Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Friss hangok - Interjú a Superbutt zenekarral - 2. rész

Superbutt - Friss hangok - Interjú a Superbutt zenekarral - 2. rész

A Superbutt ma hazánk egyik legmeghatározóbb és legismertebb metal zenekara, és azon kevés csapatok közé tartoznak, akik népszerűek külföldön is. Ezúttal az interjú 2. részét olvashatjátok.

8.- A honi friss metal zenekarok körében egyfajta missziót tölt be a Superbutt, támogatva a magyar tehetségeket. A zenélés mellett, hogy jut idő a stílus népszerűsítésére? Mi a célotok ezzel a támogatással?

Szerintem ezt nem érdemes túldimenzionálni. Azok a frissebb formációk, akik már eljutottak valameddig, ezt csak maguknak köszönhetik. Az pedig, hogy mi rendszeresen tartjuk a kapcsolatot több kisebb zenekarral, kétirányú dolog, adott esetben tudunk nekik hasznos tanácsokat adni, de nekünk is jó, ha látjuk, hogy mi történik a zenei élet teljes keresztmetszetében az undergroundtól a Tankcsapdáig. Ráadásul ezeknek a zenekaroknak egy része már most is jó, mások pedig majd csak később lesznek igazán ütősek, de mindenképpen részei lesznek a zenei életnek. És miután tudjuk, hogy egy fecske nem csinál nyarat, miért ne dolgozzunk össze, amennyire lehet? Attól nem érdemes félni, hogy elveszik a közönségünket, mert ha nem vagyunk elég jók, akkor ez előbb-utóbb így is úgy is megtörténne, hiába is akarnánk letaposni az utánunk jövőket, ha meg jók és naprakészek vagyunk, akkor együtt több embert érünk el, mint külön-külön.
Egyetlen olyan dolog van, amit akár tényleges támogatásnak is fel lehetne fogni: soha nem kértünk és nem is fogunk pénzt kérni senkitől azért, hogy előttünk játszhasson. Ezt ugyanis szimplán pofátlan lenyúlásnak tartjuk (és mi se fizettünk soha senkinek, már csak elvből sem), mert itt a magukat nagynak gondoló zenekarok többsége sem tud olyan körülményeket biztosítani, amiért egy kicsinek érdemes lenne fizetni. Kint ez másképp néz ki, mert egyrészt eleve nem a zenekar fizeti be magát, hanem a kiadója vagy managementje, másrészt a pénzért cserébe adott a nagy hang, nagy fény, ellátás a backstageben (étel-ital), sok néző, harmadrészt pedig anyagilag is megéri, mert a befizetett pénz a turnén eladott lemezekből és pólókból sokszorosan visszatérülhet. Itt viszont, tudjuk jól…

Superbutt - Friss hangok - Interjú a Superbutt zenekarral - 2. rész

9.- … és itt a jön a dolog fonákja: a többi befutott zenekar adott stíluson belül miért nem karol fel fiatal tehetségeket?

Nem tudom, ők valószínűleg máshogy gondolják, vagy egyszerűen nem is foglalkoznak a kérdéssel.

10.- Szerinted mi a legnagyobb gond vagy akadály, ami ma hazánkban gátat szabhat egy fiatal zenekar fejlődésének?

Hmm, azt hiszem ezt általánosságban nehéz lenne megmondani. Minden zenekar egy önálló közösség a saját belső viszonyaival és csak saját magukon múlik, hogy meddig bírják és hova jutnak el. Gondok és akadályok mindig vannak, egy kezdőnél éppúgy, mint egy tízlemezes nagykiadósnál, de ezek miatt nem lehet másokat vagy a külső körülményeket okolni: amíg akár csak egyetlenegy olyan produkció is van, amelyik jól működik, addig ott a példa, hogy van, akinek sikerül és ha nekünk nem megy, akkor az nem azért van, mert objektíve nem is lehet megcsinálni. Szóval szerintem nincs olyan konkrétan körülírható dolog, amire azt mondhatnánk, hogy ha ez megváltozna, akkor minden gimis és próbatermi zenekarból sztár lehetne és egyébként csak azért nem lesz, mert ez az akadály fennáll. Az olyan gondok, amik miatt egy zenekar végül félrecsúszik, vagy feloszlik, mindig belül vannak.

11.- Manapság egy friss, feltörekvőben lévő zenekarnak mire van a legnagyobb szüksége a zenei életben?

