Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Skyland – “Csak a zene, ami kábít!”

Skyland - Skyland – “Csak a zene, ami kábít!”

Mostanában sokszor hallunk hírt a Skyland házatájáról, ezért is beszélgettünk Sutával, hogy mi ez a pörgés, és mit hoz a jövő.

- Nemrég a “Kelj fel” és “A hegyeken túl” c. Skyland-nótáktól voltak hangosak a klubok. Ezután egy évnyi szünet következett a csapat életében. Mi indokolta ezt a szünetet?

Igazából nem juttot idő magamra, vagyis a Skylandre, mivel videoklipeket is készítünk, és elég sok megbízásunk volt. Tavaly ezért sajnos a Skyland dolgai egyre csak tolódtak, addig-addig, hogy közben eltelt egy év. Ám a lényeg az, hogy sikerült újra egy olyan zenével és videoklippel megjelennünk, ami igen nagy sikernek örvend hazánkban. Remélem, minél többet találkozhatunk a közönséggel, és a diszkókban ugyanaz a feeling fogad majd mint az "Érezd a ritmust" idejében. A vártnál is jobb fogadtatás azt sugallja, hogy idén nyáron az üdülés elmarad, ehelyett bejárjuk az egész országot és a környező határon túli magyarokkal is bulizhatunk párszor…

- A visszatérés remekül sikerült, hisz a "Mindenki itt van" címmel megjelent dalotok a magyar zenecsatornán a legtöbbet játszott felvételek közé tartozik hetek óta. “Tekerd fel a hengerőt, hé most! Idevárunk minden nagymenőt! Mindenki itt van, aki számít! Csak a zene, csak a zene, ami kábít!” A dalszöveg alapján: a SKYLAND fellép a drogok ellen - jól értelmezem?

Sokan azt mondják, hogy az effajta zenéknek nincs semmi mondanivalója, ami ebben az esetben nem igaz, hiszen a mostani "jelmondat" épp arra utal, hogy ha mindenki ott van a bulikon, aki számít, legyen az barát, barátnő, haver, jó fej arc… akkor már tényleg csak a zene és CSAKIS A ZENE KÁBÍTSON! Na jó, némi pezsgő vagy egy-két pohár whisky belefér, de fő a mértéktartás!

- Manapság egy zenekarnál fontos célkitűzés, hogy képes legyen élőben játszani. Megvalósítható-e ez az elvárás a house stílusnál, illetve a Skylandnél?

A Skyland zenéje kimondottan olyan műfaj, amit eredeti hangszerelésben képtelenség élőben előadni, mivel alapvető követelménye a hibátlan, óramű pontosságú ritmika, amit csak kompjúter segítségével lehet megvalósítani. Tehát ha mindezt manuálisan próbálnám lejátszani, az egyik legfontosabb momentum tűnne el: a dallamok, dobok "feszes" ritmikája... és akkor tuti, hogy senki sem "érezné a ritmust! De azért persze kíváncsi lennék egy akusztikus feldolgozásra mondjuk a “Mindenki itt van” c. nótámból…

- A magyar zenekarok jelentős része a nemzetközi karrierre vágyik. Látsz-e arra reális esélyt, hogy ez éppen a Skylandnél következhet be?

Erőlködni semmiképp nem szeretnék, viszont reális esély mutatkozik mostanában a külföldi megjelenésekkel kapcsolatban. Meglátjuk, mit hoz a jövő…

- A zene mellett videoklip-készítéssel foglalkoztok. Milyen jelentősége van egy csapat sikere szempontjából egy jó sikerült videoklipnek?

Véleményem szerint ma már legalább olyan fontos (ha nem fontosabb) egy színvonalas vidoklip, mint az a zene, amihez készül. Megpróbáljuk a legtöbbet kihozni magunkból ilyen téren is, és szerencsére az általunk készített videoklipeknek igen jó a szakmai viszhangja.

- A videoklip-készítésről... Hogyan zajlik és milyen lépésekből áll ez?

Összeülönk az adott együttessel/menedzserrel, és mindenki elmondja az ötleteit. Ezután készül egy forgatókönyv vagy szinopszis, amit szintén átrágunk a csapattal még egyszer a forgatás előtt . Általában egy-két nap alatt felveszünk mindent a forgatókönyv alapján, de olyan is volt már, hogy forgatás közben jöttek újabb ötletek, ami plusz megdobja a forgatás hangulatát és a végeredményt is. Ezek után jön a vágás, amire mi legalább egy hetet szánunk, és alaposan kidolgozunk minden apró momentumot, snittet, és persze ekkor is jönnek az újabb és újabb ötletek. Mindennek a végeredménye egy jól "komponált" videoklip. Ezek után jön az utómunka fázisa, ahol a megvágott klip színvilágát alakítjuk ki, esetleg speciális effektekkel egészítjük ki "kisfilmünket". Valójában ebben a fázisban kapja meg a klip a végleges hangulatát.

- Röviden beszélj arról, hogy milyen költségei vannak egy lemez elkészítésének? Milyen lépésekből áll ez a folyamat? Valóban több millió forintnyi tőke szükséges ahhoz, hogy egy csapat kiadjon egy lemezt? Milyen nehézségekkel jár ez?

Ez eléggé összetett dolog: kezdődik mindez a kiadóval kötött szerződés feltételeinél. Általában a kiadó állja a stúdióköltségeket, ami nagyon változó, de már az magában lehet több millió forintos tétel is, főleg akusztikus zenei felvételeknél. Aztán jön hozzá az albumborító-tervezés költsége, és a CD/kazetta legyártatása. Ez is lehet akár milliós tétel, bár mostanában inkább egyszerre csak kisebb darabszámot gyártatnak le a kiadók, aztán ha sikeres az album, utángyártatják folyamatosan. Nos itt elértünk oda, hogy boltokba került az album. Ez akármilyen nagy dolognak is számít egy zenekar életében, önmagában még édeskevés. A másik fele a költségvetésnek a reklám és promóciós tevékenység, ami manapság nélkülözhetetlen, akármilyen jó az adott zene. Itt lép be a képbe a videoklip szerepe a zenekar promotálásában (lásd fentebb). Egy igazán igényes klip manapság már alapvetően filmszalagra forog ami szintén egynéhány milla, amit megintcsak a kiadó vállal be (általában). Természetesen a legtöbb hazai formációnak még videora forgatják a klipjeit, mivel az jóval költségkímélőbb, mint a film nyersanyag, így a videora készült klip költségvetése jóval egymillió forint alatt is kivitelezthető. Persze mindemellet megfelelő kreatív háttérmunka és szakmai hozzáértés is szükséges, hogy valóban sikeres és hosszú távon is életképes maradjon a produkció.

Jónap Tamás

2003. 05. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2003. 05. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2003. 06. 08. 0:00
Kábít.. :-) Jó a MINDENKI ITT VAN! cimű szám.
Vendég 2003. 08. 10. 0:00
Nekem nagyon bejön az egyik kedvencem, sok sikert a továbbiakban:) DoM
Vendég 2004. 01. 12. 0:00
Az új maxit hol lehet beszerezni????
Vendég 2004. 08. 15. 0:00
Honnan lehet letölteni a "Mindenki itt van!"??????

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Skyland – “Csak a zene, ami kábít!” cikk képei
Skyland - Skyland – “Csak a zene, ami kábít!”