Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Kaukázus interjú

Kaukázus - Kaukázus interjú

Első hallásra kellemes elektro-akusztikus drum’n’bass, másodszorra alternatív közgazdaságtan, harmadszorra pedig megdöbbenés, kiábrándulás, valóság, görbe tükör a társadalomnak. A Kaukázus nem zenekar, hanem érzés, egy maroknyi tatabányai zenei géniusz, akik nagyobbat hoztak létre mint gondolták. Az interjút a 23 éves zene- és szövegíró Kardos Jánossal készítettük.

(megj.: az eddig megszületett 2 teljes Kaukázus album - a Majndem Kína és a MIR - a zenekar honlapjáról mp3 formátumban letölhető => link az interjú végén)

Azt még koncert közben elárultad, hogy 18 hónapja léteztek. Ez azt jelenti, hogy azóta van hivatalosan Kaukázus?

2004 augusztus 3. óta van ez a felállás, akkor már megvolt a lemez, de még nem volt zenekar, A Kaukázust a gitáros és én alkottuk. Azon a nyáron jött egy kérés, hogy a Szigeten a Zöld Udvarban játszhatnánk, egy kiváló időpontban (erre azt mondtuk, hogy phű!). Összeszedtünk 2 hét alatt egy zenekart, tatabányai ismerőseinkből, és két próba után mentünk játszani.

Kaukázus - Kaukázus interjú

Várj csak! Az első lemezre az elektronikus dolgokat is ti raktátok rá?

Az első lemezt ketten csináltuk. Kicsit fordított volt a koncepció, először születtek meg a számok és utána jött a zenekar. Nem akartunk a próbákkal bajlódni, sokkal könnyebb úgy irányítani, hogy már készen van a zene.

Első hallásra globalizáció- és társadalom-kritikusak a szövegek. Emögött milyen zenekari ideológia bújik, meg és milyen a Te ideológiád?

A zenekar ideológiája alapvetően az, hogy semmilyen kiadó alá nem szeretnénk beállni. Kétszer aláhúzva: alulról építkező zenekar! Ebből mi soha nem kívánunk kinyerni pénzt. Ez az egyik. Ami a másik felét illeti, úgy gondolom, hogy a mai zenekarokat összerakják, az underground pedig sorvad. Az én ideológiámat pedig mindenki lesz**ja. Aki szövegeket ír, annak szerintem kicsit skizofrénnek kell lennie. Érdekes játék, hogy hogyan lehet a határok között járkálni. Meg is legyen mondva, meg ne is lehessen belekötni.

Egy másik koncerten elejtettél egy megjegyzést, mikor egy Feldmár András könyvből idéztél, hogy volt egy korszakod, mikor analíziszéhá, és amúgy is nagyon készen voltál…

Vegyük a következőt: én 81-ben születtem, tehát nem vagyok már fiatal, de nem vagyok öreg sem.

Serdülsz….

Igen már borotválkozom :D A Feldmárban az az érdekes, hogy én a Kaukázuson keresztül ismertem meg, személyesen sajnos nem. Sokan küldenek ímélt, mondanak dolgokat, és kialakul egy kisebb diskurzus. Valahogy eljutott hozzám ez a könyv. Baromi jó, de szerintem fenntartásokkal kell kezelni azokat az embereket, akik kimentek Amerikába, visszajönnek, és azt mondják, hogy mindenki LSD-zen be!

Ez tényleg így van, majdnem minden oldalon említi, hogy „nahát még nem mondtam eleget az LSDről”

Tény hogy az LSDnek vannak, olyan hatásait amik roncsolják az ember szerveit. De ha mindemellett nagyon belemész magadba, kialakul a magad világa, és óhatatlanul olyan dolgok is beléd marnak már, amik LSD nélkül még nem.

Te magad, a drogokkal hogy állsz?

Mint egy átlagos magyar fiatal … Tudok róla beszélgetni. Hitelesen.

Izgulsz fellépés előtt? Azt mondtad, hogy „leb***ott” a zenekar a Kultiban…

Hú akkor nagy. De igazuk volt, nem tudtam koncentrálni. És ez kifele látszik. Ez a mostani Gödör koncert jó volt. És jófajta izgulás volt. Az hogy néznek, az gáz. Én például sokkal jobban szeretném, ha le lehetne ülni zenélni.

Mennyire kritikus az egymással szembeni megítélés zenekaron belül? Mennyire kegyetlen a légkör mikor próbáltok?

