Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Rockmaraton - Egy autentikus rockzenei fesztivál

Rockmaraton - Rockmaraton - Egy autentikus rockzenei fesztivál

Július 6. és 10. között Pécsett, a Malomvölgyi Arborétum területén 5+1 napig uralkodik a rockzene a Rockmaraton 2004 keretein belül. Kedvcsinálóként a fesztivál egyik főszervezőjével, Varga Zoltánnal beszélgettem a rendezvény múltjáról, jelenéről, adottságairól, arculatáról, és a következő évek esetleges változásairól.

-Elsőként a rendezvény történetéről szeretnélek kérdezni: honnan indult, hol tartotok most, és milyen irányba szeretnétek továbbvinni?
- A kezdeti időket és a valódi pécsi Rockmaraton történetét mindenképp külön kell választani, ugyanis a Rockmaraton a Csörge-tavi fesztivál volt eredetileg, és 2001-től szerepel Pécsett. Negyedik éve tartjuk itt a fesztivált, az első 1-2 év nem volt egyszerű, nem volt könnyű megszerezni a város támogatását egy ilyen jellegű rendezvényhez, megismertetni a város lakosságát egy ilyen lehetőséggel. A 2003-as év már egy komoly év volt, ekkor már felzárkóztunk Magyarország negyedik, ötödik legnagyobb fesztiváljává.

Rockmaraton - Rockmaraton - Egy autentikus rockzenei fesztivál

-Az elmúlt két évhez képest mik a következő évek céljai?
-Jövőre öt évesek leszünk, tehát jubilálunk, azt szeretnénk, ha országos, sőt, nemzetközi szintűvé emelnénk ezt a fesztivált. A VOLT-tal együtt talán mi vagyunk a legjobb földrajzi fekvésben, közel van Horvátország, Szlovénia, Ausztria. Mindenképp célunk az, hogy igazi világsztárokat is le tudjunk szerződtetni. Van egy nagyon fontos elvünk: ragaszkodunk ahhoz, hogy egyszerre mindig csak egy színpadon szól a zene, ez egyetlen más fesztiválon sincs így. A másik nagyon fontos különbség a többiekhez képest, és ez az, ami talán évről-évre az egyre nagyobb sikerünket okozza, hogy próbálunk tényleg egy autentikus rockzenei fesztivál maradni. Több alkalommal felmerült, hogy miért nem próbáljuk popularizálni a fellépőket, miért nem teszünk a programba közkedvelt popzenéket, amelyek még több embert vonzanának. Azért nem, mert ez egy olyan rockzenei fesztivál, ahol csakis és kizárólag élő rockzene kap teret.

- A tavalyi évben már az alternatív vonalat is elválasztottátok az élő rockzenétől. Ez miért történt így?
- Megszűntettük az önálló alternatív tömböt, de vannak idén is olyan csapatok, akiket nem mondanék rocknak, metálnak vagy punknak sem. Nagyon sok jó zenekar van Magyarországon, akiket szeretnénk felléptetni, és így is elég kevésnek tudunk lehetőséget biztosítani. Idén már elhoztuk a két legnívósabb szlovák underground zenekart (Konflikt, Rómeó vérzik) és idén itt lesz a Real McKenzies Kanadából. Sok zenekar van, és elég nehéz felmérni, hogy mit szeretnének az emberek. Idén lesz egy teljes körű közvélemény kutatást: ki hiányzik, ki az, aki nem kellett volna, mennyire kellene fiatalítani.

-Úgy vettem észre, egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a koncertek közötti idő kitöltésére, egyre több programmal várjátok az embereket.
-Igen, ez kötelező. Ebben volt egyfajta lemaradásunk, ugyanakkor az sem biztos, hogy a kijövő emberek java része a drog- és melegsátorban akar lenni, hanem bulizni akar. Ennek ellenére biztosítunk uniós- és drogsátrat, de emellett kijön a pécsi Krisna-udvar, és egy Guinnes-rekord kisérlettel készülnek.
Nagyon fontos, hogy a jelenlevőket benntartsuk a rendezvényen, így legkésőbb reggel 11-től hajnali 6-ig vannak a programok, illetve a NoDisco addig tart, amíg igény van rá.

- A 2004-es Rockmaratont melyik magyar fellépővel azonosítanád?
- Mondok kettőt, hogy tisztán lehessen érzékelni az arculatunkat: P.Mobil és Tankcsapda. Azért, mert nem akarjuk kizárni a fesztiválról azokat a még mindig rengeteg ember által kedvelt magyar rockzenészeket, mint akár a P.Mobil, viszont egyértelmű az, hogy mellettük lehetőséget kell biztosítani a rockzenei élet fiataljainak is, bár a Tankcsapda sem annyira fiatal már.

-Ha adva lenne minden körülmény, melyik az a zenekar, ki lenne az a nagyágyú, akit Te lehoznál a Rockmaratonra?

-Ez aljas. :) Erre nem tudok válaszolni. Annyi jó zenekar van… A Toten Hosen jó lenne ! A Metallica is, nagyon széles a skála.
Ez a nagy átka Magyarországon a fesztiválszervezésnek, hogy nagyon ügyesen, óvatosan kell végigjátszani ezeket a dolgokat, mert bármikor megbukhat örökre. Az elmúlt 15 évben pedig annyira leszoktattak minket az élőzenéről, hogy nagyon nehezen szoknak vissza rá az emberek, egyszerűen minimális az élőzenei kultúránk. De bízunk abban, hogy folyamatosan kultúrálódik az ország, és a fiatalok egyre inkább rájönnek arra, hogy nem a műanyag kell.

purplesmith

2004. 07. 09.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

purplesmith 2004. 07. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2004. 11. 11. 2:01
SZAR

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Rockmaraton - Egy autentikus rockzenei fesztivál cikk képei
Rockmaraton - Rockmaraton - Egy autentikus rockzenei fesztiválRockmaraton - Rockmaraton - Egy autentikus rockzenei fesztivál