Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Interjú a Rádió Café vezetőségével

Rádió Café 98.6 - Interjú a Rádió Café vezetőségével

Nemrégiben a megújult Rádió Café-nál jártunk, és Alpári László megbízott főszerkesztővel és társtulajdonossal, illetve a zenei főszerkesztővel, Nestával beszélgettünk a rádió körül történt változásokról, a múltról és a jövőről.

1.- Milyen új értékeket képvisel a Rádió Café? Miben más, mint elődje?

Alpári László:
Az Est FM nem tudta teljesíteni a pályázati szerződésben foglaltakat, sem a maga elé kitűzött hosszú távú célokat. Azonban kitaposott egy utat: hogyan lehet minőséget tömegek felé közvetíteni. Most megpróbáljuk a jobbik énjét kihozni a rádióból. Az előd esetében nem sikerült áttörni a falat szerkesztésben, mentalitásban, tömegekhez nem jutott el célunk. A új rádió kategóriát kíván alapítani. Szeretnénk olyat sugározni az éterben, amit a közönség magas intellektuális szinten értékelhetőnek tart, olyan zenéket közvetíteni - legyen az réteg zene vagy igényes sláger - amelyek tömegek számára képviselnek értéket .

Nesta:
Végre struktúrája lesz a zenének. Szeretnénk, hogy jó érzés legyen, jó legyen hallgatni. Túl kellene itthon lépni azon, hogy minden egyforma: ugyanúgy van helye egy tíz éves slágernek, ami nem volt soha hallható, mint bármi másnak. A Caféban megjelenik a szórakoztató zene – munka, tanulás közben - amit mindenki szeret, de „csak” hallgatni is jó; megtalálod a világslágert is; bulikban sem depresszív zenékre mulatsz. Minden megjelenhet, szinte az összes zenei stílus képviselteti magát, minden műfajra van műsor. Ez egy befogadó rádió: eljön valaki, elmondja, hogy mit szeretne, elgondolkozunk rajta. A felfogás demokratikus. A három új szerkesztő zenei világlátása teljesen átfedi a mai kortárs zenéket, így a színvonalat sem egy személy képviseli. Ez szerintem egyedülálló. Hallgasd és döntsd el. Biztos, hogy lesz, aki azt mondja mainstream. Három és fél perc, napközben megy, és jól érzed magad tőle, ezzel mi a probléma? Rádió? Érezd magad jól!

2.- A Café jóval szélesebb zenei spektrumon szólal meg, mint elődje, így több emberhez juthat el a rádió üzenete.

AL:
Az a feladatom, hogy vállalati kultúrát vigyek a dologba, az EST FM legjobb korszakait idézve kifogástalan hangtechnikai háttérrel. Lényeg az, hogy két zene között legyen szöveg. A koncessziós szerződés alapján ötvenegy százalékban szöveget kell sugároznunk. Más lehetőség nincs, ha az ember szórakoztató talk-rádiót akar művelni. A beszédnek magas szintűnek kell lenni, a zene terén pedig az a lényeg, hogy ne kapjon egyik műfaj se túl nagy hangsúlyt. Nesta gitár alapú muzsikák, Robi a dnb és modern elektronikus zenék, Cyborg a house és dance hall stílusokat képviseli. Egymás véleményét is meghallgatják, kiegészítik egymást. Az egyetlen feladat: három számos blokk, két szám overground, vagy világsláger, amely minden rostán átmegy (a Lenny Kravitz még meghallgatható, aki erre azt mondja hogy rossz arra nincs mit mondani),és a következő szám alkalmas arra, hogy értéket képviseljen. A határ 3 millió ember, aki szereti és hallgatja a rádiót, és ha elismeri, akkor jó a dolog. Az, hogy, olyan zenei rendszert hozhatunk létre, amely a mindennapokban antidepresszánsként hat, nem kompromisszum, hanem áldás. Cél a napszaknak megfelelő hangulatot sugározni mindig, ennyi a kompromisszum. Az Est FM korlátozottan befogadó volt, csak a goa dnb, ambient műfajok „termeltek túl”. A Cafén minden este más stílust hallgathatunk: kedden alter műsor (Kontroll csoport, Nyers, Quimby – ennek a műfajnak eddig nem volt műsora), szerda este talkshow, jazz műsor, élő zenével megspékelve melyet Hegyi Gyuri és Fekete Kornél vezet majd. Csütörtökön rock, ska, punk gitár alapú zenék, illetve szex és erotika, Michelle Wild műsorvezetésével. Pénteken dance, dancefloor az igényesebb fajtából. A Rocksteady Beat marad, de előrébb került a műsorkezdés, és az rnb mennyiségét pedig megnöveltük. Szombat reggel és este jön a Szolfézs, ambient, Goa party. Hajnalban tehetséges dj-k, vasárnap scratch. Napközben etno, folk, minden délben jó ebédhez szól a nóta jellegű muzsikák. Fontos célunk a romák támogatása, többek között ezért is építünk ki Rádió C-vel kooperációs kapcsolatot, melynek keretében roma zenék és műsorvezetők érkeznek, de erről a jövőben – természetesen a rádiót hallgatva – tájékozódhatnak majd a hallgatók

3.- A fente említett ötvenegy százalékos beszéd arányt méri az ORTT?

