Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Friss hangok - Interjú a PEET zenekarral

PEET - Friss hangok - Interjú a PEET zenekarral

A PEET zenekarral a honi zenei élet sajátosságairól, szépségeiről beszélgettünk friss interjúnk kapcsán. A Siklósról származó formáció mindeképpen új és egyben üde színfoltja is a magyar élőzenének, reméljük ezt hamarosan megjelenő albumuk is méltóképpen fogja megerősíteni.

1.- Hogyan jött a zenekar alapítás ötlete? Miként találtatok egymásra?

Peti: a 2001-es év vége felé az András lehívott az akkori próbaterembe egy kicsit együtt zenélni és azóta valahogy úgy maradtunk.
Balázs: Nekem az Andris szólt hogy menjek, akkor épp ki voltam rugódva az előző zenekarból ...
Andris: A Csabi +én kiváltunk a Mindig Másból, és más irányba akartunk elmenni (mármint zeneileg)
Csabi: A Matisa Andrissal alapítottuk a zenekart. Több zenekarban játszottunk már együtt és külön is. Ez egy otthoni kütyüs gitáros próbálkozásból jött létre. Aztán megmutattuk kettes felállásban a zenekart itt siklóson kisseb sikerrel. De úgy gondoltuk, hogy bővíteni kell a zenekart így beszerveztük basszerosnak Pruzsina Balázst, gitárosnak Tót Petit aztán később Tóth Zoltánt (Csülit).

PEET - Friss hangok - Interjú a PEET zenekarral

2.- Mennyire korlátoltak itthon az általatok képviselt stílus népszerűségének határai?

Peti: először is a stílust kéne meghatározni, amit szerintem igazán egyikünk sem képes, inkább mindannyian körülírjuk. Lehet rá mondani, hogy hibrid, én személy szerint elektro-popként határoznám meg. Ha arra gondolsz egyébként, hogy ez a zene „undergrund”-e akkor én azt mondom, hogy nem, aki eljön a koncertjeinkre az általában mindig élvezi zenei „hovatartozására” való tekintet nélkül. Bár egy kis nyitottságra szüksége van a zenénk befogadásához.
Balázs: A stílust se tudom igazán belőni de hogy ennek a lehetőségei mennyire korlátoltak???? Szerintem minden elég korlátolt, hogy ha nem az előregyártott tömegfosról van szó... Bár ha vkinek pénze van akkor bármit megtehet...
Andris: Már nem annyira.
Csabi: Úgy gondolom, hogy az emberek egy része be van állva egy vagy több stílusra. A mi stílusunk kevésbé publikált de bízom benne, hogy ennek ellenére sokan megismerhetik a muzsikánkat.
Csüli: Ma se könnyebb vagy nehezebb zenélni mint korábban-talán csak a különböző médiacsatornákban való marketing tevékenység nehezebb ma egy induló zenekarnál. Sajnos a zene önmagában kevés, a mai fogyasztói társadalmunkban, így a megfelelő „termék” csomagolása, tálalása elengedhetetlen feladat. A business!

3.- Hogyan jellemeznétek az általatok játszott zenét?

Peti: Lásd az előző kérdést…
Balázs: HIBRID minden féle van benne. Olyan mint a búcsuban szartól repülőig...
Andris: HIBRID MUSIC
Csabi: Hogy a többieket idézzem "hibrid" zene. Sok stílus keveredik. És úgy gondolom, hogy ettől egyedibb sok, hazánkban játszott muzsikánál.
Csüli: Kell jellemezni? Mi jól érezzük egymást zeneileg és emberileg is, megpróbálunk olyan zenét játszani, amiben mindenki megtalálja a helyét és nem a különböző aktuális divatirányzatok a meghatározó irányadók.

4.- Jelenleg milyen kiadványokon dolgoztok, illetve ha valaki hanghordozó formájában szeretne a zenétekhez közelebb kerülni, mit tegyen?

Peti: Sajnos csak demóanyagunk létezik, de szeretnénk saját hanghordozót is kiadni, de ez még a jövő zenéje.
Balázs: Jelenleg a már felvett demo anyaghoz szeretnénk plusz 3 számot rögzíteni és aki meg akarja venni az ezt meg is teheti a koncertjeinken illetve utána az öltözőben ...
Andris: Januárban demó bővítés (+ 3 dal), illetve a koncerteken meg lehet venni tőlünk.
Tibi: Rendelni emilben a kolgabi@enternet.hu ról, illetve telefonon a 20 95 24 065 ön lehet. Az összes elérhetőségünk megtalálható a PEET honlapján a www.peet.kvantum.hu oldalon. Itt lehet informálódni, hogy hol milyen esemény lesz a zenekar életében.
Csabi: Van egy általunk elkészített demo. De jövőre szeretnénk egy komolyabb felvétellel próbálkozni kiadóknál.
Csüli Szeretnénk 2003 évben felvenni stúdióban egy jó pár számot, már kész lemezként, de legalább is jó demóként. Ez attól függ, hogy egy esetleges lemezkiadóval milyen megállapodást sikerül kötni. Készül az év elején egy videoklip is remélhetőleg. Addig is koncerten lesz hallható a zenekar.

5.- Szerintetek mi a legnagyobb gond vagy akadály, ami ma hazánkban gátat szabhat egy fiatal zenekar fejlődésének?

