Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Chico - a hazai R'n'B műfaj ifjú képviselője

Chico - Chico - a hazai R'n'B műfaj ifjú képviselője

Chico személyében egy hazánkban még gyerekcipőben járó műfaj, az R’n’B zene egyik jeles képviselőjét tisztelhetjük. Hangjára és tehetségére a Back II Black két tagja, Bársony Bálint és Erdélyi András figyelt fel elsőként, aminek eredményeként megszületett Chico első lemeze, az „Érintés” című album. Vele beszélgettünk.

Az elmúlt időszakban figyelt fel rád a hazai zenei szakma, az egész nyarad fellépésekkel telt el, az RTL Klub Roadshow –ján szerepeltél folyamatosan. Az elmúlt hetekben pedig megjelent debütáló nagylemezed, az „Érintés” című album. Honnan indult a történet?

Chico: Havas Lajosként jöttem a világra Balassagyarmaton. A zenével 4 évesen ismertettek meg a szüleim, akik szintén zenészek. Hegedülni tanultam, keresztapám kezdett el tanítani. Bár már akkor is a könnyűzene állt hozzám közel, a komolyzene kevésbé. Aztán ezt gyerekfejjel abbahagytam, mivel annyira nem vonzott a hangszer, viszont az éneklés már akkor is érdekelt. 14 évesen iratkoztam be a zeneiskolába magánének szakra, a komolyzene vállfajait tanultam, mellette harsonán tanultam. Időközben a váci zenei konzervatóriumba felvettek és itt folytattam a zenei tanulmányaimat, és már ekkor elkezdtem írni saját dalaimat.

Chico - Chico - a hazai R'n'B műfaj ifjú képviselője

Tinédzserkorban voltak kisebb zenekarok, vagy bármilyen zenei próbálkozás?
Chico: Zenekaraim nem nagyon voltak, csak kisebb próbálkozások. Főleg standard-eket játszottunk, nem igazán a könnyű műfajt, így aztán nem is volt cél, hogy ezzel híresek legyünk.

Hogyan jött az R’n’ B és soul zene az életedben? Nem egy szokványos műfaj, hazánkban még csak most ismerkedik a közönség vele.
Chico: Gyerekkorom óta ezt hallgatom, mivel zenészcsaládban nőttem fel, a szüleim ezzel ismertettek meg, pl. Lionel Richie, George Benson. Tudom, hogy a korosztályom nem ezen a műfajon nőtt fel, de szerencsésnek mondhatom magam, mert nekem gyerekkorom óta volt lehetőségem ezzel a zenével ismerkedni.

Hogyan kezdődött ez a Chico produkció?
Chico: Kb. másfél éve kezdődött, amikor a Back II Black zenekar tagjai, Bársony Bálint és Erdélyi András egy fiatal tehetséget kerestek. Egy jó barátom, Lombos Marci (ex-Warpigs) mutatott be a srácoknak. Marcival már régebb óta ismerjük egymást, hiszen mikor ő énekelni kezdett, engem keresett meg, hogy énekelni tanítsam. Itt Budapesten találkoztunk, ahol meghallgattak és annyira megtetszett a fiúknak a hangom és a dalaim, hogy elkezdtünk közösen egy lemezen dolgozni.

Első lemezed, az „Érintés” című album, ami az elmúlt hetekben jelent meg. A dalok nagy részét, ha jól tudom, te írtad, de kik segítettek még?

Chico: Elsősorban a Back II Black-ből Bársony Bálint szaxofonos és Erdélyi András gitáros, mint a lemez zenei producerei vettek részt a munkálatokban. Némó és Juhász Attila a Club54- ből az Esik a hó című dalomban szerepelnek. Vettünk fel egy duettet a Back II Black énekesével, Bebével , az „Ég a gyertya” című dalt, ami a Back II Black legutóbbi albumára is felkerült, valamint nagy segítségemre volt Nagy Laci gitáros, de például Csejtei Tamás (Back II Black) is basszusgitározott egy dalomban..

Mostanság hogy látod, az R’N’B, soul műfaj hazánkban hogyan áll szerinted? Mennyire népszerű ez a mai fiatalok körében?

Chico: Még nagyon gyerekcipőben van sajnos itthon ez a műfaj. Furcsa a helyzet, mert szeretik az emberek, de mégsem játszák a rádiók. Nem erőltetik eléggé, nem mintha erőltetni kellene, mert azt látom az embereken, hogy e nélkül is szeretik, de valami miatt még sem játsszák eleget a rádiók. Talán csak egy-két külföldi most felkapott előadót. Sajnos nem érzem a mostani pop dalokban az őszinteséget, sok a szirup és nincs mondanivaló. Mi másképp fogjuk fel a zenélést és a zeneírást. Nekünk fontos az őszinteség. Itt van például a szerelem, mint téma, ami a mai dalokban főszerepet kap. Mégis valahogy másképp kellene írni erről az érzésről. A szerelmet több oldalról meg lehet közelíteni, nem biztos, hogy a túláradó érzelem a fontos, sőt lehet, hogy nem is kell kimondani magát a szót. Az én lemezem is lírai lemez, de mégis őszinte, valós érzelmekről szól.

Az album első kimásolt dala, amihez már videoklipet is készítettetek, a Hosszú, forró nyár című dal. Ehhez a dalhoz is fűződik valami valós érzelem?
Chico: Egy régi szerzeményem ez a dal, alig 14 évesen írtam, ami egy akkori érzésről, szerelemről szólt.

