket. Az éneklő és gitározó Takács Noémi mellett Kovács Dávid basszusgitáros, Papp Csaba dobos, Táborszky Bence trombitás és a billentyűs hangszereken játszó Tempfli Erik alkotja az együttest. Nemrég Bécsy Bence gitáros is csatlakozott hozzájuk. Takács Noémival beszélgetünk.

Noémo - „Szépen haladunk előre”

 

Az eddigi karriered látszólag tudatosan felépített pálya, de bizonyára szerencse is kellett hozzá.

A korábbi pályafutásom három tényezőn alapult: a kapcsolatokon, a szerencsén és a tudatosságon. Ebben a sorrendben. Az előző zenekarokhoz mások hívtak énekelni. Nem okozott gondot eleget tenni a felkéréseknek. A Noémo viszont tudatos döntés, én alapítottam, én választottam ki a zenésztársakat, az én zenei ötleteimből születtek az első dalok, ráadásul a menedzser is én vagyok.

 

Hajós András együttese, az Emil.Rulez! nagylemezén vokálozni elsőéves diákként, gondolom, óriási megtiszteltetés és nagy lehetőség is volt.

A tanárom, Fekete-Kovács Kornél kért fel a feladatra, akivel együtt dolgoztam a Modern Art Orchestrában. Ő hangszerelte a dalokat, és közreműködött is az albumon trombitásként, szárnykürtösként. Volt bennem pici félelem. Csak a stúdióban tudtam meg, mit kell énekelnem. Nagy tudású, közvetlen művészemberekkel dolgozhattam. A kőbányai éveim alatt megtanultam egyedül irányítani a pályámat, a saját tempómban. Az Emil.RuleZ!-ben is sokat tanultam. Elsőként Hajós András biztatott arra, hogy vágjak bele a dalszerzésbe, ha kell, ő segít, de ne másoktól kérjek dalokat. Az akkori együttműködésünkből egy szerzemény született, a Kis utazás első változata.

 

Aztán felgyorsultak az események, jött a Budapest Voices, majd a BülBüls, amely nagy reményekkel indult. A szakma dicsérte, a média felkarolta. Miért oszlott fel?

Hárman alapítottuk, Demeter Géza, Bruzsa Gábor és én. A tavalyi A Dal, az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi fordulója sok ajtót nyitott előttünk, azonban más-más utat szerettünk volna járni, és egy idő után már nem értek össze a szálak. A BülBüls mint színpadi produkció nem oszlott fel, csak a két alapító-dalszerző vált le, és a zenészekkel létrehoztam a Noémót. Nem kellett új társakat keresnem, s ez azért is jött jól, mivel a Cseh Tamás Program egyik feltétele az volt, hogy a zenekarnak 2014 előtt kellett megalakulnia.

Noémo - „Szépen haladunk előre”

 

A bemutatkozó hanghordozótokon öt dal szerepel. Miért nem teljes hosszúságú CD készült?

Ennek fő oka az időhiány. Kapkodni nem akartam. Amikor beneveztünk a programba, saját dalaink még nem, csak ötleteink voltak. A Bal-jobb című EP-t bemutatkozásnak szánjuk. Amúgy meg szeretem a páratlan számokat. Az öt válaszvonal a kislemez és nagylemez között.

 

Vegyünk sorra az EP dalait.

Hajós András a fő társam a szövegírásban. Az EP a Kicsi kiflivel indul. Volt egy dallamötletem, abból készült a refrén. Meghallottam egy jó lüktetésű Natalie Williams-dalt, a hangszerelésnél az inspirált. Összebújós zeneszám született. A Bal-jobb az útkeresésről szól. Miután megismerjük a határainkat, gyakran feltesszük a kérdést, ha fejlődni akarunk, merre induljunk el. A zenei életben rengeteg a lehetőség, de tehetséges fiatalból is sok van. A dal végkifejlete az, hogy én mondom meg, merre billenjen a mérleg. A már említett Kis utazásra új szöveg íródott, és Gyémánt Bálint fantasztikus gitárszólója teszi tökéletessé. A dal az életet egy képzeletbeli buszozáshoz hasonlítja. Felszállunk a buszra, utazunk, olykor csak hússzal cammogunk, megy a körjárat éveken át, az utazás vége pedig az élet végét jelenti. A Téli dal szintén szerelmes zeneszám. Imádom a telet. Gyakran ellátogatok a Budapesti Karácsonyi Vásárba. Hideg van, sok az ember, de a fények, az illatok minden rosszat feledtetnek. Egyedül vagy, a szerelmed is csak gondolatban van veled, mégis minden pompás. Erről szól. Az altatódalnak készült Pilleposta zárja le az EP-t. Száll a pille, s talán célba is ér. S ha célba ér az üzenet, leszűrhetők a tanulságok.

 

Sokszor célba ért már?

Egyre többször. Szépen haladunk előre. Nem kell siettetni ezt a folyamatot. Koncertezünk, igyekszünk eljuttatni a dalainkat a közönséghez.

 

Nem egyszerű vállalkozás ez, hiszen ahogy te is mondtad, sok a tehetség.

Közhelynek hangzik, de ha valamibe sok energiát fektetsz, az előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét. Az elmúlt fél évünk nagyon sűrű volt. Megtanultam, hogyan kell a lehető legjobban beosztanom az időmet. A Cseh Tamás Program kiírása miatt, ha nem is kapkodva, de ütemezve kellett haladnunk. Most már van lemezünk, videoklipünk, weboldalunk, logónk. A sok feladat hatására jócskán megerősödtem.

 

A Noémo nemrég bemutatkozott Szlovákiában, Pereden. Hogyan sikerült?

A koncertet Takács Noémi előadói est címen hirdettük meg, de az együttes tagjaival léptem fel. Fantasztikus élmény volt. Ekkora szeretetáradatban talán még nem is volt részem. (Új Szó)

Puha József

2015. 11. 02. 23:24

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

yogi 2015. 11. 24. 5:01
http://jualobatherbal.web.id/obat-jantung-koroner-tradisional-alami-terampuh/ http://jualobatherbal.web.id/obat-jantung-koroner-tradisional-alami-terampuh/

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

„Szépen haladunk előre” cikk képei
Noémo - „Szépen haladunk előre”Noémo - „Szépen haladunk előre”Noémo - „Szépen haladunk előre”