Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Dopeman Exkluziv: A telep csicskája válaszol

Dopeman - Dopeman Exkluziv: A telep csicskája válaszol

5 évvel ezelőtt készült az első Dopeman intejrú a music.hu-n. Azóta Pityinger Laci már megjárta a Kartelt, volt Strici, aki egyszer már vissza is tért, és Országház fantomja, most meg a Telep csicskája. Egy boksz edzést követően került sor az interjúra, egy hangulatos külvárosi vendéglőben, ahol Dopeman és kisebb társasága néhány szóbajöhető nyaralási lehetőséget is megvitatott.

Eredetileg Az utolsó vacsora lett volna a lemez címe, miért változott végül Telep csicskájává?

Dope: Először volt Az utolsó vacsora, aztán Feltámadás, és a végén a Telep csicskája. Ezt egyébként a telepen az egyik ellenségem írta fel a házunk mögötti falra. A lakótelepen kétféle ember van: az egyik aki nagyon ki van tőlem idegileg, a másik aki meg nagyon szeret. Egymást váltják a Dopeman a király, és a telep csicskája című feliratok, és tulajdonképpen ezt a nótát ez a felírás ihlette. Aztán amikor gondolkoztunk lemezcímeken, akkor jött a Feltámadás, a Majka botrány után - hogy nem számít ki jön, vagy ki megy, én akkor is megállom a helyem, de aztán megláttam ezt a felírást. Szerintem ez a legnagyobb lemezcím, amit eddig adtam magamnak.

Akkor talán mégsem ez az utolsó lemezed, ahogy ezt korábban mondtad?

Dope: Elvileg koncepciózusan elértem arra a pillanatra, hogy nagyjából megcsináltam mindent, amit én szólóban elgondoltam. Természetesen, ha őrjöngenek a rajongók, akkor ezt a kérdést majd átgondolom. De nem arra gondoltam hogy befejeztem, csak arra, hogy esetleg valamilyen zenekar keretén belül csinálnám tovább. Tehát nem szándékozom eltűnni, vagy nyugdíjba vonulni, csak más dolgokat is ki akarok próbálni.

Lehet hogy pont emiatt tűnik úgy, mintha mostanában szándékosan visszahúzódtál volna? Mivel telnek napjaid?

Dope: Én nem érzem, hogy visszahúzódtam volna, inkább az van, hogy nekem nem stílusom ez az erőltetett nyomulás. Egyébként meg azzal telt az időm, hogy befejeztük a lemezt. Ez minden egyes napunkat kitöltötte. Emellett meg boxolok, zenélek, szóval nagyon jól elvagyok.

Valamint a Radio Deejay-n van napi műsorod. Ez élőben, vagy felvételről megy?

Dope: Felvételről megy, amit a hét elején rögzítünk. Az, hogy én minden nap este 8-tól 9-ig ott legyek egy rádióban, azért jóval többet kéne fizetni, mint amennyit én ott kapok. Szeretem csinálni, és főként a hétvégéket élvezem, mert azokat én is szerkesztem, tehát a szombat, vasárnap nagyjából mindig az én zenei ízlésemet tükrözi. Emellett mindig próbálok olyan újdonságokat belecsempészni a műsorba, ami a rádió szelektorában amúgy nincsen meg.

Mivel régóta ismerlek, tudom, hogy a lázadó, szókimondó és "utálható" figura mögött mindig ott húzódott egy családcentrikus, barátságos ember, de ez a külvilág elöl nagyrészt rejtve volt. Mi az oka, hogy most az új maxi-n eddig nem hallott mértékben adod ki belső gondolataid?

Dope: Ez az egész story a Police nótával nagyon egybe szövődik. Tulajdonképpen Peti öcsém találta ki, hogy csináljuk meg ezt a Police számot. Ez úgy alakult, mint a Szeretlek is meg nem is. Egyik koncerten játszottuk, akkor még a Tyson-nal rapelgettünk rá, és a közönségnek nagyon tetszett ez a dolog. Peti meg volt őrülve - ő egyébként is Sting buzi - hogy csináljuk meg ezt a nótát. Akkor nem voltam úgy oda az ötletért, mert amúgy szeretek Sting számokat, de nem az a kedvencem tőle. Tettünk egy próbát, elkezdtük hangszerelgetni. Végül mi zeneibben közelítettük, mint mondjuk a Puff Daddy, aki berakott egy dob groove-ot meg egy samplinget, és tulajdonképpen azt használták végig. Ez nem feltétlenül rossz megoldás, de mi jobban ragaszkodtunk az eredeti dalhoz. Leginkább tudod mire emlékeztet engem a sound? Egy nagyon populáris 2Pac számra. Amikor eleinte el kezdtem rá szöveget írni, akkor nem igazán találtam, hogy miről is szóljon ez a dal. De tulajdonképpen maga a zene váltotta ki belőlem, hogy ez a dal végül a családomhoz szól. Eddig nem volt olyan zene, ami kapcsán ezek a dolgok előjöttek volna, de ez nem volt titok, vagy olyan, amiről nem akartam beszélni. Ez a dal most ezt váltotta ki belőlem.

