Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Friss hangok - Interjú az Insane zenekarral

Insane - Friss hangok - Interjú az Insane zenekarral

Friss hangok sorozatunkban ezúttal az Insane együttest vettük nagyító alá. A feltörekvőben lévő metal zenekar kézséggel válaszolt a Music.hu kérdéseire, olyan témákat boncolgatva, mint a honi zenei élet nehézségei, illetve végigkövethetjük a csapatot megalakulásától fogva napjainkig.

1.- Hogyan jött a zenekar alapítás ötlete? Miként találtatok egymásra?

érsi: Ez már egy ősrégi sztorinak számit! Én épp gimibe jártam és az egyik osztálytársam(Deb) felhozta, hogy csináljunk egy zenekart. Mi ketten el is kezdtünk "zenélni", majd ennek vége lett. Ekkor jött egy újabb gitáros (Modó), majd egy másik(Áron) illetve egy basszeros (Magas), és már csak egy énekes hiányzott. Kb 2 hónapig keresgettünk, de nem igazán volt jó senki. Aztán
nyáron(98' nyara), Áronnal lementünk Balatonszepezdre. Ott ismertem meg Oszit!
oszi: Épp fent hülyültem a szepezdi haverokkal a focipályán, amikor Áron megérkezett egy sráccal (érsi). El is kezdtünk dumálni, majd úgy éjféltájban elszabadult a pokol! Ment a magnó én meg elkezdtem üvölteni a zenéket, ami a Cd-ről ment, ilyeneket, hogy Sepultura, Korn stb. Erre az Érsi meg tökre "beindult" és azt mondta, hogy menjek le egy próbájukra. Én meg lementem... Mondjuk majdnem fél évig kimaradtak a dolgok, és próbálni csak 99' januárjában kezdtünk. A zenekar létezését tehát 99 elejére tehetjük, a jelenlegi felállással, pedig 2000 nyara óta vagyunk együtt.

Insane - Friss hangok - Interjú az Insane zenekarral

2.- Mennyire korlátoltak itthon az általatok képviselt stílus népszerűségének határai?

érsi: Mi és a hozzánk hasonló zenekarok, egyelőre "csak" klubszinten tudunk mozogni. Sajnos a média(tisztelet a kivételnek) nem igazán pártolják ezeket a zenéket, holott egy csomó hasonló külföldi bandától játszanak számokat a Tv-k, rádiók.
Mondjuk, minket ez nem igazán érint, mert nem a médián keresztül, hanem az élő koncertjeinkkel szeretnénk előbbre jutni...
oszi: ...és ezek egyre jobbak kezdenek lenni. Sokkal többen járnak a koncertekre, és tényleg kezd kialakulni mindenhol egy kis biztos bázisunk.

3.- Hogyan jellemeznétek az általatok játszott zenét?

oszi: jellemezni nem igazán tudjuk, inkább érezni kell. Az első lemezre sokan azt mondták, hogy hasonlít erre vagy arra, de az új számokra tényleg nem tudunk mit mondani.
érsi: Mindegyik más és más. Vannak köztük olyanok, amik jóval dallamosabbak, mint bármely lemezes szám, de olyan is van, ami sokkal durvább, illetve van pár táncolhatósabb is.

4.- Mi a helyzet a nagylemezzel? Hogyan fogadta a közönség?

érsi: a lemez sajnos majdnem fél évvel később jelent meg a tervezett időpontnál. Sok hirdetés, meg kritika meg is jelent az újságokban, de lemez meg sehol nem volt. A gyártásnál voltak problémák. Mindenesetre május 20.-án végül megjelent.
oszi: Eddig egyáltalán nem panaszkodhatunk. Elég jól fogy, illetve nagyon jók a visszajelzések. Azért is koncertezünk mindenhol, mert a srácokhoz így juthat el csak(sokszor) a zenénk.

5.- Szerintetek mi a legnagyobb gond vagy akadály, ami ma hazánkban gátat szabhat egy fiatal zenekar fejlődésének?

oszi: sajnos, mint mindenhol nálunk is a pénz lehet a legnagyobb akadály. Folyamatosan fejlesztenünk kell és ez nem olcsó mulatság.
érsi: meg a vezető pozícióban levő emberek rossz hozzáállása a dolgokhoz. Ha már egy metal zenekarról van szó, akkor azt már nem támogatja senki (tisztelet a kivételnek). Mi nagyon hálásak vagyunk a kiadónak, illetve a támogatóinknak, mert felvállaltak minket úgy, ahogy vagyunk és nem szóltak bele semmibe, hogy ezt meg azt kéne megváltoztatni.

