Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Moby Dick: A visszatérés éve

Moby Dick - Moby Dick: A visszatérés éve

2002. a visszatérés éve volt a Moby Dick életében. Minden koncert sikeresen lezajlott, mely bebizonyította hogy a rajongók szeretete nem enyhült, sőt, rengeteg olyan fiatal előtt is zenéltek, akik idén láthatták először élőben a zenekart. A rengeteg pozitív visszajelzés most újabb kihívás elé állította a Moby Dick legénységét. Eljött az idő a várva várt új lemez elkészítéséhez, ami 6 év után az első vadonatúj nótákat felvonultató stúdió lemez lesz, és egyben a 10. is a sorban!

Az új album munkálatai egyelőre teljes titokban zajlanak, annyit azonban sikerült megtudni, hogy egy rendkívül súlyos és erőteljes anyag várható. Mentes Norbert gitáros és Gőbl Gábor basszer meglehetősen jó hangulatban mesélt az elmúlt időszak élményeiről, valamint megtudhatjátok ki is az a Drakula!

Hogy érzitek magatokat a visszatérés óta? Hogy álltok szuflával?

Moby Dick - Moby Dick: A visszatérés éve

Norbert: Nagyon jó érzés, hogy újra beindult a gépezet. Profi körülmények között térhettünk vissza, és ez nagy öröm. A közönség reakciója pedig fantasztikus, ami mindennél a legfontosabb nekem!
Gábor: Nobert, azt hiszem ezt nyugodtan mondhatod többes számban!
Norbert: Így van, ez mindnyájunk számára a legfontosabb!

Nyilván sok ilyen volt, de mi volt az a legfelemelőbb pillanat, érzés az elmúlt fél évből, amit ki tudnátok ragadni?

Gábor: Én személy szerint kiemelném azokat az élményeket, amelyek a határon túli koncertjeinkhez kötődnek. 2002. áprils 19-én álltunk ismét színpadon a zenekarral, és nagyon örültem hogy az újraindulás egy számomra nagyon kedves székelyföldi városhoz, Sepsiszentgyörgyhöz kapcsolódott. Borsódzott a bőröm, amikor a teremvilágítás lekapcsolása után a közönség velőtrázó hangrobbanást produkálva követelte színpadra a Moby Dick-et. Irtózatos energiák szabadultak el mindenfelé amerre jártunk. Én a közönségtől azt kaptam amire számítottam. Őszintén szólva már ezért megérte, hogy januárban úgy döntöttünk, hogy legyen ismét zenekar!
Norbert: A magam részéről az egyik ilyen pillanat az volt, amikor négy év után, az első próbán el kezdtük nyomni a Beteg a Föld-et. Jó volt újra együtt zenélni, újra a húrokba csapni! Aztán az első buli előtt, mikor elkezdődött az Intro, egymás kezébe paskoltunk egy utolsó erőgyűjtésre, a közönség közben őrjöngött!

Egy villám statisztikát tudnátok mondani a bulikról?

Gábor: Én azt mondanám, hogy nem játszottuk agyon magunkat, de nagyon becsületesen felkészülve lenyomtunk 12 koncertet, és eljutottunk olyan településekre is, ahol még soha nem játszottunk (Lenti, Sitke, Mohol). Legalább 25 ezren láttak minket játszani és megtapasztalhatták, hogy a Moby Dick még most is roppant erős. Éppen ebből fakad az új kihívás, amely előtt állunk, hogy ezt egy új albumon keresztül is bebizonyítsuk.

Azt hiszem már nagyon sokan várják a sikeres koncertsorozat után ezt az új lemezt! Ezzel kapcsolatban mit tudtok mondani? Vannak már ötletek, hogyan haladtok?

Norbert: Természetesen vannak ötletek, nem is kevés! Szerintem úgy 40 százalékban kezd körvonalazódni az új anyag. A megjelenését május magasságába tervezzük, de ez természetesen még változhat. Egyelőre a többi maradjon titok, talán legközelebb már többet is elárulhatunk!