Mindenkinek vannak elvárásaik, a dobos meg a szintis között szokott lenni konfliktus néha izélgetik egymást viccesen, a basszusgitáros és a gitáros jóba van. Elég egyszerűen működik, mert ugye ketten szoktuk megírni a dalokat, és akkor megmutatjuk a többieknek, hogy ezt kéne eljátszani. Ha zeneileg sz*r valami, akkor az úgyis kiderül.

A Kultiban volt vetítés is. Mostantól mindig bele akarsz valamit építeni a koncertbe?

Na a vetítést azt nem mi csináltuk! Ami mögöttünk van az nem rólunk szól.

A zenekar külön ezt nem kéri, örülnek, ha vannak emberek akik szeretnek ehhez közel lenni. Mi a Kardossal interneten keresztül ismertük meg egymást. Mikor a Lecsó szólt nekünk, hogy ez a zenekar LÉTEZIK, akkor ugye mit csinál a mai alternatív zenére nyitott fiatal – letölti az albumot. Mi a bátyámmal hallgatjuk sokat, ő azt mondta, hogy ha kiszedik a gépesített dolgokat és egy zenekar áll az egész mögé, akkor sokkal f*szább lesz.

Akkor hogyan lesz DJ Trianon a színpadon?

Kardos: Húú ez nehéz kérdés. Szerintem kicsit necces. Olyan dolgokat feszeget, amiket nem biztos hogy jó közönség elé vinni.

Pl. a legutóbbi vetítés során derült ki, hogy mennyire felerősíti a képet az, hogy óriás kivetítőn jelenik meg, míg előtte csak a számítógép képernyőjén láttuk. A DJ Trianon is lehet, hogy sokkal erősebben hatna, mint ha azt te egyedül hallgatod a szobádban.

Kardos: Lehet, hogy egy csomó ember számára elutasító lesz. A Fűrész (a gitáros) szokta mondani, hogy az iróniának nincsen nyelvi jelölője. Ezek nem olyan számok, amik valamit hirdetnek, hanem az egészet idézőjelbe kell tenni. De ezt nem tudod elmondani koncerten!

Mondtad, hogy nem akarnátok kiadóhoz menni. De felvetődik a kérdés, hogy miért nem reklámozzátok magatokat? Jó ez, ahogy van, ne is jöjjön több ember Kaukázus koncertre? Semmiképpen nem lehet azt mondani, hogy egy rossz zene, de mindenki (ahogy mi is) csak a barátaik által hall róla.

Az kéne, hogy az emberekben tudatosuljon, hogy nem minden onnan jön, ami ki van előre találva. Kicsit utána néztünk, hogy hogyan lehetne ezt a reklámozni, de borzasztó sok akadályba ütközik egy ilyen zenekar menedzselése kiadós kereteken belül - amit nem érdemes felvállalni. Mire a kiadó odáig jutna, hogy meghallgatják, olyanná alakítják, amilyen nekik jó, addigra te már ott tartasz, hogy sz*rsz az egészre. Nekünk már sikerült úgy kialakítanunk a dolgokat, hogy menjen magától

Mehetne keményebben is - nekem még mindig ez volna az első gondolatom.

Akkor lehet, hogy nagyon hamar vége lenne. Akkor nagyon megfiatalodik a közönség….

Az én anyukám 41 éves és imádja!

Az én anyukám utálja. Nem szereti. Azt mondják, hogy nem szabad. Szerintük ez egy olyan dolog, amibe nem szabad időt fecsérelni. Meg úgyis elmúlik.

A szüleid nem támogatják, miért?

Valahol tökre igazuk van. Lehetne pörgetni mást. Megnézed a versenyszférába szereplő 24 éveseket, már van 1 diplomájuk, sőt munkájuk is.

Akkor ez benned egy nagy dilemma.

Így van! K*rva nagy dilemma.

Melyik a helyes út? Tudom, nem lehet karmát előre legyártani, de úgy érzed, hogy vissza fogsz térni arra az útra, amit a szüleid „kijelöltek” neked?

Szerintem egy szülő elvárja a gyerekétől, hogy érezze jól magát. A család nekem nagyon fontos. De tény, hogy azt nem lehet pár ezer forintokból fent tartani.

