Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Volt egyszer egy vadkelet

Omega - Volt egyszer egy vadkelet

Kóbor János 2006-ban, az Égi jel kiadása után azt mondta, minden bizonnyal ez az Omega utolsó stúdióalbuma, mivel más időket élünk már, a hagyományos nagylemezek, a lemezkészítés kiment a divatból. Az ötvenöt éve alakult együttes most mégis új albumon dolgozik, amely igazi időutazós különlegességnek ígérkezik.

A hamarosan megjelenő új Omega-album tizenhat dala közül néhányat zenész barátaikkal készítettek. Főleg a kelet-európaiakkal. A nagylemez kapcsán beszélgettünk Kóbor Jánossal, az Omega frontemberével.

 

Mikor és kinek a fejében született meg az album ötlete?

Ezt nehéz megmondani. Folyamatosan érlelődött, tulajdonképpen már a nyolcvanas években is felmerült a terve. 1986-ban, amikor a Queen Budapesten lépett fel, és koncertfilmet is forgatott nálunk, négy-öt napig együtt voltunk, baráti viszony alakult ki közöttünk. Meg is jegyeztem, milyen jó volna összehozni valamit. Persze az akkor nem volt reális. Brian Mayjel azóta is nagyon jó kapcsolatban vagyunk. A legszívesebben Rolling Stones-dalokat dolgoztunk volna át, de azok annyira speciálisak, hogy mi nem tudnánk jól átírni őket. A Queen ilyen szempontból kezelhetőbb. A legközelebb a Pink Floyd zenéje áll hozzánk, velük azonban nincs közvetlen kapcsolatunk. De nem az ideálok előtt akartunk tisztelegni. Főleg a kelet-európai zenész barátainkkal készítettük a nagylemezt, akik rosszabb körülmények között dolgoztak, mint a nyugatiak, de nem rosszabbak, mint ők. Bevallom, nem könnyű csehül vagy lengyelül énekelni.

Omega - Volt egyszer egy vadkelet

 

Kik szerepelnek a korongon?

Az egykori Csehszlovákiából az Olympic mellett döntöttünk, részben azért, mert ők is lassan ötvenöt éve a pályán vannak. Petr Janda nagyon lelkes volt, azt mondta, sajnálja, hogy nem neki jutott eszébe ez az ötlet. Gyorsan írt is egy új dalt, de végül egy régi slágerüket, a Jasná zprávát választottuk ki. Lengyelországból az SBB zenekarból Józef Skrzekkel dolgoztunk. Egy Czesław Niemen-dalt, a Dziwny jest ten swiat címűt rögzítettük, az ő emlékére. Lassan tizenöt éve már, hogy meghalt. A volt NDK-ból a tavaly feloszlott Puhdys énekes-gitárosa, Dieter Birr a partnerünk, a Der grosse Magnet című zeneszámot adjuk elő közösen. A csodálatos, Ennio Morricone zenéjével futó Volt egyszer egy vadnyugat című film mintájára az albumot Volt egyszer egy vadkelet címre kereszteltük. Két nyugat-európai együttes slágere is felkerül a lemezre, a Scorpionstól a Still Loving You-t, Brian Mayjel pedig a Too Much Love Will Kill You című Queen-dalt rögzítettük. Az utóbbiból intrumentális változatot készítettünk, pontosabban csak a végén bukkan fel a kórus.

 

A közönség szereti az ilyen összefogásokat.

Mi már a folytatást tervezzük. Magyarországnak hét szomszédja van. Egy-egy osztrák, szlovák, ukrán, román, szerb, horvát és szlovén zenekarral is dolgoznánk.

 

Színpadra állítható ez a mostani produkció?

Idei első koncertünk Lengyelországban volt, ott Józef Skrzekkel előadtuk a Dziwny jest ten swiatot, nagy sikerrel. A Dieter Birr-rel készült Der grosse Magnet pedig a rostocki koncertünkön hangzott el. Dieter is turnézik, az idei első, jénai koncertjére meghívott. Nem szoktam ilyen felkéréseket elfogadni, de most kivételt tettem. Ott mutattuk be a dalt, percekig zúgott a vastaps. Petr Janda jelen lesz a szeptemberi prágai koncertünkön. Az Omega szeptember 23-án ünnepeli az ötvenötödik születésnapját. Aznap indul a közel egy évig tartó jubileumi koncertsorozatunk. A turné kicsúcsosodása egy budapesti nagykoncert lesz június elején, amelyre az album összes közreműködőjét meghívjuk.

 

Tele vagy ötletekkel, energiával. Nem akarok ünneprontó lenni, de meddig lehet ezt csinálni? Főleg annak tudatában kérdem, hogy riasztó híreket hallottunk Benkő Lászlóról.

Az említett tervek jövő júniusig remélhetőleg kivitelezhetők. Utána meglátjuk, hogyan alakul. A csak rövid ideig velünk zenélő Künsztler Tomit leszámítva, aki harminc éve hunyt el Kanadában, a mindenkori Omega-csapat tavalyig sértetlen volt. Gyors egymásutánban elveszítettük Somló Tomit és Laux Józsit. A szörnyű az, hogy ez már nem is a tragédia kategória, hanem az élet rendje. Ráébredtem arra, hogy az élet véges. Most pedig itt van Benkő Laci esete. Reméljük, gyorsan felépül. Viccesen azt szokták mondani, hogy a mi korunkban az ember már nem vesz télikabátot és tartós tejet. Mi mindig a jelenben éltünk. Nem foglalkozunk a múlttal, az megváltoztathatatlan. A mából lesz a múlt, a jelent a mai pillanatok fogják múlttá tenni, és azt mondhatom, hogy a jelen az Omega szempontjából a problémák ellenére is kecsegtető.

 

Forrás: Új Szó

Puha József

2017. 08. 19. 16:51

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Lacó 2017. 08. 20. 19:32
Kecsegtető szuper jó tervek örülök. A Volt egyszer egy vadkelet lemezt már nagyon várom.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Volt egyszer egy vadkelet cikk képei
Omega - Volt egyszer egy vadkeletOmega - Volt egyszer egy vadkelet