Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Nyíregyháza - Eurofiesta + Jan Wayne interjú

Jan Wayne - Nyíregyháza - Eurofiesta + Jan Wayne interjú

Április utolsó napján, a csatlakozást megelőző órákban az uniós bulik egyik impozáns színtere volt Nyíregyháza, és az ottani Eurofiestára keresztelt rendezvény. A koncerteken többek között 3 nemzetközi sztár Madhouse, Kate Ryan és Jan Wayne is fellépett, akivel egyébként interjút is készítettünk az eseményt követő percekben.

A május 1-i csatlakozás-bulik egyik igen ékes színtere volt Nyíregyháza city is, fennen hirdetve, hogy nem csak a nyugati országrész, hanem hogy (és ezt talán nem is lehet eléggé nyomatékosítani) egész Magyarország az Unió részévé vált. Egy történelmi pillanat, melyben mi emberek bár csak morzsák vagyunk, mi akartuk, hogy bekövetkezzen és együtt teljesítünk be és közösen élünk meg, ezt a pillanatot, melynek az ország minden lakója részese volt, hogy máshogyan is lehetne ünnepelni, mint önfeledt tánccal, hangos zenével, s csak úgy magyarosan: sült csirke, rántott pecsenye, kolbász és savanyú uborka és társaságában, mint egy halotti tor, mely a múltat temeti, s a lassan mindenkin úrrá lett elveszettség érzést hivatott örökre elűzni az emberek lelkéből.

Jan Wayne - Nyíregyháza - Eurofiesta + Jan Wayne interjú

Lényeg a lényeg: a Nyíregyiek bizony igencsak kitettek magukért. Az esti koncerten olyan hírességeket vonultattak fel mint: Desperado, Help, Majka, LL Junior, vagy olyan nemzetközi sztárok mint Jan Wayne (aki a koncert után exkluzív estet adott a …diszkóban), Madhouse, vagy Kate Rayen. Bevallom jólesett látni az emberek arcán a az elégedett mosolyt, az első sorban csápoló gyerekeket, amint egymás nyakába kapaszkodva gyakorolják (talán kicsit korán is) a kordonmászás művészetét - miközben talán fel sem fogják mi történik körülöttük - és ugyanakkor azt is, hogy minden maradt a régiben, az egész csatlakozás nem volt túlhajszolva, túlmisztifikálva, minden ember tudta – mert a néha kissé ködös a tekinteteken látni lehetet -, hogy nem fognak varázsütésre megváltozni a dolgok, de mégis megadtuk a módját a nagybetűs Csatlakozásnak, egyúttal jelezve a néha pöffeszkedő Európa felé, hogy mi magyarok is tudjuk jól érezni magunkat a bőrünkben. Sőt! Fenomenálisat buliztunk!

Igazán szívmelengető érzés volt az is, hogy a két interjót adó művész (Jan Wyne és Buse Unlu, a Madhouse énekese) bizakodó Magyarország csatlakozását tekintve, közvetlenségüknél, csak jókedvük és a felénk megszavazott bizalmuk volt intenzívebb. Íme a Jan Wayne-nel folytatott beszélgetés írott formában:

Milyen érzéseid vannak a mai koncerttel kapcsolatban?

Nagyon jó volt, igazán jó érzés itt lenni, egy nagy party, hogy Magyarország és más országok csatlakoznak az Unióhoz, és megérte itt ünnepelni, mert nagyon jó volt itt lenni és amúgy is mindig jól érzem magam Magyarországon!

Számoltad hányadszor voltál Magyarországon?

Azt hiszem 5-ik alkalommal.

Mert azt hallottam, hogy játszottál nem is egyszer a Balatonon és Budapesten is.

Budapesten minden ittlétem alkalmával, hiszen ott vannak igazán nagy klubok, de a Balatonnál még nem voltam, de szeretnék ott is fellépni.

Akkor Nyíregyházán is először jársz.

