Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Friss hangok – Interjú a Subscribe zenekarral

Subscribe - Friss hangok – Interjú a Subscribe zenekarral

Friss hangok sorozatunkban ezúttal a Subscribe együttest vettük nagyító alá. A feltörekvőben lévő metal zenekar kézséggel válaszolt a Music.hu kérdéseire, olyan témákat boncolgatva, mint a honi zenei élet nehézségei, koncertek és tehetségkutató versenyek, illetve végigkövethetjük a csapatot megalakulásától fogva napjainkig.

1. Kérlek, meséljetek arról, hogyan is jött a zenekar alapítás ötlete. Miként találtatok egymásra?

A TMG-be (Táncsics Mihály Gimnázium – a szerk.) egy osztályba jártunk (Rékasi Attila-dob, Reich Tamás-gitár, Anga-Kis Miklós-basszusgitár) és mint ahogy a fiatalok nagy része mostanában, kitaláltuk, hogy létrehozunk egy zenekart! Azt hozzá kell tenni, hogy senki nem tudott semennyire se zenélni. Később a Táncsicsba jött Horváth Attila (gitár) is, és ő elhozta egy barátját Tilk Máté-t (ének), hogy énekeljen. Nagyjából így indult az egész. Első koncertünk kb. 3 próba után volt a TMG-ben, az embereknek tetszett, amit csináltunk, ezért folyamatosan hívtak minket sulikba, klubokba játszani. Csongor Bálint (ének) ekkoriban a Cryful Life zenekar frontembere volt, egészen addig, amíg nem látott minket a Trafóban játszani, ekkor odajött hozzánk, hogy nem szeretnénk-e még egy énekest. Azóta vagyunk együtt így hatan, és azt játsszuk, ami belülről jön!

Subscribe - Friss hangok – Interjú a Subscribe zenekarral

2. Kezdetben még mindenki THC-ként ismert benneteket a metal életben, miért volt szükség a névváltoztatásra?

Amikor Bálint bekerül a csapatba, akkor változtattunk nevet. Már előtte is sokat gondolkoztunk ezen, mert a THC név teljesen véletlenül jött, igazán senki sem szerette. A Subscribe nevet szeretjük, a THC-sok is megszokták hamar, sokan pedig alapból Subscribe-ként ismertek meg minket!

3. Évekkel ezelőtt, a Táncsics Mihály Gimnázium adott otthont a metal bandákat felvonultató Military Fesztnek, amelynek ti is aktív szereplői voltatok több fronton is. Mi volt a koncertsorozat célja? Mi a helyzet jelenleg a Military Feszttel?

Military Festet nagyon kedves barátaink (Bálint Dániel ”Don Cezare”, Zsarnai Gábor ”Zsoré”) szervezték, akik nélkül nem lennénk most itt! Nagyon sokat segítettek nekünk eleinte, sok koncertet szerveztek. Itt meg szeretném említeni Czigler ”Gnoo” András nevét, aki szintén sokat segített a zenekarnak, ő volt, aki elhitette velünk, hogy érdemes ezt komolyan művelni! És köszönjük mindenkinek, aki valamikor segített a zenekarnak, és most megsértődik, hogy nem lett megemlítve! :) Military Festet azóta az igazgatóság nem engedi, pedig mi most is szívesen mennénk vissza a Táncsicsba! A M.F. célja mindig is az volt, hogy aki oda eljön, az jól érezze magát és soha nem is volt semmi panasz! Nekünk is kedvenc bulijaink annakidején a Táncsicsban voltak. Ettől függetlenül, mi is szervezünk több zenekaros bulikat (NU METAL FEST), ahol lehetősége van fiatal, ígéretes metal csapatoknak a fellépésre.

4. Jelenleg milyen kiadványokon dolgoztok, illetve ha valaki hanghordozó formájában szeretne a zenétekhez közelebb kerülni, mit tegyen?

Felvettünk egy lemeznyi anyagot, amit szeretnénk kiadatni, ebben Vörös András (Superbutt) segít nekünk, ezenkívül megvásárolható korábbi 5 számos demónk 1000 Ft-ért, és ameddig nincs kiadva az új korong, addig csinálunk egy 3 számos „előzetest” az albumról, amin egy „klipp” is található, ez szintén 1000 Ft-ért megvásárolható.

5. Számtalan fesztiválon és tehetségkutató versenyen aratattok maradandót, mégis mi az a tényező, ami még hiányzik az igazán nagy áttöréshez? Mennyire korlátoltak itthon a ’nu metal’ stílus népszerűségének határai?

Nehéz például eljutni igényesebb vidéki helyekre, mert azt mondják, nem vagyunk elég nagy nevek. De miképpen legyünk nagyobbak, ha nem mehetünk el mindenhova, hogy megismerjenek minket szerte az országban? A kiadók általában egyből azzal jönnek, jó király, tetszik, amit csináltok, de nem akartok magyarul énekelni? És nincs kitaposva semmilyen út! A Freshfabrik indított el valamit itthon, ami hasonló zene, mint amit mi játszunk. Ők, amit lehetett elértek itthon, most a Superbutt a másik zenekar, aki ebben a műfajban nyomul, sokat koncertezik, de ők is külföld felé orientálódnak, mert kishazánkban csak a Tankcsapda az, akinek igazán megéri itthon zenélni. Ettől függetlenül, mi továbbra is próbálkozunk, mindenhova elmegyünk játszani, ahova hívnak, csinálunk vidéki bulikat is, mi még reménykedünk, hogy változhat itthon a helyzet.

