Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Friss hangok - Bëlga: kezdjük el megszokni?

Bëlga - Friss hangok - Bëlga: kezdjük el megszokni?

Valami merőben új: Bëlga. Egy eddig nem ismert stílus: nemzeti hip-hop. Jelenség, tagadhatatlan. A mai, totálisan elszürkült, ipari sorozattermeléssé fajult zenében megtört a jég. A Bëlga nem egyszerű alternatív próbálkozás, a Bëlga a felszínre törő egyedi hangzás, egyedi gondolatok világa. Persze azt sem lehet kifelejteni a fámából, hogy egyszerűen csak őszinte.

A napokban éppen utolsó heteit élő Est FM rádión nagyjából 1,5 évvel ezelőtt megjelent egy új sláger a köztudatban: Bëlga – Ovi. Az első elhangzás után nem is volt kérdés, hogy mit játszanak a kívánságműsorok, minden egyes hallgató „ovirap”-ért könyörgött. Szókimondó sorai miatt a számot csak az esti órákban játszották, de így is töretlenül nőtt a zenekar népszerűsége. Ekkor derült ki, hogy az Internet valóban fórumot adhat friss zenekaroknak a megszólalásra, ugyanis a különleges MP3-ak után kutatók egyszerűen nem tudták kikerülni a rájuk zúduló új Bëlga számot, amelyben a BKV-t vette a zenekar egy kicsit nagyító alá, röviden a sárgaföldig szidták a poraiból föltámadni nem akaró vállalatot.

Egy kicsit térjünk vissza a dolgok szokványos menetébe: megjelent a debütáló album, a rendkívül találó címmel megáldott Majd megszokod. A magyaros és kevésbé magyaros elveket valló ifjak pedig az „Ignite: A csitári hegyek alatt” című dala után új himnuszra találtak, a „Magyar Nemzeti Hip-Hop” névre hallgató darabbal, amellyel a Bëlga mára már a klasszikusok között emlegethető.

Remélem, majd megszokjuk, hogy létezik még egyéni, és semmiképpen sem mesterkélt muzsika. Októberben élőben volt szerencsém a Szegedi JATE Klubban és a Millenáris Parkban is megtekinteni a csapatot: feledhetelen és a jövőben kihagyhatalan. Egyszerre humoros, elgondolkodtató, őszinte és egyedi. Ez a Bëlga.

Simon Péter

2002. 11. 05.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2002. 11. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Gab 2002. 11. 06. 0:00
Én már 2,5 éve meg tudtam volna írni ezt a cikket, csak akkor mindenki bambán nézett volna, és akkor még nem volt hivatalos lemez, de a dalok többsége már létezett. Láttam jópár koncertjüket, az elsőn még fetrengtem, de aztán a többi már kiszámítható volt, nem tudtam feelingbe kerülni, ezért kicsit kérdőre vonom a jövőjüket. Az aduász slágerek már megszülettek, ezeket nagyon nehéz lesz felül múlni.
Vendég 2002. 11. 06. 0:00
pl:nekem nagyon bejön,haverok töbsége ezeket a zenéket döngetik!
Vendég 2003. 01. 06. 0:00
Szevasztok ti hülye állatok!!Hogy tud ember ilyen kibaszott jó zenét csinálni mint a Belga.Ti vagytok a példaképeim.. Szerintem ti igazi művészek vagytok.. Minden havernak bejön a muzsikátok BÉke
Vendég 2003. 01. 07. 0:00
Szevasztok! Nem tudjátok hol lehet letölteni a cd-borítót (az előlapját) és a számok címét? Az a gáz, hogy másolva van meg te eszméletlenül kéne a borító meg a címek is, csak ezen az egész ***va neten sehol se találom őket! Segítsetek légyszi! BELGA (Delson)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Friss hangok - Bëlga: kezdjük el megszokni? cikk képei
Bëlga - Friss hangok - Bëlga: kezdjük el megszokni?