Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Red Hot Chili Peppers koncert, Párizs

Red Hot Chili Peppers - Red Hot Chili Peppers koncert, Párizs

2002. 07.08. Párizs, MTV LIVE Red Hot Chili Peppers koncert Az embernek nincs túl sok választása, ha egy ekkora nevű zenekarról akar koncertbeszámolót, cikket írni: vagy irány egy világváros – jelen esetben Bécs, Párizs, vagy Hamburg –, hogy élőben láthassa őket, vagy marad az Internet és a tévé. Én ez utóbbihoz voltam kénytelen folyamodni, s mivel a nyár elején Európában adtak pár koncertet, a zenetévéknek is volt mit sugározniuk.

S bár tényleg nem az igazi, ráadásul nem is sztereóban hallani, így elég csalóka egy-egy ilyen felvétel, de ez is egyfajta élmény.
Az mindenképp jó, hogy a koncert legelejét (mikor bevonulnak és az első dalt), illetve a legvégét (utolsó dalt és ahogy lemennek a színpadról) vágás nélkül adják le. Aztán a többit már alaposan átrendezik, többé-kevésbé ügyelve a tévénézőkre. Ugyanis nem nehéz észrevenni, hogy valami nem stimmel, ha valakin pár perce még nem volt ruha, most meg már van, mivel a zenészember leginkább vetkőzni szokott koncert közben, nem pedig öltözni. Igaz ez különösen az RHCP gitárosára, John Frusciante-ra, aki a többiekhez képest mindig legalább két ruhadarabbal többet visel kezdéskor, a végén persze ő is egy szál nadrágra vetkőzik.
Így volt ez most is, Párizsban. A kábé másfél órás koncertből az MTV a felét, egész pontosan 10 dalt adott le.
A srácok egyszerre mennek ki a színpadra, kigyúlnak a sárga és vörös fények. Anthony szertartásosan megveregeti a két gitáros vállát, akik addigra már egymással szemben állva várják az első dalt. A közönség tapsol, mire Anthony csak egy raccsolós „merci”-t válaszol (szívesen hallanám tőle egyszer a köszönömöt is…) Mindegyikük koncentrál, s felcsendül a By the way. És itt jön a koncert vélhetőleg legkedvesebb jelenete: Flea és John egymás szemébe nézve kezdik a dalt, Flea letérdel és megpuszilja John kézfejét, majd mosolyogva visszamegy a helyére. Még pár másodperc nyugalom és a srácok már zúznak is – hajrázás meg miegymás –, a dalt John a földön fekve fejezi be.
Az előadott dalok közt szerepelt még a Universally speaking, az I could die for you, az Other side, a Don’t forget me, a Havana affair, az elmaradhatatlan Californation – amit Anthony kifejezetten tisztán énekelt –, illetve a Search&Destroy. A csúcspontot számomra mégis a Give it away jelentette; eddig is úgy gondoltam ez a legjobb, de ahogy itt előadják… A Scar tissue-ból két kiáltással térnek át a Give it away-re, nem is akárhogy átdolgozva azt. Anthony folyamatosan játszik a hangjával, majd a dal végén szinte már hergelik a közönséget: elhangzik az utolsó – vagy csak annak vélt – sor, és mikor már azt hiszed VÉGE, John és Flea belekezd egy 3 akkordos dallamba, ami szabályosan belemászik az ember fülébe, és nincsen vége… A dallam egyre erősödik, mindenki rázza a fejét, már én is csápolok, és egyszer csak Flea a kamera elé ugrik.. Ez volt a leintés – Red Hot módra.
Csúcson van a Red Hot Chili Peppers. Saját elmondásuk szerint sokkal türelmesebbek, toleránsabbak, már nem harcolnak annyit egymással, mint régen. Megbékéltek. Ettől függetlenül mindegyikük őrült a maga módján, persze jó értelemben. Érezni rajtuk – akár klippről, interjúról, vagy koncertről legyen szó –, hogy sok mindent átéltek. És azt mondják, még mindig van mit.

purplesmith

2002. 07. 08.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

purplesmith 2002. 07. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
kárpátidia 2002. 07. 22. 0:00
az, hogy fasza.ezavéleményem.
2002. 11. 21. 0:00
Nagyon jó !
2002. 11. 21. 0:00
Letölthető zenéket ki tud?"RHCP"

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Red Hot Chili Peppers koncert, Párizs cikk képei
Red Hot Chili Peppers - Red Hot Chili Peppers koncert, Párizs