6. Hogyan értékelitek a Szigetes fellépéseteket?

Nagyon jól éreztük magunkat, örültünk, hogy ilyen sokan voltak a késői (vagy inkább korai) kezdés ellenére, viszont hajnali 3-kor már nem szólhat hangosan a zene, ezért lehalkítottak minket, ami a legtöbb embernek nem tetszett. A kontroll ládákba hiába kértünk hangerőt, nem kaptunk, ezért nem hallottuk egymást. Tehát voltak problémák, de reméljük, aki ott volt nem bánta meg és úgy ment el, hogy jó az a Subscribe, csak rosszul szólt! :)

7. Szerintetek mi az legnagyobb gond vagy akadály, ami ma hazánkban gátat szabhat egy fiatal zenekar fejlődésének?

Szerintünk konkrét akadály nincs! Az biztos, hogy nehéz, nyomulni kell, de aki igazán akarja, az elérhet egy csomó mindent! Mi azt mondjuk, hogy ha valaki igazán őszintén és szívből zenél, azt veszi észre a közönség, és azt szeretik! Nagyon szerencsések vagyunk. Például, hogy sokkal hamarabb voltunk nagyon jó haverok, mint ahogy elindult a zenekar. Sok olyat látni, hogy emberkék csinálnak zenekart, összeszednek tagokat, hú de jó zenéljünk, de egy idő után rájönnek arra, hogy nem bírják egymást és ez így nem működik. Talán a legfontosabb, hogy összetartozzon a csapat.

8. Manapság egy friss, feltörekvőben lévő zenekarnak mire van a legnagyobb szüksége a zenei életben?

A tapasztaltabbak tanácsaira, segítségére. Például nekünk a Vörös András segít az őszi koncerteket összehozni, kiadót keresni. Sokat köszönhetünk a Superbutt-nak.

9. Mit tartotok a csapat életében eddigi elért legnagyobb sikernek? Mire vagytok igazán büszkék a közös zenélés kapcsán?

Azt, hogy itt vagyunk! Soha nem gondoltuk volna. Mint említettük saját magunk és barátaink szórakoztatására indult az egész. Most pedig interjút adunk a Music.hu-nak, olyan koncertjeink voltak, amiket 3 évvel ezelőtt álmunkban sem gondoltunk volna. A közös zenélés kapcsán, amire igazán büszkék vagyunk az az, hogy közösen zenélünk! :) Voltak tehetségkutató versenyek, ahol elsők lettünk, voltak, ahol másodikak, harmadikak, de a lényeg, hogy szeretik a fiatalok a zenénket. Ez a legnagyobb siker!

10. Az ősz folyamán mikor és hol láthatjuk legközelebb a Subscribe-ot élőben fellépni? Mit terveztek az elkövetkezendő fél évre?

> > szept. 28. Szentendre (Barlang)
> > okt. 4. Cultiplex (Superbutt, Shamrok, Mind The Gap, Very Bad Things)
> > okt. 5. Üröm (Árvízkárosultaknak fesztivál)
> > okt. 11. Kecskemét
> > okt.25 Vöröslyuk (Le Panic, Mindcontrol, Faceman)
> > nov. 8. Esztergom(Le Panic, Rómeó vérzik)
> > nov. 16. Nyíregyháza (Insane, Hybrib)
> > nov. 22. Békéscsaba (Insane, Hybrid)
> > dec. 7. (Mind The Gap)
> > dec. 31. (Superbutt)

…és ezenkívül van még egy pár, ami szervezés alatt áll. Túl a fentebb elhangzottakon, szeretnénk, hogy kiadják a lemezünket, illetve tavasszal minél több vidéki helyszínen fellépni.

http://www.subscribe.musicpage.com
kontakt: subscriber@freemail.hu

Simon Péter

2002. 09. 23.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2002. 09. 23. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2002. 09. 24. 0:00
Szerintem jól szólt a Szigeten is a zenekar,további sok sikert kívánok!Papa
Vendég 2002. 09. 24. 0:00
Nagyon király a zenekar, a szupi basszusgitáros huga vagyok! Pussz, Pipi
Vendég 2002. 09. 26. 0:00
Az Okt.4.-ei koncert nem a Cultiplexbe lesz hanem a Colombus Klubban!A Dec.7. Jókai klub
Vendég 2002. 10. 05. 0:00
Tetszik a cikk, és szerintem teljesen igaz amit a zenéllésről írnak! Dani

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Friss hangok – Interjú a Subscribe zenekarral cikk képei
Subscribe - Friss hangok – Interjú a Subscribe zenekarralSubscribe - Friss hangok – Interjú a Subscribe zenekarral