Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Balkan Fanatik-interjú

Balkan Fanatik - Balkan Fanatik-interjú

Hagyományélés avagy kelet-európai zenei gyökereink a mai zenébe ágyazva. A Balkan Fanatik tagja, Lepe így határozta meg zenéjük lényegét. Vele beszélgettünk.

- Mesélj pár szóban a csapat megalakulásáról. Hogyan találtatok egymásra? A zenekar neve, a Balkan Fanatik hogyan jött? Kinek az ötlete volt?

Lepe: A név ötlete Jorgosz barátomtól származik, aki mint tudjuk immár több mint 30 éve kelet-európai zenei gyökerek könnyűzenébe vagy rockzenébe „ágyazásával” foglalkozik. Másfél – két évvel ezelőtt keresett meg engem, hogy ezt a zenei stílust mai formában próbáljuk megvalósítani. A Balkan Fanatik nevet pedig azért választottuk, mert ugye mi magyarok is a Balkán mezsgyéjén, szélén helyezkedünk el, a zenekarhoz pedig szerettünk volna egy átfogó nevet választani. A világban pedig mindenhol jobban ismerik a Balkánt mint elnevezést, mint a Kárpát medencét. A „Fanatik” pedig a mi fanatikusságunkra utal: Jorgosz fanatikus népzenész, én pedig fanatikus zenész vagyok, sőt fanatikusak vagyunk abban is, amit a Balkan Fanatikban csinálunk. Úgyhogy a nevünk erre utal.

Balkan Fanatik - Balkan Fanatik-interjú

- A Balkan Fanatik zenéje alapvetően hagyományőrzésen alapul…

Lepe: Nem hagyományőrzésnek hívjuk, hanem „hagyományélésnek”. Mi megpróbáljuk megélni a hagyományokat. Nem kifejezetten hagyományőrzéssel foglalkozunk, hanem mindazt, amit a hagyományőrzők átmentettek az elmúlt évszázadokon át a napjainkba, próbáljuk meg beleinjektálni a mai mindennapi közegükbe. Városi népzenészeknek tartjuk magunkat.

- Mely zenei hagyományokat tartjátok a legfontosabbnak a zenétek szempontjából? Kizárólag csak a Balkán hagyományai épülnek bele a Balkan Fanatik zenéjébe?

Lepe: Ez egy átfogó zenei project. Nem kizárólag balkán népzenéről van szó, hanem a Kárpát medence és környéke, ahonnan ezeket a hagyományokat merítjük.

- A csapatnak több énekese van, de maga a Balkan Fanatik kettőtökből áll. (Jorgosz és Lepe)

Lepe: Igen, Jorgosszal ketten vagyunk „A Zenekar”. Mivel a lemezen több énekessel és rapperrel dolgoztunk együtt, így a koncertjeinken is állandó vendégművészeink Herczku Ágnes népdalénekes és Mc Jammin, aki táncos és rapper. A koncertjeinken igaz már nem lép fel velünk rendszeresen, lemezen még dolgozott velünk Fibula is a Rémember frontembere. Helyette most egy nagyon fiatal, 18 éves fiú MC-nk van, RiseFM. A koncerteken egy dobossal egészültünk ki nyár óta.Ő az „ideges kezű” Kottler Ákos.

Balkan Fanatik - Balkan Fanatik-interjú

- A nemzetközi zenei szcénában manapság nagy sikere van a hagyományos alapokra épülő zenének. A Balkan Fanatik mennyire tervez külföldre?

Lepe: Nemzetközivé szeretnénk tenni azt, amit csinálunk. Nem véletlenül angol nyelven rappelnek az MC-jeink. Emellett már jelenleg nagyon biztató jelek vannak arra, hogy van esélyünk határainkon kívül. Többek között Dél-Németországban és Hollandiában a world music rádiók rendszeresen játsszák a dalainkat. A MIX filmzenénket jelenleg Belgiumban versenyeztetjük. Reményeink vannak. A zenekar még nagyon fiatal, úgyhogy nagyon reméljük, hogy összejön ebből valami.

- Te elsősorban hangmérnökként dolgozol. Legalábbis ez teszi ki a munkád javarészét. Mennyi időd marad így a Balkan Fanatikra?

Lepe: Leginkább a nem létező szabadidőmből szánok időt erre a projectre. De úgy érzem, hogy megéri, hiszen már sok siker koronázta a pályafutásunkat, például ebben az évben megkaptuk a szakmai zsűri, a MAHASZ Fonogram-díját World music kategóriában. A napokban pedig Bezerédj díjas lesz Jorgosz és a Balkan Fanatik, amely díjat a Nemzeti és Kulturális Örökség Minisztériuma adományoz a zenekarnak. Ez egy állami kitüntetés, amelyet a hagyományok ápolása miatt kapunk.

- A közeljövőre vonatkozólag milyen terveitek vannak?

Lepe: Először is az „Elment az én rózsám” című dalból egy kislemezt fogunk megjelentetni sok-sok remixel. Olyan barátaink remixelnek erre a maxira, mint Szakos Krisztián Ákos zenekarából, az én felfedezettem, Hajcsák Miklós, valamint Zoohacker, aki a lounge rajongóihoz szól. A legszélesebb rétegekhez is szeretnénk eljutni oly módon, hogy Spigiboy-t is felkértük egy remixre. Ő már az előző, „Csináld, csináld, jól csináld!” című dalunkból is készített remixet, mondhatjuk, hogy elég nagy sikerrel. Szeretnénk mindenkivel megismertetni a zenénket. Nem underground, hanem overground zenekar szeretnénk lenni.

Fotók: Tyukodi László, Dobos Tamás

fkriszta

2004. 10. 29.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2004. 10. 29. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2004. 11. 04. 16:56
Elcsépelt kérdésekkel tarkított sablonos beszélgetés. Nem ártott volna egy kis zenehallgatás... - tekintve, hogy a Balkán Fanatik nagyon jó...
Vendég 2004. 11. 13. 21:59
I LOVE lepés forever
Vendég 2004. 11. 22. 22:17
I HATE lepés forever!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vendég 2004. 12. 06. 1:33
vegyél vissza hékás.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Balkan Fanatik-interjú cikk képei
Balkan Fanatik - Balkan Fanatik-interjúBalkan Fanatik - Balkan Fanatik-interjúBalkan Fanatik - Balkan Fanatik-interjúBalkan Fanatik - Balkan Fanatik-interjú