Rendben. Nézzük akkor milyen meglepetéseket tartogat a tél, hol láthatunk titeket legközelebb?

Norbert: Mivel elkezdtünk az új albumon dolgozni, csak pár koncertet vállalunk.
Gábor: Azt hiszem Norbert össze is foglalta a lényeget. Úgy néz ki, idén még két előadásunk lesz. Egy a keleti, és egy a nyugati országrészben. November 15-én Debrecenben játszunk, a Shock! Fesztivál keretében, valamint lesz egy soproni évzáró bulink a Hangárban, december 13-án pénteken! Reméljük senkit nem tart vissza ez a babonás dátum, mi teljes erőbedobással ott leszünk, és ezúttal is egy nagyon jó hangulatú koncertre számítok.

Apropó, ha már Sopronnál tartunk, sportkörökben mennyire okoztál meglepetést, amikor a futball-élet mellett váratlanul újból gitárt ragadtál? (Gábor civilként köztudottan a Sopron FC-nél tevékenykedik mint klub menedzser.)

Gábor: Semmi különös nem történt, csak az, hogy mindenki elkezdett poénkodni és koncertjegyek után sóvárogni. A soproni VOLT Fesztiválon érkezett el a pillanat, amikor a klubból jópáran eljöttek a bulinkra. Volt olyan fiatal játékos, aki ekkor döbbent rá, hogy nem piskóta menedzsere van az egyesületének.

Végül Norbert, hozzád lenne még egy személyes kérdésem. Úgy hallom baráti körben egyre többen szólítanak Drakulának. Hogyan ragadt rád ez a kísérteties név?

Drakula: Úgy indult a történet, hogy gyerekkoromban képes voltam késő éjszakáig virrasztani, csak hogy Dracula-filmeket nézhessek az osztrák csatornán. Mindig vonzottak a nem e világi dolgok, különösen a vámpír történetek. Poénból kezdtem el a telefonban gróf Drakulaként bemutatkozni, ami sokaknak tetszett és kezdett rámragadni a név. Most már ott tart a dolog, hogy az otthonomat is próbálom úgy kialakítani, berendezni, hogy akár a Mester is jól érezné magát benne!

Mint olvashattátok, a srácok jól érzik magukat, és már javában dolgoznak az új, 10. Moby Dick nagylemezen. Reményeink szerint, az év vége felé a dalszerzők is már részletesebb és konkrétabb információkkal tudnak majd szolgálni az új anyagról, amiről természetesen azonnal beszámolunk! Addig meg találkozhattok Smicivel, Drakulával, Gáborral és Balázzsal valamelyik Moby Dick koncerten!

Gab

2002. 11. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Gab 2002. 10. 31. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2002. 11. 04. 0:00
Ha már egyszer elbúcsúztak a közönségtől, akkor most mi a rákért "támadtak fel újra" ???Talán a pénzért!?
Gab 2002. 11. 05. 0:00
Ezt a véleményt a meggondolatlan kategóriába sorolom. Aki ismeri őket, az tudhatja hogy nem küzködnek anyagi gondokkal, sőt! Inkább azt mondanám, hogy civilként mostmár van annyi pénzük, hogy nyugodt háttérrel foglalkozhatnak a zenekarral. Persze nem azt mondom hogy ingyen csinálják, mert miért tennék, de azért senki ne higgye, hogy ebből jól meg lehet élni. A belefektetett munka messze nincs arányban, amit ezzel keresni lehet. Náluk ez inkább szenvedély betegség...
Vendég 2002. 11. 06. 0:00
Én már várom ezt az új lemezt!!!! Jöhetnének a pecsába is lenyomni végre valami igazán nagy trash bulit!!!!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Moby Dick: A visszatérés éve cikk képei
Moby Dick - Moby Dick: A visszatérés éveMoby Dick - Moby Dick: A visszatérés éve