AL:
Természetesen az ORTT bekér adásnapokat, teljesen véletlenszerűen, de nekünk, a Cafénak nem jut az eszünkbe, hogy egy szerződést megkerüljünk. Meghatározták, hogy mit kell teljesíteni, milyen legyen a tartalom. beszédnek, szövegnek minősülhet akár egy angol-német nyelvlecke is, reméljük az ORTT lesz annyira elismerő, hogy nem lesz gond. Ha a rádió sokat tud adni ingyen, akkor jól van felhasználva az ötvenegy százalék A kommunikáció alkalmazott részében rengeteg megkötés van adott kampány lebonyolítása során, ebből kell kihozni a legjobbat. Egész végig úgy szól, mintha zene lenne, duruzsoljon, lehessen mellette házat tervezni, de ha odafordítja a fejét az illető, a szöveg is zenének hangozzék.

4.- A végeleges programot mikor tárjátok a nagyközönség elé?

AL:
A végleges program január15.-ével vált nyilvánossá, ekkor indítottuk el a magazinokat, műsorokat. Február elsejével ez a sok dolog (40 magazin, napi három élő show, napi két-három óra szieszta, chill out, jó ebédhez szól a nóta) már olyan lesz, amilyennek mi megálmodtuk. Alsó hangon másnap már fanyalgó hangok lesznek, de sokkal jobb ez így, mint az Est FM. Szeretnénk, ha mindenkinek érthető és fogyasztható legyen a rádió. A program a hallgatottsági adatok alapján lett összeállítva: hova milyen magazin, mikor és miként. Ez fikció, ha az élet nem igazolja vissza, akkor változtatni kell. Ha jó a hangulat, minden flottul megy, nem lesz statement, ez lesz az új rádió. Azzal nem állítottunk volna igazat, a hallgatók félreértették volna. Legyen jó márciusban vagy áprilisban, ne álljunk meg egy hónap után, miden nap egy kicsivel többet adjunk

5.- Miért lett Rádió Café az új rádió neve?

AL:
Kávéval az ember félszavakból is megérti egymást. Kávéház mindenhol van, Budapest egy kávéház főváros. Mindenki kávézik, a feleségem, az anyám, a nagyapám. Nem kellett kitalálni. Mit kell azon kitalálni, amiből van tizenöt minden utcán? Jó mellette létezni.

6.- Mi az oka az Est FM megszűnésének? Miért nem tudta teljesíteni a kitűzött célokat?

Nesta:
Ez egy hosszú folyamat volt. Azt éreztem, hogy megtolták ezt a rádiót, és kiálltak mögüle. A vezetők azt gondolták, hogy majd miden megy a maga utján. Soha nem mondták meg, hogy mit várnak el, nem volt struktúra, amiben el tudtad magad helyezni. Nem volt feeedback „nem kaptunk visszajelzést”, hogy kicsit magyarosabb legyen, és a rádió értékesítése is elcsúszott. A legnagyobb probléma az volt, hogy nem tudtuk merre tartunk, mit és hogyan kell csinálnunk.

AL:
Szerintem nem volt megfelelő hierarchia, a munkakör meghatározatlan volt, Olyan a rádió, mint egy tamagochi, aminek a gazdája a főszerkesztő. Ő az, akinek folyamatosan ott kell lenni a rádióban, szükség van üzembiztos technikai háttérre, biztos adminisztrációra. Az Est Fm hallgatása nem volt tervezhető. El kell érni azt, hogy a hallgató pontosan tudja mit és mikor hallgat. Ha például március 4-én kedden tíz órakor hírek vannak, akkor október 4-én kedden tíz órakor is hírek legyenek. Kollektív a felelősség, hiába volt sok igazgató, mindenkinek, aki valaha dolgozott a rádióban el kellett volna azon gondolkoznia, hogy a viták ellenére a feladatra kell koncentrálni. Az értékesítés az Est Média hatásköre volt, amit egyfajta tapasztalatlanság jellemzett az elektronikus média téren. Az Est Médiának számtalan új projektje akadt, és a szükség törvény bont alapon a rádió háttérbe került. A megfelelő hatékonyságú szervezés nagyon hiányzott az Est FM-ből.

Simon Péter

2003. 02. 27.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2003. 02. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2003. 04. 28. 0:00
Ha januárban nyílvánossá vált a részletes program, akkor hol lehet elérni (már lehetőleg a neten)?
Vendég 2003. 05. 26. 0:00
mindenesetre hiányzik a kampány. bár nem tudom mennyire hallgatják, induló, vagy újrainduló médiumoknál szoktak promózni, nem????
Vendég 2003. 05. 26. 0:00
Veress Dóri rulz!!!!!!!!!!!! -tomb-
Vendég 2003. 10. 14. 0:00
Feyér Zoli után mi lesz? Bálint

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Interjú a Rádió Café vezetőségével cikk képei
Rádió Café 98.6 - Interjú a Rádió Café vezetőségével