Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Friss hangok - Interjú a Szeg zenekarral

Szeg - Friss hangok - Interjú a Szeg zenekarral

A Szeg zenekarral a honi zenei élet sajátosságairól, szépségeiről beszélgettünk friss interjúnk kapcsán. A Debrecenben élő formáció mindenképpen új és egyben üde színfoltja is a magyar élőzenének, reméljük ezt hamarosan megjelenő albumuk is méltóképpen fogja megerősíteni.

1.- Az év utolsó hónapját a Tankcsapda vendégeként töltöttétek egy országos turné keretében. December 20.-án a Pecsában is fölléptetek.

Igen, 2002 decembere egy országos turnéval telt a Tankcsapda vendégeként. 7 városban játszottunk, többek között Budapesten a Petőfi Csarnokban is. Sajnos ez az a koncert, amelyekről a legvegyesebbek az érzelmeink. A közönség reakciója itt homlokegyenest más volt, mint a többi városban. Sajnos nem tudjuk miért fogadtak bennünket úgy, ahogy... Állítólag még senkinek nem sikerült a PECSA-ban a Tankcsapda vendégeként a közönség szívébe záratni magát...

Szeg - Friss hangok - Interjú a Szeg zenekarral

2.- Mennyire korlátoltak itthon az általatok képviselt stílus népszerűségének határai?

Nem érzem, hogy korlátokba ütköznénk. A legjobb visszajelzés az előbb említett turnén tapasztalt érdeklődés alapján mérhető. Mindenhol nagyon szívesen fogadott bennünket a közönség, érdeklődtek a Szeg iránt, velünk buliztak és türelmesen végigtombolták a koncerteket. Elég sok pólót és CD-t adtunk el, amely szintén az érdeklődést tükrözi. Remélhetőleg a tavaszi turnén, amikor már másodjára megyünk vissza egyes helyekre sokan eljönnek azért a koncertre, hogy bennünket láthassanak, hallhassanak. És persze addigra már boltokban lesz a „Nail in your Head” első Szeg lemez...

3.- Hogyan jellemeznétek az általatok játszott zenét?

Ez elég nehéz feladat. Leginkább modern, zúzós rockzenének, amely sok metal és hip-hop elemet tartalmaz. Sokan ráhúzzák a zenénkre a NU-metal jelzőt, holott szerintem ez nem NU-metal, ugyanis e műfaj jeles képviselőinek, a Kornnak és a Linkin Parknak a stílusától igen messze áll a Szeg zenéje. Frappánsan annyit szoktunk mondani, ha a zenei stílusunkról kérdeznek: tökös, modern rockzene.

4.- Februárban jelenik meg az új albumotok.

Pontosan február 21-én kerül a lemezboltok polcaira a „Nail in your Head” című első Szeg lemez CD-n és kazettán az E.Z.S. Music gondozásában. A kiadóról annyit, hogy a Necropsia, Auróra, Prosectura, Moby Dick, Replika, Ektomorf zenekarok lemezeit jelenteti meg, egy debreceni független kiadóról van szó, aki hagyja, hogy azt csináljuk, amit jónak látunk és nem akar ránk erőltetni stílusjegyeket, öltözködési, viselkedési normákat. A lemez 13 dalt tartalmaz majd, melyek részben új, részben demós, korábbi dalokból áll össze. Érdekességként a CD tartalmaz egy multimédia track-et is, amely PC és Macintosh számítógépeken tekinthető meg. Rengeteg infót, fotót, klipeket, érdekességeket, turnés koncertvideókat, a lemezfelvételkor készített videókat tartalmaz majd és rengeteg egyéb meglepetést. A lemezhez készül még két videoklip, így 4-re emelkedik a klipjeink száma. A legutóbbi klipünk, a Gezbee Nights hamarosan látható a zenei csatornák műsorán.

5.- Szerintetek mi a legnagyobb gond vagy akadály, ami ma hazánkban gátat szabhat egy fiatal zenekar fejlődésének?

Elsősorban a koncertlehetőség hiánya. Az, hogy a tehetséges csapatok csak nagyon nehezen juthatnak be nagyobb fesztiválok színpadaira. Ha bejutnak, akkor is elég rossz időben játszanak, amikor még kevés ember látja őket. A szervezők pedig sok zenekarban nem bíznak, pedig egy kicsit komolyabb promócióval egy friss csapatot jobban meg lehetne szerettetni a közönséggel. Ha nem forgatod fel az országot és nem telefonálsz napokig súlyos összegekért, akkor gyakorlatilag maradnak a kisklubos koncertek 20-50 emberek előtt, amellyel alapjába véve nem is lenne gond, ha ki tudná termelni a csapat a jegybevételből legalább az utiköltséget. Másrészt ha egy kisebb ismeretlen csapat elmegy valahova játszani és 300-350 Ft-os belépőt szed, akkor a közönség sokallja ezt a pénzt, ezzel szemben 1000-1500 Ft-os belépőkért elmennek nem sokkal nagyobb zenekarok koncertjére szó nélkül. Nem beszélve egyes hazai zenekarok horror jegyárairól.