Így van.

Más kérdés: másfél, két hónapja nem nagyon beszéltél az új albumról. Most már van valami híred róla?

Természetesen! Készül az új szimpla album, ezen a héten kaptuk meg a jogokat a Scorpions-tól ez is egy cover-version (remix) lesz, és ezért nem mondhattam semmit a múltkor, és a döntés is ezen a héten született, úgyhogy nagyon friss hír.

Tehát akkor továbbra is remixeket készítesz?

Persze! Még mindig szívesen mozgok a ’80-as években, szerintem nagyon szép idők voltak, és már nagyon sok feldolgozás született abból az időből.

Nem gondoltál arra, hogy a ’90-es évek, vagy napjaink zenéiből meritesz?

Természetesen készülnek majd ezekből zenékből is remixek….de erről sajnos nem mondhatok többet! (nevet)

Megint más kérdés: Szereted a sört?

Hogyne!

Van kedvenc magyar márkád?

Nincs. Nem igazán ismerem a magyar márkákat. A kedvencem egy cseh sör, a Budweiser!

Értem. A múltkor elhintettel némi információt a barátnődről…

Igen! Nos ő még mindig a barátnőm! (nevet)

Hallgatsz valamilyen kortárs zenét? Dance, rap, ilyesmi?

Amikor nem dolgozom, és magam vagyok, nagyon sokféle zenét hallgatok: house-t, rock-ot, fekete zenét is. Teljesen a hangulatomtól függ. Amikor jókedvem van, szívesebben hallgatok house-t, amikor melankóliás hangulatomban vagyok, általában rockot, vagy ilyesfélét. Mindig hangulatfüggő.

Tudsz mondani olyan zenészeket, dj-ket akik szerinted igazán említésre méltóak?

Azt hiszem sok ilyen dj van, például dj Tiesso Hollandiából, ATB Németországból, Jan Wayne… talán mond valamit a név.

Igen, hallottam már valahol! (nevet)

Akit igazán szeretek, a munkássága miatt és mert jó képességei vannak, Woody van Eyden, aki ugyancsak holland és régóta jó barátom. Nem olyan híres mint mások, de nagyon jó zenész.

Lenne egy érdekes/elgondolkodtató kérdésem. Mit gondolsz arról, hogy ez a latin-disco zene a ’90-es végére teljesen kiment a divatból. Nem tartasz attól, hogy a dance-nek és techno-nak is ez lesz a sorsa, vagy még sokáig fennmarad?

Úgy hiszem igen. Nem ismerem a pontos magyarországi helyzetet, és nagyon nehéz így beszélni a dence-ről, mert a TV adók mint a Viva nem igazán szeretik, kifejezetten a szokványos dance zenét. Nem kifejezettem populáris jelen pillanatban, de mindig jelen van a klubokban és hallható nagyon zenei eseményeken, min a Love Parade, és még sokáig élni is fog!

Na igen de a latin zene nagyon hirtelen lesüllyedt, már az sem igazán kell az embereknek.

Igen erről beszélek én is. A dance-t nem hallgatják sokan, nem úgy mint 2 éve. Ez mindig is olyan volt mint egy hullám. Hol a fekete zene populárisabb, hol a dance és mivel szerintem ez örökké jelen lesz, ezért többször vissza is fog térni a köztudatba.

Köszönöm, azt hiszem ennyi mára (szép végszó)

Rendben, minden jót!

(Veri speciel thenksz Vithalm Gyulának a hasznos ötletekért, a képekért, az interjúban nyújtott segítségért és a biztatásért!!)

Ferenczi Attila

2004. 05. 11.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2004. 05. 11. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Nyíregyháza - Eurofiesta + Jan Wayne interjú cikk képei
Jan Wayne - Nyíregyháza - Eurofiesta + Jan Wayne interjúJan Wayne - Nyíregyháza - Eurofiesta + Jan Wayne interjú