Peti: Az embereknek nincs arra pénzük meg energiájuk, hogy koncertekre járjanak, és egy zenekar a koncertekből él, mind anyagilag mind érzelmileg.
Balázs: Hát itt most gondolom mindenki a nagy kiadókat meg a Kozsó művész urat kulázná és szívem szerint én is ezt tenném de azt még hozzá kell tenni, hogy talán a nagy kiadók egyeduralma miatt is van, hogy nem jut el a sokféle zene az emberekhez és ezért ők sem olyan nyitottak.
Andris: Mivel a tehetség megvan, ezért csak PÉNZ.
Csabi: Talán a piac telítettsége de főként a pénz. Sokszor saját zsebből fizetjük az útiköltséget. A hangszerek frissítése sem kis összeg. Nehéz dolog. Sokan feladják, mert nem tudják finanszírozni a kiadásokat.
Csüli: A nem megfelelő kapcsolatok, információk….

6.- Manapság egy friss, feltörekvőben lévő zenekarnak mire van a legnagyobb szüksége a zenei életben?

Peti: Fogalmam nincs, mert ha lenne már kiadott lemezzel büszkélkednénk ami platinalemez lenne 
Balázs: Arra hogy nagy zenekarok bemutatkozási lehetőséget adjanak nekik.PL nekünk nagyon sokat segített ebbe a Heaven Street Seven meg az Anima előtt is jó volt fellépni.( többen nézik meg a zenekart meg nem egy lefingott klubban játszol stb...)
Andris: Pénzre még több PÉNZRE. Ja és egy kis pénzre.
Csabi: Népszerűségre. Meg kell szerettetni az emberekkel ezt a zenét. És később igényelni fogják. Így sikeresek lehetünk.
Csüli: Még hogy könnyűzene!? Nem is olyan könnyű! Jó kapcsolatok, sok fellépés a lényeget úgy is a közönség, mint zsűri dönti el!

7.- Mit tartotok a csapat életében eddigi elért legnagyobb sikernek? Mire vagytok igazán büszkék a közös zenélés kapcsán?

Peti: Én igazán a zenekar jelenlegi felállására vagyok igazán büszke, és arra hogy még mindig létezik, mivel ez számomra azt jelzi hogy mindannyian „komolyan” gondoljuk a zenélést ebben a formációban.
Balázs: Nekem nagy élmény volt a paksi fesztivál főleg, hogy az első hely mellett én lettem a különdíjas! Jó volt életem első sziget fellépése is. Meg a pécsi rák koncertek meg a heavennel közös meg a ...... meg a ......... meg a.....................
Andris: A paksi fesztivál ( megnyertük ), meg a sziget fellépés plusz minden olyan koncert ahol sokan vannak és táncolnak.
Csabi: A paksi tehetségkutatót sikerült megnyernünk, ami jó érzést keltett bennünk tudván, hogy kik voltak a zsűri tagok.
Csüli: Bár Én csak rövid ideje vagyok tagja a zenekarnak, mégis a Paksi amatőrfesztiválon való első helyezés fontos állomás nekünk.

8.- A zenekarban ki írja a zenét és a dalszövegeket, és miről szólnak a számok?

Balázs: A dalokat közösen írjuk... A szövegeket meg sehogy...Néha vkinek eszébe jut vmi akkor ötlet szinten előjön vele aztán én mög lefordítom angolra. A szöveg inkább csak képeket mutat be...........
Andris: A zenét közösen, a szöveget, akinek eszébe jut vmi, meg találtunk egy szövegírót is ( a 6os mellett Bogyiszlón ) :) de őt is elragadta egy nagy muflon:))
Csüli: A zenék főleg az M. András és L. Csaba szüleményei, de a hangszerelésbe mindenki beleszólhat. A szövegek napi, általános dolgokról, érzésekről szólnak, nincs nagy világmegfejtés. Ilyesmi.

9.- A tél folyamán mikor és hol láthatjuk legközelebb a Peet-et élőben fellépni? Mit terveztek az elkövetkezendő fél évre?

Balázs: Erre a kérdésre a Tibi tud részletesen válaszolni de megpróbáljuk nem eltitkolni magunkat!
Andris: Kiadó keresés meg szám írás, demo bővítés, a többit tudja a Tibi.
Csüli: Reméljük sok koncertet februártól!
Tibi: A zenekar fiatal átlagéletkorából adódik az, hogy január februárban vizsgáznak a zenészek, és játszák az új figurát. Emellet csak próbák lesznek, és demo bővítés, és videoklip forgatás amit remélünk a magyar zenecsatornák játszani fognak. Ha nem, lesz nemulass!
Utána jöhetnek a koncertek, médiaszereplések, sztárvéj tu hevön stb.

Simon Péter

2002. 12. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2002. 12. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2002. 12. 30. 0:00
KONCERTEZZETEK HARKÁNYBAN A VASAS CSABA BIZTOS ELINTÉZI ZORRO
Vendég 2002. 12. 30. 0:00
Jól van fiúk
Vendég 2002. 12. 30. 0:00
Peti-Tibi:ez jó ötlet volt. Boldog új évet!
Vendég 2002. 12. 31. 0:00
HAJRÁ FIJJUK!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Friss hangok - Interjú a PEET zenekarral cikk képei
PEET - Friss hangok - Interjú a PEET zenekarralPEET - Friss hangok - Interjú a PEET zenekarral