Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Anima Interjú - 2004 Nyár

Anima Sound System - Anima Interjú - 2004 Nyár

Az Anima Sound System koncert lassan minden fesztivál elengedhethetetlen „kelléke”. Az interjú (melyet Németh Judittal a zenekar énekesnőjével készítettünk még a mezőtúri Wanted Fesztiválon) önmagáért beszél.

Ugye nem vagy lámpalázas a diktafontól?

Juci: Biztos nem hiszed el, de nem csak ettől. Én a mai napig lámpalázas vagyok! Mindig tartok attól, hogy meg tudjuk-e csinálni jól, élvezni fogja-e a közönség, trallalala, ilyenek.

Mikor kisebb voltál előfordult, hogy besültél?

Juci: Mikor kisebb voltam? Olyan blokkom volt Fesztergomban, hogy nem jutott eszembe a Müezzinnek a szövege! Néztem a többiekre, hogy „Segítsetek!”, közben ment a szám. Rövidzárlat – vannak ilyenek..

Anima Sound System - Anima Interjú - 2004 Nyár

A mai koncerten hogy éreztétek magatokat? Láthatóan baromira élveztétek!

Juci: Húú én istenien! Kivéve hogy fájt a jobb térdem. Mezőtúrnak az a „zamatos” oldala, hogy itt igazából tényleg a rockerek gyűlnek össze, a felhozatal is inkább rock kategóriában erősebb, mint a többiben és mégis veszik a lapot! Tavaly valamilyen metál zenekar előtt voltunk és végig „villás” kezű gyerekek voltak, akik várták a következő koncertet és annyira féltem hogy kifütyülnek! De volt olyan aki azt mondta, hogy jobban tetszett neki az Anima! Igazából mindig tartok egy picit, hogy mit fognak szólni a rockerek, de én is rocker vagyok, úgyhogy ha ezt leveszik rólam, akkor tuti a dolog.

Én legutoljára a Sport Szigeten hallottalak titeket. Ahhoz képest?

Juci: Más volt. Itt az emberek azért nagyjából tudják kik vagyunk. A Sport Sziget ingyenes nagy fesztivál, aki tud, kimegy, és nem mindenki van képben, tehát ott igazán oda kell tenni.

Mondjuk milyen nálatok egy jó koncert, amire azt mondjátok, hogy „Ez az, így akartuk!” ?

Juci: Jól szól, veszi a közönség, sikerül bemozgatni őket (ez az én reszortom). Ha valami szarul szól, akkor ugrabugrálhatok én akár hárommétereseket is, az nem lesz az igazi. De fesztiválokon olyan jó hangtechnikai cuccok vannak, hogy ritkán van ilyen.

Őszintén szólva nem tudtam végig ott lenni, új számokat is játszottatok?

Juci: Igen, ami az első ráadás szám volt, Iráni a munkacíme. Az az igazság, hogy annyit játszunk, hogy készülget ugyan az album, de azért még csak ötletek, vagy foszlányok vannak. Most még nincs időnk próbálni.

Azért az Aquanistan elég régen jelent már meg…

Juci: Igen ideje egy új lemeznek, hogy kijöjjön. Közben próbálunk mindig frissíteni, új alapokkal, számokkal.

Mi az (mivel már elkezdtetek rajta dolgozni) amiben érzésetek szerint különbözni fog az új lemez a korábbiaktól?

Juci: Szerintem egy kicsit progresszívebb, kicsit merészebb lesz. talán nem ennyire slágeres, mint az Aquanistan volt. Nem biztos, hogy azoknak az embereknek, akik most a „Csinálj Gyermeket” miatt jönnek el Animára, ugyanúgy fog tetszeni, de az a lényeg hogy nekünk még mindig tetsszen, ki akarjuk élni az ötleteinket az új lemezen, és azok viszont nem pop-dalok lesznek.

Örülök, hogy mondtad, picit szégyelltem is volna magam, ha nekem kellett volna, amiatt mert fű alatt többen (mondjuk így) megvádoltak titeket, hogy az Anima veszített a régi hangzásából. Akkor szerinted is tényleg kicsit populárisabb lett?

Juci: Végül is így nem igaz hogy a hangzása más, mert volt egy-két szám, ami klipen ment tévében és ezt egyszerűen megszerették. De aki meghallgat egy koncertet az tudja, hogy nem mondható ez popzenekarnak, nem tudunk a pop mainstream-be bekerülni és nem is akarunk! Ez most ilyen volt, jön a következő.

Az nem munkálkodott bennetek, hogy egy kicsit dallamosabb hangzással kéne megfogni, és megismertetni az embereket az underground zenékkel és általánosságban az elektronikus zenével?

Öööö, tessék?

Arra gondolok, hogy az emberek titeket hallgatva rájönnek, hogy ez az elektronikus zene egy hallgatható dolog. Tekintve, hogy nem ismerik elég jól, pedig nagyon sok nagyon jó zenész van.

Juci: Nekem is volt ilyen esetem, hogy „Hú Juci, én eddig nem szerettem az ilyen zenét, de mióta titeket hallgatlak azóta tetszik” – ez elég jól esik. Nem akarjuk megváltani a világot, ahogy jön, úgy zenélünk, ahogy nekünk tetszik, a közönség meg reméljük, hogy szereti. Nem akarjuk az elektronikus zenét megszerettetni, egyszerűen azt akarjuk, hogy az emberek jól érezzék magukat, meg mi is. Az hogy valaki szereti az Animát,v sem, az már egyénfüggő.