Még most tenném fel a kérdést, hogy honnan tudtok a SZOT üdülőkről és kommunista éra populáris kultúrájáról ennyit? Hogy tudjátok úgy megfogalmazni, ahogy pl. a Zánkában?

Szerintem a dalszövegírás úgy működik, hogy egy prizma vagy és átereszted magadon a dolgokat. Én magam speciel jártam a SZOT üdülőkben. Apukám a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban dolgozott és nyáron kiutalták egy ilyen üdülőbe. De ezek nem olyan nagy titkok.

Verset vagy dalszöveget írsz?

Verseket, de dalszövegeket kéne, az jobban bejönne. Majd fogok írni. Ezek melléktermékek, nem dalszövegek. De amúgy már 13-15 éves korom óta. …de volt itt az előbb egy érdekes téma, hogy kell-e a reklámozás? Igen! De nem akarok egy elitista zenekart. Nem akarom, hogy a „kódnyelvet” csak bizonyos emberek értsék meg . Viszont szeretném, hogy legyen olyan íve, ami húsz év múlva is – visszatekintve - kerek.

Szerinted kód nyelvet beszéltek?

Nem beszélünk, de bocsáss meg, egy 15 vagy 14 éves lány nem fogja érteni. És ez így nem baj. Európa Kiadóra se megy el sok fiatal.

Történetesen Lovasinak is valami hasonló problémája lehet… De ők megtették, belementek.

Az már egy másik vonal! Nekik marha sokat kell játszani ahhoz, hogy fennmaradjon Kispál. Valamit valamiért.

Tényleg milyen a viszonyotok velük, Lecsó is dicsért benneteket!

Lecsónak ámen! Az egész Kaukázus úgy indult be, hogy felraktuk a saját honlapunkra a számokat és elkezdtünk egy internetes gerilla hadjáratot folytatni. Tudtuk, hogy a PUF-nak is nagy a látogatottsága, beírtunk a vendégkönyvbe. És ezek után jött a nagy válasz: „Gyekek mindenki hallgasson Kaukázust…. Gyakorlatilag ő lökte be a szekeret, és tulajdonképpen ingyen. Aztán jött a barátozás, haverkodás, az elején még izgulós volt, mert mégiscsak nagy arcok, de közben hús-vér emberek. Voltunk párszor előzenekara a Kispálnak meg a Puf-nak is – ez mérföldkő manapság a magyar zenei életben. Ezek kikerülhetetlen dolgok. De folyamatos kapcsolatban nem vagyunk velük.

Nem akarsz eldicsekedni azzal, hogy neked ilyen ismerőseid vannak….

Nem igazán…

Háttérből: Milyen magyar borokat szeretsz? Ez fontos….!

Hát szeretem a Kékfrankost, azt eléggé. És inkább bor mint sör.

A fórumon kívül milyen a Kaukázus felé a visszajelzés?

Csak a fórumból tudunk mindent.

Olyan sincs, hogy valaki koncvert után odajön és megveregeti a válad?

Azt szerinted komolyan lehet venni?

Azért nem megy könnyen oda egy ember.

Szerintem azért jobb az Internet, mert az olyan hely amit nem hallgatnak le, nem tudnak bemérni.

Hogy látod a Kaukázust 5 év múlva?

Sehogy. Nem lesz már Kaukázus.

Most, amid van, azt kiadod magadból és majd lesz egy pont, ahol már nem kell tovább? Van kiadnivalód, mert különben nem zenélnél, és nem énekelnél a színpadon!

Az egyik, hogy Kaukázus nem egy zenekar. Nem csinál olyat, amire azt lehet mondani, hogy érdemes követni. Lecsó is nagyon jó fej, meg a Lovasi, meg a Menyák, de mindegyik egy személyes zsákutca. Az ember öregszik.

De akkor mi a célod, mit tanulsz? Szeretnél pénzt keresni ezzel?

Ha pénzt szeretnék keresni akkor nem ezt csinálnám.

Az nem fontos hogy mit tanulsz?

Nem fontos. Reál is meg humán is… meg irreál-is :)

Tervezel előre?

Én úgy érzem megőrülnék, ha nem tudnám kb. 75% pontosan hogy mi lesz velem 1 év múlva.

Mi lesz veled 1 év múlva?

Meg akarom nézni a harmadik világot. Szemtől szembe. Érdemes előkészíteni. Meg a visszautazást is, hogy legyen hova visszajönni.

