Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Ákos-interjú

Ákos - Ákos-interjú

Ákos május 29-én este Az utolsó hangos dal címmel nagyszabású koncertet ad a Kisstadionban. Elsősorban legutóbbi stúdiólemezének, az Új törvény albumnak dalait mutatja be élőben, de emellett az est egyik fő szenzációjaként pár dal erejéig együtt lép fel régi Bonanzás társaival. A koncert kapcsán kérdeztük online Ákost.

- Május 29-én nagyszabású koncertre készülsz a Kisstadionban. Ezen a koncerten elsősorban a legutóbbi stúdióalbumod, az Új törvény lemez dalai kerülnek bemutatásra. Maga a lemez 2002 őszén látott napvilágot, azóta másfél év telt el. Azt hiszem, jogos a kérdés, miért késlekedtél ennyit a lemezbemutatóval?
Ákos: A lemezbemutató csúszása az Andante-turné minden várakozást felülmúló sikerének tudható be. Tavaly voltam tízéves mint szólóartista, ennek örömére találtuk ki az akusztikus koncerteket. Az eredetileg ötelőadásosra tervezett turné az év végére 16 koncertet élt meg, ebből hat (!) zajlott a Budapest Kongresszusi Központban, zsúfolásig telt ház előtt. Az év során közel harmincezren voltak kíváncsiak az Andantéra, beutaztuk vele az egész országot, még Erdélybe is eljutottunk. A jubileumi koncertek miatt tolódott ki ennyire az Új törvény élő bemutatója.

Ákos - Ákos-interjú

- Az Új törvény lemez megjelenése idején komoly támadássorozat ért, főleg politikai indokokból. Köszönhető volt ez a Terror Házának írt zenének, majd a választások idején a Kossuth téri rendezvényen való megjelenésednek, amit sokan politikai állásfoglalásként értelmeztek. Ezek után az akkor frissen megjelent lemezed dalai kerültek górcső alá, több dalban is politikai jellegű utalást érzett a kritikus tábor. A bosszú népe című dalt, ami pont a gyűlölet elítéléséről szól, teljesen kiforgatták, téged pedig antiszemitának címkéztek a dal miatt. Őszintén szólva, a rendszerváltás óta még egyetlen zenészt sem állítottak ennyire pellengére mint téged. Hogyan élted meg ezt az időszakot? Mennyire változtatott meg ez a támadássorozat?
Ákos: Most már tudok iróniával gondolni az egészre, de amikor támadni kezdtek, volt néhány nehéz napom. Ha maradt is szemernyi illúzió az emberben a rendszerváltással kapcsolatban, az biztosan elszáll, amikor ilyen mérvű gyűlöletkampánnyal kell szembesülnie. A támadás még határozottabbá tett, megerősített világnézetemben, keményebb katonája lettem annak, amiben hiszek. Ezt jól elszúrták szegény ellenfeleim.

- Mindezek után az Új törvény album dalai számodra más megközelítésbe kerültek? Esetleg adódott hozzá valamilyen plusz jelentés? Ha csak a „Be lettél oltva” című dalra gondolok, ami még ez előtt íródott…
Ákos: Számomra nem változott a viszony ezekhez a dalokhoz.

- A támadássorozat ellenére a rajongótábor maximálisan kitartott melletted. Erre legjobb példa a múlt évben adott jubileumi koncertsorozatod, az Andante-koncertturné és a koncertsorozat anyagából készült dupla Andante koncertlemezed, amely osztatlan sikert aratott. Ennek köszönhetően az év elején pedig több szakmai elismerésben is részesültél. Azt hiszem, ez a sikersorozat kárpótolt a 2002-es év történései után…
Ákos: Elégtételként az szolgálhat, hogy a „kifogásolt” dalt tartalmazó Új törvény című album nemcsak aranylemez lett, de az év rockalbuma címet is elnyerte, túlnyomórészt pozitív kritikákat kapott, a rákövetkező Andante-turné elsöprő sikere pedig azt jelezte, hogy a közönség sem veszi komolyan az ilyen vagdalkozást.

