Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Majsai Gábor interjú

Majsai Gábor - Majsai Gábor interjú

Számtalan formációban előfordult és jelenleg is közreműködik, állandóan mozgásban van, szerencsére volt ideje nyilatkozni nekünk. A téma természetesen az új album.

Rólad sok mindent lehet tudni, régi motorosa vagy a szakmának. Játszol a Besenyő Blues Bandben, a Favágókban, és most megjelent az új CD-d Póker címmel. Ez az első szólólemezed?

Nem, már a 90-es években megjelent egy lemezem BaráTom Jones címmel.
Ez még abban az időszakban volt, amikor kitalálták rólam, hogy én vagyok a magyar Tom Jones. Természetesen Tom Jones-dalok voltak rajta magyarul és néhány saját szerzemény. Azóta kihagytam pár évet, már ami a szólólemezeket illeti, és most kaptam erőt ahhoz, hogy belevágjak egy új album elkészítésébe.

Mostani lemezed, a Póker akkor nem tartalmaz Tom Jones-dalokat?

Abszolút nem. Csak saját nóták vannak rajta, kifejezetten nekem írt dalok. Múlt év eleje óta dolgoztunk rajta zenésztársaimmal, Czomba Imi zeneszerzővel és Toldi Tamás szövegíróval, és egészen a legvégéig nem voltam biztos benne, hogy az anyag kiadásra kerül. Aztán szerencsére így alakult. Ez már régóta nagy vágyam volt.

Miről szól ez a lemez?

Azért lett a lemez címe az egyik nóta alapján Póker, mert tulajdonképpen az életemről, az életünkről szól, ami maga is egy nagy szerencsejáték. Egyszer fent, másszor lent. Nyerhetsz nagyot is, de el is veszíthetsz mindent egy pillanat alatt, és a zenészéletre ez halmozottan érvényes: megkaphatod a royal flöst egy ásszal, de blöffölhetsz végig a játék alatt ahhoz, hogy nyerj... sosem biztos semmi. A nagy blöfföket egyébként én sosem tudtam megjátszani az életemben. Nagyjából erről szól a lemez is, jobbnál jobb dalokkal természetesen.

A lemezen közreműködő zenészek mind nagyágyúk: Alapi István, Csepregi Gyula, Czomba Imre. Alakult most köréd egy zenekar belőlük?

Természetesen ez egy zenekar lesz, mert még próbálunk az élő bemutatókra. Az első hamarosan egy casinóban lesz.

Evidens, hogy a Póker egy casinóban kerül bemutatásra.
Eközben mi a helyzet a Favágókkal?

Köszönöm szépen, mind megvannak. Vágó Pistáékkal rendszeresen játszunk, sokat járunk vidékre is koncertezni. Ez nem zavarja az én szólófellépéseimet. Mi mindig is egymáshoz igazítottuk az időbeosztásunkat, és ez ezután is így lesz. Sőt még a Besenyő Blues Banddel is játszunk néha, ha sikerül összehozni a kilenctagú bandát, ezenkívül szólóban is sok helyre hívnak, még mindig a Tom Jones anyaggal, amit a mai napig igen kedvel a közönség.

Tom Jones mellett milyen külföldi zenészek voltak hatással a karrieredre?
A mai fiatal generáció közül kiket tartasz igényesnek és esélyesnek a pályán? Tudom, ez szubjektív, de úgy gondolom sokakat érdekel.

Ez nehéz kérdés, mert több ezer zenész volt rám hatással, leginkább James Brown, Ray Charles, Joe Cocker, a zenekarok közül az örök klasszikus számomra a Blood Sweat and Tears vagy a Tower of Power, de Mozart is közel áll hozzám, és Miles Davis zenéjét vagy a Count Basie Big Bandet és Brian Setzert is szinte mindennap hallgatom. Mindig érdekelt ezenkívül, hogy hogyan énekelnek az igazi énekesek: Al Jarreau, Michael Bolton, de a keményebbek közül az AC/DC volt jó hatással rám a „nehéz napokon”  és David Lee Roth szólóalbumai sem piskóták.
A fiatalabb generációnak semmivel sincs könnyebb dolga, mint elődeiknek, nagyon sok jó zenész van a világban és Magyarországon is. Esélyei csak azoknak vannak, akikben megvan egyfajta kitartás és megszállottság. Nem szabad csüggedni, ha egyszer az életüket a zenére teszik fel.

Mivel a music hu internetes médium, hogy állsz ezzel a kérdéssel?

Azt gondolom, nagyon sokat változott a világ az utóbbi tíz évben, és mostanában mi, zenészek sem mehetünk el szó nélkül az internet mellett. Ez a médium is nagyban hozzájárulhat pl. egy zenekar vagy előadó sikeréhez, ill. bukásához. Van egy generáció, amelyik már nem tud létezni e nélkül, de az idősebbek is szép számmal bekapcsolódnak. Magam is úgy veszem észre – éppen e legutóbbi lemezem kapcsán -, hogy megdöbbentően sok reagálás, biztatás vagy kritika áramlik felém az internetről, ami mindenképpen azt jelzi, hogy a jövő médiumával állunk szemben. Ami pedig a zenei letöltéseket illeti, gondolom, erre célzol, nos, ez egy új kihívás számunkra és a lemezkiadók számára, amivel valahogy meg kell birkózni, mert szembe menni vele nem érdemes. De nem aggódom, tudod, nekem elsősorban az a fontos, hogy a zeném eljusson a közönséghez – mindegy, milyen úton. Viszont igaz, hogy nem én vagyok a lemezkiadó 

Ha épp nem próbálsz, nem zenész akkor mit csinálsz? Jut idő még szabadidőre?:-)

Nemigen. Azt kell mondanom, hogy az egész életemet kitölti a zene, és ez ellen nincs mit tenni. :-)

Jónap Tamás

2006. 03. 10.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2006. 03. 10. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2006. 03. 12. 21:56
Ha valakinek van tehetsege, miert masokat majmol, miert nem magat adja?????
Vendég 2006. 03. 13. 2:00
Majsai nem majmol senkit! Tényleg önmagát adja, és ez nagyon jó! Szerintem Ő a legjobb magyar férfiénekes! Sokkal de sokkal többet kéne szerepeltetni, és meg kéne teremteni számára a külföldi karrier lehetőségét is! Peca Bácsi
Vendég 2006. 03. 13. 11:30
Dezső Jó volna mindtöbb dallamos fülbemászó zenét hallani a rádiókban, mint Majsai zenéje ! 2006-03-13
Vendég 2006. 03. 13. 19:45
Ki ez az alak ezzel a "majmolos" szoveggel? Ismeri egyaltalan a Majsait? Szerintem meg eleteben nem hallotta, mert kulonben nem irna ilyeneket. Az uj lemez jelenleg a legjobb a hazai piacon. Ez az en velemenyem.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Majsai Gábor interjú cikk képei
Majsai Gábor - Majsai Gábor interjú