Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Létray Ákos interjú

Létray Ákos - Létray Ákos interjú

A fiatal, zenészcsaládból származó dalszerző-énekes korábban a háttérben dolgozott. Gondolt egyet és zenésztársai biztatására , szólólemezt készít. Ákos a lemezről, a zenéről és a saját elképzeléseiről mesélt.

Igazi sztárokkal dolgoztál korábban (Zséda, Király Linda, vagy Shane 54), hogyan jött az ötlet, hogy egyedül boldogulj a popzenében? Tudatosan akartál a háttérből "kikerülni"?

Volt ebben némi kiváncsiság is, jó volt a háttérben dolgozni már ismert előadókkal, viszont minden embernek van saját ötlete, elképzelése, világszemlélete..stb.Ezzel én is így vagyok, megvan mindenről a saját véleményem, így a zenéről is. Ahogy telt- múlt az idő, egyre nagyobb lett az vágy, hogy kifejezhessem mit gondolok, milyen az életfelfogásom.

Zenei értelemben, hogy látod a világot? Mi az ami tetszik, megfog, illetve hatást gyakorol rád?

Általában ezekhez a kérdésekhez, témákhoz mindíg Moldvai Márk-ot (Neo- a szerk.) említem meg, mert ő egy remek ember és ugyanakkor kreatív egyéniség, akinek gondolatai, tanácsai hatással voltak illetve vannak rám.Kb egy évvel ezelőtt volt egy vitánk, azt tanácsolta, hogy amiben gondolkodunk, hiszünk az nem működik itthon. A magyar zenének nincs jövője, nem lehet érvényesülni itthon. El kell menni és mindent hátra hagyni - gondolta ő-. Nekem mások voltak az elképzeléseim. Úgy éreztem, hogy Magyarországon fellendülőben van a pop-kultúra. Sokkal több lehetőségük van a fiatal előadóknak mint korábban. Szűz a placc.

Zeneileg mi az, ami közel áll hozzád? Mit szeretnél csinálni a jövőben? Milyen stílust kedvelsz? Milyen lesz stílusilag az album?

Pop, én egy "popfej" vagyok,egy mainstream arc, semmi több. A külföldiek közül most Lennon, Oasis,Daniel Powter áll lelkileg hozzám a legközelebb de szeretek teljesen más stilusu dalokat is. Említettem, rengeteg itthon a
lehetőség..az élményeimet, vágyaimat, a világról alkotott sajátos véleményemet szeretném megfogalmazni a dalokon keresztül. A lemez arról szól, ahogy most reagálok a világra. Igaz a dalszövegek túlnyomó részét nem én írom,viszont a mondanivalót és a történeteket én találom ki. Van egy szövegíró társam, úgynevezett” lelki-társ”, Major Eszter, aki olyan mint egy pszichológus, szinte mindent tud rólam.Ő irta anno a VIP Keresem a lányt c. dalt. Ö formálja dalszöveggé a mondanivalóm nagy részét. De Szűcs Krisztián(HS7) is segített.

Mikor jelenik meg a korong, és milyen fázisban van most?

Mondhatni, közeledek a végéhez, jelenleg semmi magánélet, csak én és a számítógép, no meg az ötletek, amikből a dalok születtek. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egész nap a gép előtt ülök és dalokat írok.Általában amerre járok, ott ötletelek. Mindezek mellett nagyon sok jó emberrel dolgozom együtt, akik fantasztikusak. Ilyen Rakonczai Viktor , Major Eszter , és akinek mindíg számíthatok a segítségére, baráti bíztatására, Ő Zséda. Büszke vagyok arra, hogy a kiadó művésze vagyok, és munkámat a Magneoton Management segíti. A zenei anyagot az egyre jobban fejlődő digitális technika segítségével készítem. Ha élő gitáros téma van pl., akkor Dando Zolihoz megyek (Machnie Mouse - a szerk.), akit én Fashion Mouse-nak hívok A lemezen terveim szerint 11 dal lesz, mindegyik más más érzésről, benyomásról fog szólni.

Lesz-e valamilyen különlegesség a lemezen?

Igen, egy duett természetesen Zsédával.

Felvettek az amerikai Berkley College Of Music-ra - amely kevés hazánkfiának adatik meg -,milyen érzés volt a világ leghíresebb zeneiskolájába járni?

Mikor felvettek elsírtam magam, mint egy kisgyerek, boldog voltam! Igazából semmi különlegeset nem tapasztaltam ott, annak ellenére, hogy kiforrott és masszív popkultúra van az USA-ban. Ez egy nagy élmény volt, amiből sokat merítettem.Sokan kérdezték tőlem, hogy vissza szeretnék-e menni. Valamikor biztosan.de az”amerikában híresnek lenni” téma egy marhaság. Ebben nem hiszek. Ráadásul az amerikai emberek semmivel sem tehetségesebbek, mint a magyar zenészek.

Milyen előadókat, énekeseket hallgatsz szívesen?

Általában szélsőségeket hallgatok. Massive Attack, vagy a két német csajból álló Cobra Killerz nagyon bejön. Szeretem a spanyol ultra szélsőséges "hódító"zenéket is, amely érzelmileg megfogják az embert. Ilyen Luis Miguel pl..Amúgy mindenevő vagyok, de legyen azért különleges.

Készült egy videóklipped az első single-hez. Erről mit lehet tudni?

Oláh"Spielberg" István készítette őrült és zseni a fickó. A videó most a legnagyobb hazai zenei csatornán látható.

Lesz e fellépés az anyag megjelenése után?

Lesz, nagyban készülök erre, természetesen élő produkcióról van szó.Gitár, dob és basszusgitár játsszák majd a főszerepet, no meg persze az ének.

Jónap Tamás

2006. 03. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Létray Ákos interjú cikk képei
Létray Ákos - Létray Ákos interjú