Emilio hogy jött a képbe?

Dope: Szerintem én képviselek a stílusomon belül egy olyan minőséget itthon, amihez kellett egy olyan énekes, aki stílus hűen elő tudja adni ezt a dalt. Viszont nem akartam női előadót, nem akartam erre a Puff Daddy féle vonalra hajazni, meg nem is akartam lágyítani az egészet. Mindenféleképpen férfi előadóban gondolkodtam. Ez egy érzelmes, romantikus dal, de semmiképpen nem nyálas. Teljeses normális emberi dolgokról szól, és mindenkihez, függetlenül attól, ki honnan jött, vagy mivel foglalkozik.

Tyson-nal milyen okból szakadtatok el? Előző lemezeden még komoly szövegírói szerepet kapott. Szerinted képes lesz nélküled is megállni a helyét?

Dope: A story az nagyon egyszerű. Miután a Majkával összevesztem, utána pár héttel kitalálta hogy elmegy, és összeáll a Majkával. Ő valószínűleg ott remélte hogy előrébb juthat. Én éveken át nyomtam a Tyson-t, videoklipekben, nótákban, mindenhol elég komoly szerephez jutott, de igazából ő maga nem tudta megragadni a közönség figyelmét. Én nem tudom, hogy fogják egyáltalán ők ketten megállni a helyüket. Minden tiszteletem az Egry Leventéé, de hogy Levy-T-vel kezdtek el dolgozni, mint zenei producerrel, ez nekem elég érdekes. Most tulajdonképpen ők lettek a Hip Hop Boys folytatása.

Majka szájából hallottam, hogy menekülnek mellőled a kollégák, haverok. Cáfolj rá erre. Hogy látod te a dolgokat?

Dope: Mit hallottál? A barátok, meg a haverok nem menekülnek mellőlem. Az, hogy az együttműködések megszűntek nagyrészt, azok általában nem miattam történtek. Majka esetét véve, benne nem feltétlenül volt meg az a hivatás tudat, ami bennem, meg egy idő után ő már túl nagy sztárnak érezte magát, és azt gondolta, nekem kell úgy ugrálni, ahogy ő elképzeli. Annál azért én már többet leraktam az asztalra, hogy engem Majka irányítson.

Arról mi a véleményed, hogy ha 2 menettel hosszabb az a bizonyos box meccs, akkor Majkának annyi...

Dope: Ha 1 menettel hosszabb, akkor már neki annyi. A box meccsel úgy vagyok, hogy én először saját magamat kritizáltam, a saját hibáimat mértem föl, hogy mit csináltam rosszul, mit jól. Első két menetben valóban nem találtam meg hozzá a megoldást, a második két menetben meg gyakorlatilag folyamatosan megvédték. Amikor összecsapásra került sor, akkor vagy kifordult, vagy lefeküdt, letérdelt. Normális boksz meccsen az ilyet lezavarják a ring-ből, amiről meg ő beszél, hogy ő az utca harcosa... az utcán az ilyet egyszerűen fejbe rúgják. Ő ezt a meccset nem nyerte meg igazából, ez egy RTL-es rendezvény volt, ahol azt akarták hogy ő győzzön. Nekem mondjuk jobban kellett volna szerepelni, hogy ne legyen kétséges az egész.

Az új lemezről beszéljünk egy kicsit. Milyen típusúak az új dalok? Főleg szövegében kérdezem. A Lopni féle, sokat foglalkoztatott slágerhez hasonló dal található rajta?

Dope: Szerintem minden nóta valamilyen szempontból sláger. Ez egy elég mély lemez, mély mondanivalóval, zeneileg is nagyon össze van rakva. Azt tudom mondani, hogy főmű jellege van az egésznek. Van rajta még egy LGT átdolgozás is, de váltakoznak a keményebb számok, vagy a lazább, partysabb nóták.

Zenei részt tekintve ugyanazokkal dolgoztál együtt ezúttal is? Öcséd, Gresiczki Tamás, Akvárium stúdió...