- A május 29-i koncerted nemcsak egy szimpla lemezbemutató koncert lesz, hanem igazán nagy meglepetésként a régi zenekaroddal, a Bonanza Banzai tagjaival - még ha pár dal erejéig is - közösen léptek fel. Mióta tervezed, hogy meghívod régi zenekari társaidat? A fiúkkal az elválás óta milyen volt a viszonyod? Mennyire tartottátok a kapcsolatot?
Ákos: Gáborral gyakrabban találkoztam, Zsolttal ritkábban, de azért nem vesztettük szem elől egymást, ő például éppen tíz éve, a Test-turnén tagja volt az Ákos-zenekarnak, egy-két zenét is írt a lemezeimre, egy remixre is felkértem tavalyelőtt. Az egykori tagok meghívására idén a BB feloszlásának kerek évfordulója ad alkalmat, és úgy érzem, nagyon jólesett nekik ez a gesztus. Tíz évig nemigen hallattak magukról, így biztosan sokat jelent nekik, hogy ekkora szünet után az Ákos-koncerten sztárvendégként léphetnek a közönség elé. Tudom, hogy sok érdeklődő illúziókkal jön a májusi koncertre, ezért fontosnak tartom minden nyilatkozatban megemlíteni, hogy nem alakul újjá a zenekar, nem Bonanza-koncertet tartunk: aki ilyesmit vár, súlyosan félrevezeti magát és csalódni fog. Dörgedelmes rockkoncert lesz, amely során vendégeket várunk, akik ugyan színesítik a képet, de az előadáson nem ez az elem fog dominálni. Nagyon nem.

- Az első zenekari próbák elkezdődtek. Milyen érzés újból együtt játszani/próbálni a régi társaiddal? A közös fellépésen kívül terveztek-e bármilyen közös munkát a közeljövőben?
Ákos: A kísérőzenekarral a próbák hetek óta zajlanak, hatalmas repertoárt, ráadásul újrahangszerelt dalokat kell betanulnunk. Az ex-Bonanzások majd csak az utolsó próbahéten csatlakoznak hozzánk, ez eleve új élmény lesz, mert velük korábban soha nem próbáltunk együtt: a BB-koncertekre mindenki külön készült, otthon. Hosszú távú közös terveink nincsenek.

- A Bonanza Banzai-on kívül a jubileumi akusztikus koncertekről megismert 10 tagú vonóskar, az Andante Strings is vendégeskedik a május 29-i koncerten. A terveid szerint a lányok a jövőben is kísérni fogják a zenekart, mint állandó közreműködők?
Ákos: A vonóskar is néhány dal erejéig lép színpadra a Kisstadionban. Velük a későbbi akusztikus koncertek és stúdiófelvételek során fogunk együtt dolgozni, ahogy eddig is.

- A koncertnek Az utolsó hangos dal címet adtad. Sokáig nem lehetett tudni, hogy mit takar a cím, a napokban végre kiderült, hogy egy új szerzeményről van szó. Maga Az utolsó hangos dal cím is több kérdést vet fel. Számodra mit jelent Az utolsó hangos dal? Fűződik-e hozzá bármilyen személyes élmény? A dal üzenetén kívül jelez-e ez a dal egyfajta stílusbeli váltást a zenéden belül?
Ákos: Nem jelez stílusváltást. Nem magyaráznám a dalomat, szerintem az utolsó ítéletről szól. A közönség meg majd eldönti, hogy számára szól-e egyáltalán bármiről.

- Az utolsó hangos dalhoz a napokban forgattátok le a videoklipet. Ismét saját rendezésű klipre számíthatunk? Kikkel dolgoztál együtt? Van-e története a klipnek? (Mesélj pár mondatban a forgatásról…)
Ákos: A klip mondhatni páneurópai összefogásból született. Az egyik rendezője Belevski Darko, nemzetközileg elismert animációs filmrendező, ő magyar állampolgár, de Boszniában született, macedón és szerb-horvát szülőktől: úgy hangzik az egész, mintha egy Kusturica-film szereplője volna. A másik, a főbb rendező Papanikolau Nikosz, ahogy a nevéből kitetszik, görög származású, régi harcostársam, az Ákos-koncertfilmek állandó alkotója évek óta. Egy tizenharmadik századi templomocskában forgattunk, a faluban hamar híre ment, hogy klipforgatás zajlik, kisvártatva megjelent egy busznyi iskolás, akik a templomkert kapujában gyülekeztek és látni kívántak. Szép jelenet volt. És mellesleg szétfagytunk, mert jobbára szakadt az eső.

