Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Ossian: Interjú Paksi Endrével

Ossian - Ossian: Interjú Paksi Endrével

Árnyékból a fénybe címmel jelent meg néhány hete az Ossian új lemeze, amely mind külsőségekben, mind hangzásban a sikeres Titkos ünnep lemez folytatásaként is felfogható. A stúdiós elfoglaltságok miatt az utóbbi időben nem sok fellépése volt a zenekarnak, de november 2-án egy nagy lemezbemutató koncert keretében mutatták be az új anyagot, és jövő tavasszal turnéra is indulnak a srácok. Ezen apropó kapcsán is kérdeztük Paksi Endrét, a zenekar fáradhatatlan frontemberét.

Hogy sikerült a novemberi nagy PeCsa buli? Összehasonlítva a tavalyival, hogy érezted?

Szerintem mindenképpen előrelépés történt, többen voltak mint tavaly, óriási volt a hangulat, látványban és világításban is rátettünk egy lapáttal.

Meglepő, hogy egy lassú dal lett az első klip nóta, sokan talán ezért is tartják líraibbnak az albumot az eddigieknél. Hogy látod ezt, mi motiválta a lassú dalok megírását?

Nem tudom, hogy miért meglepő, hogy lassú dal lett a klipnóta, ha jól emlékszem az Ossian fennállása óta elég sok lassú nóta került klipesítve a képernyőre. Ha csak az Éjféli lányra, a Magányos angyalra, vagy akár az Emberi dolgok album egyetlen klipnótájára, a Szerelem országútján-ra gondolok. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy darabig úgy tűnt, hogy egy klipre lesz lehetőségünk, és akkor úgy gondoltam, mivel az úgymond újkori Ossian történetében még nem volt lassú dalra klip, akkor legyen egy ilyen. Hálaistennek úgy tűnik, hogy lesz most még egyre lehetőség.

És melyik dalból készül a következő?

A Tizenöt percből. Ez egy koncertklip lesz, amit a novemberi buli anyagából fogunk összevágni. Amúgy ez egy lendületesebb nóta, úgyhogy helyre fog állni az ''egyensúly''.

Mennyire fogékonyak a fiatalok az efféle tradicionális heavy metalra? Hogy látod: sok a fiatal a koncerteken?

Most sikerült egy eléggé átfogó képet kapnom a novemberi buli közönségéről, mert olyan emberek voltak kint a kapuban, akikkel én nagyon jó kapcsolatban vagyok. Azt kell mondanom, hogy hihetetlenül vegyes a közönségünk, láttam komplett családokat, 40-50 közötti házaspárokat a gyerekeikkel, rocker arcokat, tizenéves srácokat, szóval teljesen vegyes a közönségünk.

Mivel töltöd a hétköznapjaid, vannak-e olyan hobbijaid, amik nem fűződnek a zenekarhoz, tehát civil jellegű dolgokra gondolok.

Semmi különleges nincs, szeretek olvasni, jó filmeket nézni, zenéket gyűjtök, érdekel a történelem. Ennyi.

Milyen a kapcsolatod az ősi Ossian tagokkal? Lehet-e még számítani egyszer egy tradicionális felállású Ossian bulira, még ha csak nosztalgia jelleggel is?

A tagság többségével nem igazán találkoztam már időtlen-idők óta, Pálvölgyi Lacival néha szoktunk telefonon beszélgetni. Most ahogy az Ossian régi albumai elkezdtek megjelenni a Hungarotonnál, a Maróthy Zolival is többször találkoztunk, beszélgettünk, átrágtunk dolgokat, én azt hittem, hogy ez emberileg elég lesz, egy ilyen nosztalgia jellegű koncerthez, de ő másképp gondolja. Elég sokszor felkértem erre a dologra, én azt hiszem már túl sokszor is, úgyhogy hacsak ő nem jelez vissza és egy korrekt ajánlattal nem jelentkezik, akkor ez a dolog egyelőre tárgytalan.

Tudnál-e olyan zenekarral kapcsolatos dolgot mondani, ami most jobb mint régen, és olyanokat is ami rosszabb, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt.

Szerintem az mindenki számára nyilvánvaló, hogy régen sokkal jobbak voltak a lemez eladások. Mégis ha elmondom, hogy az első lemezeinkből 50-60 ezer darabok mentek el, akkor mindenki lepadlózik, pedig az nem is volt egy igazán egetverő akkor, mert egy Fenyőből, vagy egy Dolly Roll-ból százezrek mentek el. Szóval alapvetően a lemezeladások gyengébbek lettek, bár a mai átlaghoz képest mi sem panaszkodhatunk. Viszont ami teljesen jó, hogy tartjuk a nézőszámokat, amikkel egálban is vagyunk a régi időkkel. Ami szerintem jobb, hogy élőben a kétgitáros megszólalás miatt, sokkal hatásosabb koncertek, bátrabban tudunk hangszerelni. Kb. ennyi.

A mai Magyarországon nincs olyan fiatal rock reménység, akik igazán nagy sztárok lehetnének, mindenki csak klubokban tud érvényesülni, és csak a nagy ''öregek'' futnak még mindig stadionokban. Miben látod ennek az okát, miért nem tudnak fiatal rock és metal reménységek itthon is élvonalbeli szintre kifejlődni, vársz-e ebben változást?

Ez nagyon nehéz kérdés. Igazából én nem szeretnék másokról nyilatkozni, én csak annyit tudok a magam részéről, hogy itt semmi nem érkezik meg tálcán, iszonyatosan meg kell mindenért dolgozni és lehet, hogy még az sem elég. Tehát szerencse is kell, jó időben a jó helyen kell lenni, de sikerreceptem nincs. Én sok zenekarnál azt látom, hogy az egész csapat otthon ül a babérokon, várják a sült galambot és baromi büszkék arra, hogy ők milyen jók. Pedig ez egy kulimunka 80%-ban.

Merre láthatunk titeket jövőre? Lesz-e tavaszi turné?

Lesz tavaszi turné, most van szervezés alatt, igyekszünk az ország minden részébe eljutni, lehetőség szerint a megye székhelyekre, tehát szeretnénk nagyobb műv.házas bulikat adni.

A music.hu próbál minden zenei irányzatot képviselni. Innen üzenj valamit most azoknak az olvasóinknak, akik nem feltétlenül a rock zene miatt látogattak az oldalra.

Agitálás helyett, csak annyit üzennék, hallgassanak rock albumokat is, hogy kerekebb legyen a világuk. Tudnék is ajánlani egyet, a címe: Árnyékból a fénybe...

Gab

2002. 11. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Gab 2002. 11. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2002. 12. 18. 0:00
Tettszett. Csak a vegen van egy kis hiba! Hianyzik egy k betu! Kedvencem az OSSIAN! Udv! Robi Szalontarol.
Gab 2002. 12. 19. 0:00
Hiba javítva :)
Vendég 2003. 01. 03. 0:00
Az új album egy kész csődtömeg.Kár hogy megvettem. Ez az Ossian nem az igazi ossian!!!!!!!!!!!! Sajnos
Vendég 2003. 01. 04. 0:00
Szerintem király az Ossian új albuma!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Ossian: Interjú Paksi Endrével cikk képei
Ossian - Ossian: Interjú Paksi Endrével