6.- Manapság egy friss, feltörekvőben lévő zenekarnak mire van a legnagyobb szüksége a zenei életben?

Elsősorban a közönség türelmére, a többi zenekar segítségére, barátságára, a közös lehetőségek megteremtésére. Ma egy új csapat nem nagyon tud labdába rúgni. Annak idején ’93 környékén a Necropsiával körbejártuk úgy az országot, hogy nem kellett eladnunk minden tulajdonunkat az utiköltség kifizetéséért, sőt még plusz bevételeink is voltak, pedig voltak helyek, ahol 1 láda sörért játszott a csapat. Mára minden megváltozott...

7.- Mit tartotok a csapat életében eddigi elért legnagyobb sikernek? Mire vagytok igazán büszkék a közös zenélés kapcsán?

Hatalmas sikernek elsősorban azt, hogy ennyi idő után (lassan 4 éve) is problémamentesen együtt van a csapat, van 1-2 nagyon komoly barátunk, segítőnk, akik nagyon bíznak bennünk és lelküket kidolgozzák a Szeg előbbre jutásáért. A legnagyobb mérhető sikernek a 2002-es évet tartjuk: játszottunk a Summer Rocks-on a Slayer előtt, szinte minden fesztiválon ott voltunk, és jó időben, jó színpadokon léptünk fel, aztán itt a turné a Tankcsapda vendégeként, valamint hamarosan megjelenik az első Szeg lemez.

8.- Mennyiben jelent hátrányt, ha az ember Debrecenből akar itthon sikereket elérni a metal műfaj terén?

Szerintem nem jelent komoly hátrányt. Vagy lehet, hogy csak nekem, mert korábban a Necropsiával is ugyanilyen helyzetünk volt. Többen komoly sikereket könyvelhetnek már el városunk zenekarai közül. Nekünk sem lesz könnyebb dolgunk, de jól érezzük itthon magunkat, nem akarunk Pestre költözni.

9.- Jövőre indul a Stagediving tour. Mi is lesz ez pontosan?

A Stagediving 2003 fesztivál turné 2003 február 21-én indul. 12 állomást érint az ország különböző pontjain. A lemezkiadónk szervezésében a kiadónál lévő zenekarok indulnak el közösen egy országos turnéra, név szerint az Ektomorf, a Replika, a Szeg és egy vendég csapat, a nevüket még nem árulom el. A turné aktualitása, az Ektomorf részéről a novemberben magyar nyelven is megjelent új albumuk, valamint hogy egy box jelenik meg a korábbi albumaikból februárban. A Szeg részéről az új lemez és klip ad aktualitást.

10.- A tél folyamán mikor és hol láthatjuk legközelebb az Szeget élőben fellépni? Mit terveztek az elkövetkezendő fél évre?

Befejeztük a turnét, december 28-án volt a debrceni, záró állomás. Legközelebb csak február 21-én látható a Szeg, a Stagediving 2003 nyitóbuliján, ugyanis addig a lemezfelvételek és előkészületi munkák folynak. Szeretnénk mindenkinek megköszönni a segítségét, amelyet tett a zenekarért, a közönségnek a hatalmas bulikat, 2003-ban újra találkozunk! Boldog Új Évet mindenkinek!

Kontakt:

Szeg zenekar
E.Z.S. Music – 4011 Debrecen, Pf.: 1.
Tel.: 06-20-912-9411
E-mail: szeg@szeg.net

Simon Péter

2003. 01. 05.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2003. 01. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2003. 01. 15. 0:00
Hello! Jo a cikk, csak konyorgom ne mindig azt a 4-5 sablonkerdest tegyed fel. Ha egy picit jobban korulnez az ember a zenekar haza tajan, akkor meg erdekesebb lehet az interju. Bye
Gab 2003. 06. 01. 0:00
Az EZS Music biztos nem jelenteti meg se az Aurórát se a Moby Dicket, a többiről nem tudok, de vannak afelől is kétségeim. Csak nem kamuzik a zenekar az interjúban? Ejnye!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Friss hangok - Interjú a Szeg zenekarral cikk képei
Szeg - Friss hangok - Interjú a Szeg zenekarralSzeg - Friss hangok - Interjú a Szeg zenekarral