6.- Manapság egy friss, feltörekvőben lévő zenekarnak mire van a legnagyobb szüksége a zenei életben?

érsi: Nagyon sok kapcsolatra, időre, pénzre és kitartásra. Ha hosszú távon gondolkodik valaki, akkor ezekre a dolgokra.
oszi: Sok zenekar abban a tévhitben van, hogy egyszer majd kopogtat egy kiadó és, akkortól kezdve minden rendben lesz. Persze, ha valaki pop produkciót akar, akkor ahhoz ez tökéletesen elég. Megint csak annyit tudok mondani, hogy KONCERT, KONCERT, KONCERT! Mi speciel nagyon sokat játszunk, és amelett, hogy érezzük van értelme, még baromira élvezzük is. Persze, mindig vannak és lesznek gyengébb bulik, de ezeket is meg kell szokni!

7.- Mit tartotok a csapat életében eddigi elért legnagyobb sikernek? Mire vagytok igazán büszkék a közös zenélés kapcsán?

érsi: Ha röviden akarok fogalmazni, akkor: MINDENT!. Tényleg! Én minden eddigi dologra büszke vagyok, pl. mikor elkezdtünk zenélni, akkor sosem gondoltam volna, hogy lesz egy nagylemezünk, meg ennyit fogunk majd koncertezni...
oszi: meg, hogy ilyen nagy zenekarokkal játszhattunk, mint a Tankcsapda a FreshFabrik, az Action, a Superbutt és még sorolhatnám. Vagy hogy játszottunk külföldön is vagy a Petőfi Csarnokban. Ezek számunkra nagyon nagy dolgok...
érsi: meg a videoklip, meg az hogy már ennyien megismertek minket!
érsi: Még talán annyit, hogy most már talán meg tudunk állni a saját lábunkon.

8.- Ki írja a zenét és a dalszövegeket? Milyen témákat választotok kik az új szerzeményekhez?

érsi: A zenét általában a próbán együtt írjuk. Norman vagy én hozunk egy-egy ötletet, és azokat játszogatjuk, és rakosgatjuk össze folyamatosan. Majd a végén Oszi és Mapett is hozzápakolja a kis elképzeléseit.
oszi: Rám egy eléggé változatos szövegvilág jellemző. A saját kis koncepciómba beférnek a sztorizós szövegeken át, az irodalmi jellegűig bármi. Vannak a lelkivilágomról szóló szövegek, illetve bármi szóba jöhet, ami történik velem.

9.- A tél folyamán mikor és hol láthatjuk legközelebb az Insane-t élőben fellépni? Mit terveztek az elkövetkezendő fél évre?

oszi: Idén még két koncertünk lesz, egy december 26-án Kazincbarcikán, a másik pedig egy nagyon nagy őrületnek ígérkező szilveszteri buli, december 31-én, a Superbutt, a Hollywoodoo és még sok más zenekar társaságában.
érsi: A következő fél évre, inkább évre elég sűrűnek ígérkezik a programunk. Először is a 2003-as első koncertünk február 14-én lesz a Jókai Klubban. Ez lesz a szülinapi koncertünk (nem áruljuk el hányadik:))), sok meglepetéssel illetve vendégekkel. Ezután egy kisebb turné fog következni(február-március), majd áprilisban tervben van egy újabb turné, május környékén meg valószínű külföldi bulik lesznek. Nyáron a fesztiválok, és úgy augusztus vége fele nekilátunk az új albumnak.
Persze ez most elég soknak tűnik, de mindig jönnek majd az aktuális infók.
Mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk!!!
insane

kontakt: insane.zenekar@freemail.hu

Simon Péter

2002. 12. 23.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2002. 12. 23. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
2002. 12. 24. 0:00
Biztosan yoofejek a srácok, és a zenéjük is király lehet.
Vendég 2003. 01. 01. 0:00
nagyon király a cikk és az insane is nagyon JÓÓÓÓÓ!
Vendég 2003. 01. 14. 0:00
kurva jó ez a zenekar! nagyobb elismerést nekik! a cikk is korrekt. paulo
Vendég 2003. 01. 31. 0:00
Jó volt veletek "vadulni" a nap alatt Szanyban:))))))))))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Friss hangok - Interjú az Insane zenekarral cikk képei
Insane - Friss hangok - Interjú az Insane zenekarralInsane - Friss hangok - Interjú az Insane zenekarral