Az album megjelenése előtt már színpadon álltál, kezdetektől fogva élőben játszol. A koncerteken mit veszel észre, mennyire tetszenek a dalaid a nézőközönségnek?
Chico: Szerencsére tetszik az embereknek ez a stílus, bár el kell mondanom, hogy még fura a közönségnek. Ez természetes, hogy egy új műfajt hallva még nem úgy mozdulnak meg az emberek, kicsit csodálkoznak még, de alapvetően jó hangulatú bulikat adunk. Másrészt az élő zene varázsa, az nagyon bejön mindenkinek. Azt veszem észre, hogyha még ha laikusan is állnak az egészhez a fiatalok, mégis egyre jobban érdeklődnek ez iránt a műfaj iránt.

A koncerteken a saját dalaidon kívül feldolgozásokat is elővesztek?
Chico: Természetesen, mivel a saját dalaimat még nem ismeri a nagyközönség. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az igazi különlegesség nálunk, az, hogy nemcsak külföldi feldolgozásokat veszünk elő, hanem sok régi magyar slágert. Olyan tánczenei előadókat idézünk fel, akiket manapság már nem sokan játszanak, pl. Korda György, Balázs Fecó, akit például nem csak zeneileg, hanem emberileg is nagyon szeretünk.

Ők már hallották ezeket a feldolgozásokat?
Chico: Még nem hallották, de már nagyon kíváncsiak, kaptunk tőlük visszajelzést, és ha minden jól megy a közeljövőben el is látogatnak majd valamelyik bulinkra.

Külföldiek közül mely előadóktól, zenekaroktól játszotok még feldolgozásokat?
Chico: A fekete zene több kiválóságától játszunk dalokat, pl. Michael Jackson, The Real Thing, Marc Morisson, Justin Timberlake, de folyamatosan újítunk a koncertrepertoáron, mindig veszünk elő valami újat.

Amennyire hallottam, mindig van valami apropója a koncertjeiteknek, nemcsak R’n’B –t játszotok, hanem hip-hop-ot is, de sztárvendégeket is hívtok folyamatosan.
Chico: Ha már mi az R’n’ B műfaját éltetjük, gondoltuk, hogy jó lenne vele együtt más műfajt is bemutatni a fiataloknak, egyszer egy hip-hop estet is adni. Hogy őszintén megmondjam, az elején féltem, mikor az első freestyle partinkat adtuk, hogy nem igazán fogja az embereket érdekelni. De szerencsére jól sült el a dolog, a sztárvendégeinken kívül (L.L. Junior , Bebe, Emilio) a közönség soraiból is álltak be páran és nagyon tetszett az embereknek. Ez a műfaj is ismeretlen még kishazánkban, még filmekben sem nagyon láthatunk ilyen freestyle partikat, talán csak legutóbb Eminem filmjében.

Közeljövőben kikkel láthatunk egy színpadon?
Chico: Mivel R’n'B előadó nemcsak én vagyok, rajtam kívül még ebben a műfajban jeleskedik Király Linda vagy a 4U csapata és Emilio is. Várhatóan ők tűnnek majd fel a koncertjeimen. Mi szerencsére egy baráti társaság vagyunk és nagyon örülünk mindannyian, hogy lehetőséget kaptunk. A legfőbb célunk valahogy kimozdítani ezt az R’n’B műfajt, teret akarunk nyitni ennek a zenének is.

Az „Érintés” című albumod következő maxija várhatóan melyik dal lesz? Melyikből készülhet még videoklip?
Chico: Még nem döntöttük el, minden a közönségen múlik. Nehéz kiválasztani azt az egy dalt, de valószínűleg valami pörgősebb szám lesz, de még nincs döntés. Nehéz az emberek ízlését eltalálni, úgyhogy ez még a jövő zenéje.

Milyenek a jelenlegi visszajelzések? A közönség vagy akár a szakma mennyire díjazza a lemezedet?
Chico: Nemrég jött ki a lemez, így a közönségtől még nem sok visszajelzést kaptunk, az első dalhoz, a „Hosszú, forró nyár” –hoz készült videoklip eddig sokaknak bejött. A szakmából viszont már nagyon sokan dicsérték az anyagot. Természetesen kell egy kis idő, hogy megismerjenek és megszeressék a dalaimat. Remélem minél többen meg fogják venni az albumot és ellátogatnak a koncertjeimre!

fkriszta

2003. 12. 07.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2003. 12. 07. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2003. 12. 07. 0:00
Gratulálok Chiconak a zseniális lemezhez, csak Téged hallgat az egész haveri banda, és királyság ,hogy már befutott zenészek nem csak magukkal foglalkoznak,hanem tehetséges fiataloknak adnak lehetőséget!BackIIBlack is KIRÁLY!Szilveszterkor hánykor játszotok a Club7-ben? Jó a cikk Fiák Kriszti! Somlai Gábor
Vendég 2003. 12. 09. 0:00
Csak annyit szeretnék én is hozzáfűzni a cikkhez, hogy GRATULÁLOK Chico Hencogo
Vendég 2003. 12. 12. 0:00
Hello Fiatalok!Végre olvashatok Chicoról!Múltkor voltam egy élő koncertjén és remekül szórakoztam!Jók vagytok!!!!!Tibor
Vendég 2003. 12. 17. 0:00
Én csak gratulálni tudok a Chiconak!!!Másfél hete van meg a lemeze és azota csak azt hallgatom!Szerintem 1 fantasztikus lemez!nehéz kiválasztani a legjobb dalt, mert midegyik profi munka!Az Esik a hó jó választás lenne következő maxira!Igaz a Súgd+! pikáns szövege is remek!!!Én csak jót tudok mondani a Chico munkásságáról!!!!Kellett 1 ilyen tehetséges srác kishazánkba!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Chico - a hazai R'n'B műfaj ifjú képviselője cikk képei
Chico - Chico - a hazai R'n'B műfaj ifjú képviselőjeChico - Chico - a hazai R'n'B műfaj ifjú képviselője