A Rap Revü Rómeó című film zenéjét ti készítettétek, hogyan jöttetek a képbe és hogy tetszik a film?

Juci: Hú, én sem a filmet nem láttam, sem a zenekészítésben nem vettem részt.. Ez Zsoltnak és Gergőnek a produkciója , ők csinálták.

Konkrétumokat tudsz mondani a mostani stúdiómunkákkal kapcsolatban, vagy inkább titkolódzol?

Juci: Azért titkolózom, mert nincs. Annyira nincs időnk, hogy tényleg csak koncertezünk, meg a szeretteinkkel vagyunk. Így marha nehezen vesszük rá magunkat, hogy tőlük újra elszakadva legyünk, úgyhogy amikor majd lecseng ez a húzós időszak, fesztiválozás, koncertezés, akkor nyár végén, szeptemberben megyünk stúdióba. Igazából ott fog az egész összejönni, ott tudunk összeülni, és amikor összeülünk akkor jönnek igazából az ötletek .

A Mahasz díj mennyire ért titeket váratlanul?

Juci: Nem tudom mit mondjak erről a díjról, mert fontos, és tök jó hogy elismernek minket, és hogy felfigyelnek ránk a szakma meg a zenészek, de igazából nem oszt nem szoroz. Ha nem kaptuk volna meg akkor is ugyanígy folytatnánk. Tehát ez egy nagyon jó visszajelzés és köszönjük szépen, örültünk neki félre ne értsd, de nem kell túl nagy ügyet csinálni belőle, nem befolyásolja a lelkesedésünket

Akkor a sajtó kevert nagyobb port mint amekkorát kellet volna?

Juci: Figyelj, mi ott ültünk végig, izgultunk, és baromira örültünk amikor kimondták a nevünket! De a lendületünk, a kedvünk az töretlen díjakkal, díjak nélkül is.

Egy olyan zenekar vagytok akik magyar viszonylatban meglepően sokat koncerteznek külföldön, hogyan bírjátok a strapát, hogy koncertezni, közben jól zenélni, családot fenntartani, miből merítetek energiát?

Juci: Pontosan a szeretteinkből, meg abból hogy mindig új területeken játszunk. Voltunk egy csomószor Németországban, Ausztriában, most megint lehet, hogy megyünk Spanyolországba.. Az az igazság, hogy nehéz ez a külföld-dolog. Azt mondják, hogy sikeresek vagyunk külföldön, de ez nem igaz. A koncertjeinkre eljönnek az emberek, és úgy mennek haza hogy igen nagyon tetszett de a lemezeinket nem lehet külföldön kapni. Sajnos ez nem a mi hibánk, az embereknek( egy pár komoly kivétellel, akik a remixeknek, válogatáslemezeknek, érdeklődésüknek köszönhetik,)gőzük sincs rólunk. ez olyan mintha idejönne Magyarországra egy „Ungri” nevű finn zenekar, te se mennél el, mert gőzöd nem lenne arról, hogy kik. Vagy tetszik külföldön a flyer (hirdetés – a szerk.) amire ki vagyunk írva, vagy nem.

Azért az Asian Dub Foundation előtt játszani egy elég jó referencia….

Juci: Folyamatosan ilyen kéne, hogy az emberek tudják: „Aha ez a koncert jó volt, tetszett, kik ők?…” bemennek a boltba és megveszik a lemezünket. De ez nem megy, mert nincs ott a lemez. Vagy keresnek a NETen letölthető dolgokat. Ezt nem lehet olyan könnyen csinálni. Minden egyes koncert egy megküzdés hogy „Figyeljetek már ide!”.

De azért ugye lesz Asian Dubékkal közös fellépésetek még?

Juci: Ezt nem mondhatom biztosra, de tök jóban vagyunk és minden elképzelhető. Most a Radiohead előtt játszottak…Hát édes jó Istenem, ez lenne az álmom! Imádom a Radioheadet, de nekik most nem volt arra idejük, hogy bennünket pátyolgassanak, de szerintem vevők egy újabb kooperációra.

A kiadótok mennyire szorít titeket külföldi lemezeladási lehetőségekben és külföldi koncertezési lehetőségekben korlátok közé?

Juci: Nem korlátok közé szorít, csak lehetne sokkal erőteljesebb a segítség a kiadók részéről és ez nem csak a mi esetünkben van. De ez magyar részen nehezen megy. Nehéz falat elérni azt hogy azt mondják az EMI-nál, hogy „Rendben van terjesztjük a lemezeteket pl. Angliában”. És amíg csak 100 000 példány fogy ott, az nekik nem nyereség, mire nekünk ennyi eladás már happy lenne

Mennyire érzitek magatokat szerencsésnek?

Juci: Nagyon! Ez tíz éves zenekar, ez így szép és ritka.

Sok buktatón kellett átjutnotok?

Juci: Nem hiszem, én mondjuk különösen nem beszélhetek erről, mert olyan zenekarba kerültem bele 6éve,aminek már volt neve, és amikor játszottunk akkor az emberek tudták, hogy miről van szó, szeretettel fogadtak. Én nem jártam meg a hadak útját, de voltak a zenekarnak előtte kezdeti nehézségei, mint mindenkinek. De jó azt most már elmondani, hogy a Tankcsapda és a Kispál mellet ott lehetünk a fesztivál hármasban.

Ferenczi Attila

2004. 08. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2004. 08. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkrol?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Anima Interjú - 2004 Nyár cikk képei
Anima Sound System - Anima Interjú - 2004 NyárAnima Sound System - Anima Interjú - 2004 Nyár