Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

MOBY DICK: Ámen az ÁMEN-ra

Moby Dick - MOBY DICK: Ámen az ÁMEN-ra

Május 22-én, szombaton a budapesti Petőfi Csarnokban tartja lemezbemutató koncertjét a soproni Moby Dick. Az esemény előtt váratlanul klipbetiltással jutalmazták a csapatot az ORTT részéről, valamint megjelent egy rangos válogatás lemez is, amelyen szerepel a zenekar egy dala. Ezek kapcsán kérdeztük Mentes Norbertet, a zenekar gitárosát.

- Ha jól sejtem most a koncert az első?

- Így van! Május 22-én csapást mérünk a közönségre, most minden energiánkat a felkészülés köti le.

- Gondolom ez nem egy hagyományos koncert lesz?

- Egyik koncertünk sem hagyományos, de ez valóban rendkívüli lesz. Egyedi, csak erre a bulira készült színpad díszletet építtetünk fel, Magyarország egyik legjobb hang- és fényberendezésével megtámogatva. Mindemellett készülünk olyan dalokkal is, amit eddig nem játszottunk élőben. Hoffer Péter dobosunk egy különleges látvány-dobshowval is készül, szóval lesz miből csemegézni. Szeretnénk ha mindenki, beleértve magunkat is, nagyon jól érezné magát.

Moby Dick - MOBY DICK: Ámen az ÁMEN-ra

- Azért ennek kicsit most gátját veszi, hogy épp a napokban tiltották be az Ámen klipeteket, amely, egy ekkora költségvetés mellett gondolom bosszúsággal tölt el titeket?

- Kicsit bosszúság, hiszen milliós befektetésről van szó, amit a zenekar saját maga finanszírozott, így részben mondhatjuk hogy kidobott pénz az ablakon, de valahol mégsem, mert azért hosszabb ideje már játszotta a Viva is, így akit érdekelt, ahhoz már eljutott. Spáh Dávid, a klip rendezője is értetlenül állt a dolog előtt, hiszen ez egy finomított változat volt, amit szándékosan vágattunk tv-baráttá.

- Rákontrázva a dologra, úgy tudom az Interneten most közzé tettétek a durva, vágatlan verziót is.

- Igen, akit érdekel, az letöltheti a honlapunkról (www.moby-dick.hu) és ahogy nézzük a statisztikát, elmondható, hogy rekordokat döntögetünk. 2 nap leforgása alatt több mint ezren töltötték le ezt a verziót.

- Ehhez gratulálok! Visszatérve a 22-i koncertre, lesz-e esetleg sztárvendég, ahogy ez korábban jellemző volt néhány nagyobb Moby Dick koncerten?

- Megfordult már nálunk Hobo, Nagy Feró, Lukács Laci és sokan mások is, de ezúttal nem lesz vendég, azaz a színpadon nem.

- Ez mit jelent?

- Rengeteg ismert és hirhedt barátunk van, akikről meglepetésünkre kiderült, hogy nagy Moby Dick fanok. Ők is ott lesznek, de csak a backstage-ből figyelik az eseményeket.

- A Big Brothers-es Renátóra gondolsz?

- Igen, de nem csak rá. Vele is nagyon baráti a kapcsolatunk, teljesen véletlenül csapódott hozzánk egyik buli során. Nagyon tehetséges gitáros. Az is előfordult, hogy egymástól vettünk gitár leckéket, amik hosszas jam-elésekbe torkollottak.

- Tudom, régóta húzódó kérdés, de mikor lehet majd újra kapni a lemezeiteket?

- Két, azaz most már három multinacionális kiadónál dolgoztunk eddig. Az első lemezeink jogtulajdonosa az EMI, 1996-98-ig a Warner-nél voltunk, és most az újjáalakulásnál a Sony Music ajánlata mellett döntöttünk, a kérdés így továbbra sem egyszerű. Az EMI-nál ugyan megjelent 2 lemezünk újrakiadása, de ezek alig fél év alatt újra elfogytak. Most tárgyalunk náluk egy több lemezes ismételt megjelentetésről. Igazából a jogokat kellene megszereznünk az összes lemez remasterizált újrakiadásához, de mivel mindenki pénzből él, ezért ezek nem eladók sajnos, vagy csak megfizethetetlen összegért.

- Ha már a kiadókról esett szó, épp a napokban jelent meg egy rangos válogatás, amelyen a Moby Dick is szerepel.

- Igen, ez A Rockalbum című lemez az EMI-tól. Ezen a magyar rock 16 nagy pillanatát gyűjtötték össze, és ebbe mi is belefértünk, ami nagyon megtisztelő. A Gazember számunk még az egészen slágeres dalok között is megállta a helyét, nem egyszer hallottam, hogy kívánságműsorokban kérték, és most állítólag újból játszák itt-ott, talán ennek a lemeznek köszönhetően is.

- A lemezbemutató koncert után hogyan tovább?

- Jönnek a nyári fesztiválok, de nem kívánunk mindenhová eljutni, hiszen november óta így is folyamatosan az országot járjuk, de lesznek azért bőven koncertek itthon és a környező országokban is. Valamint körvonalazódik már néhány új ötlet a következő lemezre, amely előreláthatólag más hangulati vonalat követ majd, mint a Golgota. Ezt szeretnénk legkésőbb jövő tavaszáig megjelentetni.

- Akkor ezek szerint nem fogtok unatkozni. Utolsó szó jogán kívánsz-e még valamit elmondani?

- Május 22-én mindenkit szeretettel várunk a PeCsába egy igazi Moby Dick-féle dáridóra! Köszönöm az interjút.

Gab

2004. 05. 17.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Gab 2004. 05. 17. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2004. 05. 22. 0:00
MOBY DICK: Királyok vagytok!
Vendég 2004. 05. 22. 0:00
nagyon királyak vagytok mert az életről énkeltek Holló death78@freemail.hu
Vendég 2004. 05. 22. 0:00
magyarország számomra legmeghatározóbb metál zenekarához nem tudok mit hozzátenni! egyetlen csalódás volt velük kapcsolatban:a feloszlásuk. de ez már a múlté ujra eggyütt a csapat, és csak annyit mondanék talán Smiciéknek: CSAK ÍGY TOVÁBB MOBY DICK!!!
Vendég 2004. 06. 14. 0:00
Moby dick az a magyar metal szinpadan ami Moby Dick(a feher balna) a vilagirodalom teren.PRIEST Erdelybol!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

MOBY DICK: Ámen az ÁMEN-ra cikk képei
Moby Dick - MOBY DICK: Ámen az ÁMEN-raMoby Dick - MOBY DICK: Ámen az ÁMEN-ra