- Általában minden lemezbemutató koncertet egy országjáró turné követ. Gondolom ezúttal sem lesz másképp. A jelenlegi tervek szerint hány helyszínre látogattok el ebben az évben? Terveztek-e ezen a nyáron is határon túli koncert(eke)t? (pl. Erdély, Szlovákia, Szerbia stb.)
Ákos: Hogy lesz-e turné, arról még korai beszélni. Most nem mi tervezzük a koncerteket, hanem a koncertek terveznek minket: több meghívásunk van már nyárra és őszre, van köztük erdélyi helyszín is. Ha lesz konkrét turnéterv, a www.akos.hu-n tesszük közzé.

- Ha már a Bonanza Banzai neve felmerült, az elmúlt időszakban igencsak megszaporodtak a Bonanza-feldolgozások.(pl. Spigiboy-Erős) Te hogyan viszonyulsz a feldolgozásokhoz? Mennyire könnyen adod meg a jogokat? Igaz, hogy magát az „elkövetőt” minősíti az adott feldolgozás, de te hogyan éled meg, ha gyengébb színvonalú feldolgozásban hallod a saját szerzeményeidet? Van-e esetleg kedvenc BB vagy Ákos-feldolgozásod?
Ákos: Nem érdekelnek a feldolgozások. Mindenkinek adok engedélyt. Elsősorban azért, mert az én hozzájárulásom igazából nem is kell, ha nem változtatnak radikálisan az eredeti művön. Másrészt mert nem akarok akadályozni senkit. Ha jó az új változat, akkor mindenki azt mondja: milyen jó kis nóta. Ha rossz, mindenki azt mondja: az eredeti jobb. Kedvencem nincs, igazából még egyik sem tetszett, kivéve mondjuk az 1984-et, annak elég jó rockverziót csináltunk... :))

- Erre az évre még sok újdonságot ígértél a nagyközönségnek. Először is egy díszdobozos kiadványt, ami az eddig megjelent magyar nyelvű albumaidat tartalmazza újra masterelt formában. Mikorra várható ennek a megjelenése?
Ákos: Megjelenik, majd ha lesz időm foglalkozni a kiadással. Az új maszterek készen vannak, ezerrel jobban szólnak, mint a régiek, de egyelőre ki se látszom a munkából. Az év második felében talán megjelenhet a díszdoboz. Vagy 2005 elején.

- Eddig az összes stúdióalbumodnak elkészült az angol nyelvű verziója, viszont az Új törvény című lemez angol formátumával még mindig késlekedsz. Ebben az évben már megtalálható lesz a lemezboltok polcán?
Ákos: Nem késlekedem, mert akkor jelenik meg, ha elkészül, és akkor majd késlekedés nélkül. Idén biztosan nem lesz erre időm.

- Gondolom ennyi munka mellett nem sok időd marad új dalok komponálására. Várhatóan mikorra fog megjelenni egy új Ákos-stúdióalbum?
Ákos: Sok dalkezdemény, ötlet összegyűlt, ezek közül Az utolsó hangos dalt most megismerhette a közönség. Az új stúdióalbum nagyjából 2005 őszén jöhet leghamarabb.

Készítette: Fiák Kriszta
Fotók: Tyukodi László/FalconMedia

fkriszta

2004. 05. 18.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2004. 05. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2004. 05. 18. 0:00
KIRÁLY!
Vendég 2004. 05. 18. 0:00
király
Vendég 2004. 05. 18. 0:00
Nagyon jó a cikk!Nagyon szeretem Ákost ,s ennél fogva többször is elolvastam. Rena
Vendég 2004. 05. 18. 0:00
Bár csak az összes magyar előadó tudna legalább hasonlót nyújtani, mint Ákos! Ő az elmúlt évtizedek LEGNAGYOBB MAGYAR zenésze!!!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Ákos-interjú cikk képei
Ákos - Ákos-interjúÁkos - Ákos-interjú