Annak a gondolata sem hat meg, hogy mások tanulhatnak a szövegből és a zenéből, talán észreveszik, hogy itt a globalizáció az ajtó előtt?

Szerintem ez pár év múlva mindenkinek egyértelmű lesz. Nem fog hozzá kelleni a Kaukázus. Benne lesz a levegőben.

Én pl. a nálam nem sokkal fiatalabbaknál (a cikkíró 21 éves ) is érzek egy generációs szakadékot. Nem fogják már fel ezeket a szavakat. Valószínűleg azért kérdezem én is, mert rám hatással volt és rádöbbentett bizonyos dolgokra. Biztos másra is lehet hatással.

Ez nagyon durva. De azt akkor se felejtsük el, hogy van egy közgazdaság-elmélet, miszerint van a dolgoknak egy hierarchiája, hogy mik a legfontosabb dolgok: egyél, lakjál, szocializálódjál. Én senkinek nem javaslom, hogy zászlót lengetve induljon meghódítani a világot.

De élete maradék 2 órájában teheti.

Persze, legrosszabb amit tehetsz, hogy átlagos vagy. Ez olyan, mint a langyos víz. De egy idő után kialakulnak azok a pontok, amikbe lehet kapaszkodni.

Menekülsz valahova? Vannak benned a világ által okozott sérelmek?

Nincsenek sérelmek, mi alapján mondanám ezt? Ez elvileg egy jóléti ország, lehetne ennél sokkal sz*rabb helyen is lakni. Az hogy most hőzöngünk, ez nem jut messzire. Nemzetközi dolgokban kéne gondolkodni. Nálunk fejlettebb országokban a civil szerveződések sokkal jobban működnek. A politika az hányinger.

Talán házfoglaltál is?

Tavaly az úttörőben. De mondjuk Ők meg akarják előzni a kort. Egy szocializmusban felnőtt ember nem vágja, hogy mik ezek a vonalak, és addig nem fog működni, míg ilyenek a vezetők. A Centrumosok nagyot hibáztak hogy egy az egybe azt a modellt akarták alkalmazni ami kint volt. Nincs jogom kritizálni, de tényleg nyakkendő kellett volna, és akkor lehetett volna belőle valami.

Lesz még Kaukázus lemez a Majdnem Kínán és a MIR-en kívül?

Pl. a MIR az nem olyan lett amilyet akartak az emberek, én meg direkt akartam ilyet. De azért vannak rajta számok amik jók. Kísérleti lemez. És soha nem fog olyan létezni, hogy Kaukázus-hangzás. A terv az hogy márciusban újra nyomjunk korongra lemezt. Ennek a címe: Amerika nem hazudik, és a mainstream kultúrát akarjuk kifordítani!

Köszönjük a beszélgetést!

(Ezúton Köszönet Kneip Zsunak és tesójának Antinak az interjú elkészítésében nyújtott segítségéért)

Ferenczi Attila

2005. 12. 15.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2005. 12. 15. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2005. 12. 25. 20:30
Tipikus kardoshorváthjanosi gondolatok és megfogalmazás... Nagyon jól sz7órakoztam rajta... ;))))
Vendég 2005. 12. 31. 15:34
Szerintem nagyon jó. Bizony
Vendég 2006. 01. 16. 12:41
A cikkről semmi de a zene jó!!!
Vendég 2006. 05. 03. 2:14
Aranyos... technikailag csapnivaló, érezhetően első kézből való (ha ezt bárki elolvasta volna a megírása után legalább 1x figyelmesen, nem lennének benne félbehagyott szavak, elcsúszott bekezdések, jelöletlen és rosszul jelölt riportalany váltások). Szép dolog 21 évesen cikket írni, de azért némi felelősség is. Ez pedig nem valami konformista precíziós kötekedés, pusztán minimális igényesség. [Az pl még most sem világos számomra, hogy ha a bevezetőben leszögezed: "Az interjút a 23 éves zene- és szövegíró Kardos Jánossal készítettük" - akkor hogy lehet, hogy az alany "Kardossal" interneten ismerkedett meg, valamint ha tényleg így van, akkor mi értelme pár bekezdés erejéig megjelölni, hogy az aktuális alany: Kardos?] Kardosról viszont eléggé pozitív kép alakult ki bennem a cikk hatására, ami azért nem egy utolsó szempont. _@y

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Kaukázus interjú cikk képei
Kaukázus - Kaukázus interjúKaukázus - Kaukázus interjú