Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

NOX: egy ígéretes csapat

Nox - NOX: egy ígéretes csapat

A zenekar az idei év talán legérdekesebb és legígéretesebb új együttese. Páratlan hangzásvilágú új albumukon, melynek az „Örökség” címet adták, ötvözik a hagyományos magyar népzenét a III. évezred elektromos zenéjével. Az együttes három alapembere Szűcs Zoltán, a Hip Hop Boys egykori sztárja, Nagy Tamás, az egyik legnevesebb néptánc együttes szólótáncosa, akit a szakma az egyik legtehetségesebb fiatal néptáncosként tart számon, és Péter Szabó Szilvia. Velük beszélgettünk az indulásról és a jövőről.

Mit jelent az, hogy Nox? Honnan jön a csapat neve?

Péter Szabó Szilvia:
Nox egy ősi istennő volt. Azt tartották róla, hogy ő az éjszaka úrnője. Mivel a lemezen visszanyúlunk a zenei gyökereinkhez, a magyar népzenéhez, mindenképpen egy olyan együttes nevet akartunk választani, amely a már elfeledett múltat idézi.

Az első pillanatban sokkoló volt a magyar népdalokat a modern elektronikus zenei környezetbe ágyazva hallani. De eztán önkéntelenül is el kezdtem dúdolni a dalokat és magával ragadott a zene.

Nox - NOX: egy ígéretes csapat

Nagy Tamás:
Pont ez a lényeg. Az albumunk címe „Örökség”. Az ember örökölhet ócska lomokat, amiket a legszívesebben egyből kidobna, de olyan dolgokat is kaphat örökbe, melyek mindennél fontosabbak. Számunkra ilyen a népzene, a magyar népdalkincs. A világban egyre nagyobb divat, hogy a népzenét ötvözik a modern zenével. Mi is ugyanezt tettük. Be akarjuk bizonyítani, hogy népdalokat énekelni nem ciki, vagy unalmas iskolai kötelezettség, hanem nagyon nagy buli.

Ez valami nagyon új dolog. Ezzel még senki sem próbálkozott Magyarországon.

Szűcs Zoltán:
Amikor megkerestek az együttes ötletével, egyből tudtam, hogy ez nagyon nagy durranás lesz. A könnyűzene időről időre felhasznált népzenei elemeket. Mi csak annyit csináltunk, hogy a modern kor igényei szerint újrahangszereltük ezeket a dalokat. A Nox azért lesz stílusteremtő csapat, mivel progresszív world music zenét játszik. Ez egy világszinten is mostanában induló irányzat, és biztos vagyok benne, hogy hamarosan hihetetlenül nagy divat lesz.

Te a Hip Hop Boyz-zal lettél nagy sztár, és ott igazán villogtathattad páratlan akrobatikus tánctudásodat. Ebben az együttesben egy új arcodat akarod megmutatni?

Szó sincs róla. Egy hihetetlenül látványos színpadi shown dolgozunk, ahol én a modern táncot, és Tamás, aki időközben tényleg nagyon jó barátom lett, a néptáncot fogja képviselni. A két stílus a showban ötvöződni fog, mondhatnám azt is, hogy a közönség szeme láttára fog megszületni a múlt és a jelen táncából a jövő táncstílusa. Az eredmény minket is megdöbbentet. Ilyen húzós produkció itthon még nem nagyon született.

Nagy Tamás nevét eddig csak a néptánc világában ismerték. Nem tartottál az új közegtől?

Nagy Tamás:
Ellenkezőleg. Én a néptáncra tettem fel az életem. És ez egy kitűnő lehetőség arra, hogy a fiatalok megismerhessék, milyen páratlanul gazdag hagyományokkal rendelkezünk. Mi is, mint mindenki más ebben a világban élünk. Ha valami fontosat akarunk adni az embereknek, akkor ezt úgy kell tennünk, hogy az el is jusson a közönséghez. A Nox egyszerre eredeti és trendi, ráadásul még vissza is nyúl a közös gyökerekhez. Ez nagyon be fog jönni a fiataloknak.

A páratlan hangzásvilágú zenei anyagon túl az együtteseteknek a hazai popszakmából kirívó, egyedi arculata is van. Az lemez borítóján egy farkas látható, és a videó klipeteket is farkasokkal forgatjátok.

Péter Szabó Szilvia:
A Nox kreatív csapatával sokat gondolkoztunk azon, hogy mi lehetne az a plusz, ami még jobban feldobná az összképet. Egy olyan szimbólumot kerestünk, ami hűen kifejezi az együttes ősi időkhöz és közös gyökereinkhez való kapcsolódását. Ekkor ugrott be, hogy Noxnak az éjszaka úrnőjének, a farkasok voltak a leghűségesebb szolgálói. Én egyébként régóta rajongok a farkasokért, és felvetettem, próbáljunk meg dolgozni velük.

Szűcs Zoltán:
Ma már a Tamás mindenkin túltesz, annyira megkedvelte a Gödöllői Horatius Állatmenhely farkasait. Egyszerűen le sem lehet vakarni róluk. Annyit elárulhatok, nemcsak a videó klipben kapnak komoly szerepet ezek a jámbor fenevadak, hanem a fellépések során a színpadi show aktív szereplői lesznek.

Mindenkinek tudjuk ajánlani, hogy keresse fel a www.nox.co.hu címen található honlapunkat, ahol sok érdekességekkel, és friss információval várjuk az érdeklődőket.

Jónap Tamás

2002. 08. 10.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2002. 08. 10. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2002. 08. 12. 0:00
cxcv
Vendég 2002. 08. 13. 0:00
Eddig szerettem volna meghallgatni az albumot. Aztán elolvastam a cikket. Nem fogom meghallgatni. Túl "trendi" a csomagolás gyerekek!
Vendég 2002. 08. 14. 0:00
Mi az hogy tul "trendi" hat veled sem sokat vesztunk.
Vendég 2002. 08. 18. 0:00
Azért szerintem meg kell halgatni kitudja lehet,hogy tök jó lesz!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

NOX: egy ígéretes csapat cikk képei
Nox - NOX: egy ígéretes csapatNox - NOX: egy ígéretes csapat