Lásd fent: erre sem tudnék semmi egyértelműt mondani, maga az alkotás, zeneírás és az előadás annyira személyre szabott valami, hogy erre biztosan nincs örökérvényű recept. Vagy ha van is, én nem tudom. Ami ezen túl van, arról pedig talán annyit, hogy ezt a szakmát még itthon is show-businessnek hívják, bármennyire szegényes és torzult is néha és aki érvényesülni akar, annak a szigorúan vett (zenei) szaktudásán kívül valószínűleg nem ártanak olyan kiegészítők, mint nyelvtudás (különösen ha hosszú távon kifelé szeretne orientálódni), jó kommunikációs képesség és minden hasonló, amit például egy álláshirdetésben lehetne olvasni. Ez így elég brutálisan hangzik, mert hát a legtöbben pont azért kezdtünk el zenélni, hogy valami izgalmasabbat csináljunk és ne kelljen álláshirdetéseket olvasnunk, de el kell fogadni, hogy a zenész valahol ugyanolyan szakmunkás, mint egy asztalos, aki rossz esetben falapokat gyalul, jó esetben meg művészi bútorokat készít, de igazán keresetté csak az válik, aki nem csak szép széklábat tud faragni, hanem a boltját is képes vezetni. És itt persze nem a konkrét pénzügyi dolgokra és „üzletemberségre” gondolok, hanem arra, hogy aki előre akar jutni, az próbálja meg kiismerni ezt a világot, legyenek ötletei, elképzelései, lásson egy kicsit túl a próbaterem falain és ne várja ölbe tett kézzel, hogy valaki majd felfedezi. Mert ilyen még ha véletlenül történik is, annak se szokott jó vége lenni: jön a manager, beteszi a pénzt, kivesz belőle annyit, amennyit tud és vége, a „sztár” meg megy a süllyesztőbe – lásd Kozsó-féle produkciók a popiparban. Igaz, ez itthon rockzenében eddig nem volt, de ki tudja, külföldön azért van rá elég példa, kíváncsi vagyok, hogy hol lesz mondjuk a Linkin Park öt év múlva.

12.- Mit tartatotok a Superbutt életében eddigi elért legnagyobb sikernek? Mire vagytok igazán büszkék a közös zenélés kapcsán?

A legnagyobb sikernek azt tartom, hogy szeretjük, amit csinálunk, remélhetőleg képesek vagyunk még tovább lépni és fejlődni és van is hozzá kedvünk. Enélkül minden, a külső szemlélő által látható siker (turnék, lemez, teltházas koncert, bármi) keserű lenne, ráadásul ezek amúgy is elég viszonylagosak és múlandók.

13.- Január 24.-én a Vörös Yukban lesz egy különleges koncertetek. Pontosabban nem is a Superbutt fog a színpadra lépni, de mégis.

Ez egy sokzenekaros segélykoncert lesz a Pető intézet javára, a teljes – remélhetőleg minél nagyobb – bevétel hozzájuk kerül. Erre az alkalomra raktuk össze a Luca Brasi nevű projektet, amiben egy csomóan részt veszünk (a Superbuttból Szabika és én) és elég jó feldolgozásokat fogunk játszani, de hogy pontosan mit, az derüljön ki majd ott helyben, gyertek el minél többen, mert jó lenne, ha tényleg tudnánk segíteni ezzel az estével.

14.- A tél folyamán mikor és hol láthatjuk legközelebb az Superbutt-t élőben fellépni? Mit terveztek az elkövetkezendő fél évre?

Koncert legközelebb február 7-én, pénteken a gödöllői Trafo Club hetedik születésnapján, ahol mellettünk a Newborn mindkét utódzenekara játszik (sőt, az egyiknek ez lesz az első fellépése) és fellép velünk a lemezfelvétel miatt pont itt levő Téglás Zoli is. A lemezmegjelenésig még játszunk legalább egyet Pesten, valószínűleg márciusban, áprilisban elképzelhető egy kisebb Budapestrocknroll fesztivál, ahol remélem már az új lemezt is kapni lehet, májusban pedig megint kinti turné, aztán itthon a fesztiválok. Az összes tavaszi dátum hamarosan felkerül az oldalra: www.superbutt.net

Simon Péter

2003. 01. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2003. 01. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
2003. 02. 15. 0:00
elég jó, de nem egy DEATHMETÁL
2003. 02. 16. 0:00
MÁRMINT AMIT ITT LÁTOK....háát....kicsit szar is meg komoly is ez szerintem úgy....48% ra ítélem: )
Vendég 2003. 02. 20. 0:00
Baaaaaaaaaaa

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Friss hangok - Interjú a Superbutt zenekarral - 2. rész cikk képei
Superbutt - Friss hangok - Interjú a Superbutt zenekarral - 2. részSuperbutt - Friss hangok - Interjú a Superbutt zenekarral - 2. rész