Dope: Pontosan. Rajtuk kívül még Turjánszky Gyuri, aki már régi motoros mellettem, meg Szabó Dávid, aki billentyűzik is a zenekarban. Tulajdonképpen egy négyes produkciós csapat volt. Közreműködők pedig Emilio, Két Arc, akinek van egy szóló nótája is, de inkább magam viszem végig a prímet.

A lemez megjelenést követően mik a terveid?

Dope: Ezzel a Sting nótával sokkal szélesebb közönséghez szólhatunk, mint eddig, sokkal univerzálisabb ez a dal, mint amiket eddig csináltam. Ennek kapcsán ugyanazt csináljuk tovább mint eddig, amit ez a magyar piac megengedhet. Elmegyünk fellépni rendezvényekre, discokba. Tudod, itt fölösleges olyan álmokat kergetni, hogy elmegyünk turnéra. Ami nekem a nagy álmom, hogy egy unplugged koncertet szeretnék csinálni. Ezt még egy éven belül, de úgy, hogy valamelyik zenei TV ezt le is adja. Tudod, olyat mint egy MTV unplugged.

Tényleg, az a pornófilmes story, amiről már korábban mi is írtunk, az elhalt?

Dope: Nem halt el, csak egy örök álom marad. Előbb-utóbb azért meg fogom csinálni. Az igazság az, hogy amikor bevettük a Majkát, és megcsináltuk a lemezét, akkor volt egy felépített terv. Ez felborult, és az összes dolog amit elterveztem, máshová lett áthelyezve. Az, hogy megjelenik az új lemezem, nem is ez volt a terv, de most ezt szeretném ha működne.

És mik az új tervek?

Dope: A román fiút szeretném még segíteni, akinek olyan szövegei vannak, hogy meghallgatod, és huszadszorra is van valami értelme a mondatának. Ő egy igazi lírikus, aki nem csak szinonimákat meg metaforákat halmoz egymásra, hanem nagyon komoly jelentéssel is bír minden szava.
Nemrég megkeresett a Zsédenyi Adrienn, hogy a következő lemezére dobjunk össze 3 track-et, annak fogunk most nekilátni. Ezen kívül van ez a 8ker című film, ennek a főcímzenéjét csinálom most László Viktorral, ez egy Sepultura jellegű metal rap lesz, szóval eléggé el vagyok havazva.
Valamint boxolok még, mint egy őrült. Most lett volna meccsem, de elhalasztottuk, mert nem is vagyok formában, túl lettem hajszolva, meg jövő héten lesz klipforgatás. Ha eltörik az orromat vagy a fülemet, akkor nincs az a sminkes, aki rendbe rak jövő hét elejére.

Ez pedig elég gyakori az ökölharcban.

Dope: Én vagyok az egyetlen akinek csak a füle törik. Fél éven belül eltörték mind a két fülemet. Egyik edzésen egyszer csak jött egy nagy csapott, éreztem is hogy megtelt vízzel, és otthon láttam, hogy nőtt egy másik fej a fejemen. Na mindegy, nem érdekes, lekezeltem. Aztán meg volt a Majka meccs is, ahol kaptam egy parasztlengőt, de nem történt semmi. Utána lejöttem edzésre, Füles nevű edzőtársammal - azóta rájöttem miért lehet ez a neve - aki bal kezes felállású hobbista. Elkezdtünk boxolni, megszórogattam gyomorra, fejre, bordákra. Aztán egyszer csak láttam begurul, és elengedett egy jó nagy széleset, és a fülem mögé ütött. Na akkor nőtt még egy fej a bal fülem helyére. Azóta sír anyám: kisfiam hogy néz ki a füled. Ja, és amióta boksz van, azóta nincs nőzés. Csak beszélgetésig jutok, szexre már nincs erőm.

Az interjút követő hosszas storyzások után, Dopeman és Peti öccse egyöntetűleg Kubát választotta idei nyaralásuk célállomásának, hogy miért, arról majd máskor és nem feltétlenül zenei interjú keretén belül számolnak be.

/Made by Gab/

Gab

2004. 06. 28.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Gab 2004. 06. 01. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2004. 06. 01. 0:00
korrekt!
Vendég 2004. 06. 01. 0:00
Elég rendesem kifaggattátok a fiut.
Gab 2004. 06. 01. 0:00
Ráadásul a teljes beszélgetésnek csak egy töredéke a fenti interjú. :)
Vendég 2004. 06. 01. 0:00
Imádlak Dopi Maci!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Dopeman Exkluziv: A telep csicskája válaszol cikk képei
Dopeman - Dopeman Exkluziv: A telep csicskája válaszol