Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

EFOTT 2006

EFOTT - EFOTT 2006

Nyár, Balaton-part, fíl-dö-szánsájn - a felsőoktatásban résztvevő hallgatók legnagyobb közösségi összejövetelének az EFOTT-nak az idei szervezéséről, a fellépőkről és a programról Pató Sándorral a fesztivál kommunikációs szervezőjével beszélhettünk.

Mi az, ami újdonság lesz az eddigi EFOTT fesztiválokhoz képest?

A legfontosabb, hogy a Balaton mindösszesen másodszor, Zamárdi pedig először lesz a fesztivál színhelye. A zenei programba a hagyományos alternatív, pop és rock vonal mellé, raggae-t és ska-t próbáltuk behozni, ezért a meghívottak között akad jamaikai, kubai is. Egyik fellépőnk, a New York Ska Jazz Ensemble a világon talán az egyik legelismertebb ska-csapat az USA-ból érkezik. A külföldi fellépőink jó része nemhogy Magyarországon, de még Európában sem járt.

EFOTT - EFOTT 2006

Hogy érzitek, nőtt az igény az érdeklődés a raggae és egyéb jamaikai-kubai zenék irányába?

Úgy gondoljuk, hogy ez a vonal hiányzik a magyar fesztiváléletből, ezt a hiány szeretnénk pótolni, a Balaton-part pedig megadja ennek az apropóját. Emellett a drum-and bass is elég intenzíven képviselteti magát. Sokkal erősebb mint valaha – többek között Hollandiából és Nagy Britanniából is hívtunk meg DJ-ket. Az amatőr rockból visszavettünk, ezzel párhuzamosan viszont a tribute-vonalat erősítettük, ahol maguk a zenék világhírűek, a fellépő zenekarok azonban hazaiak – de mindenképpen színvonalasak.

Szégyellem, de nem tudom hány éve van EFOTT…

A mostani a harmincegyedik.

Ha ilyen hosszú ideje léteztek, hogy lehet, hogy nem nőtte ki magát a fesztivál?

Bőven kinőtte! Az első EFOTT mindössze 250 fővel indult.

Arra gondolok, hogy ha megnézel egy Sziget-tendenciát, ott 15 év alatt gyakorlatilag a fél Óbudai-szigetet benőtte a fesztivál.

Ennek az az oka, hogy az EFOTT-ot minden évben más csinálja. A Sziget piaci körülmények között kezdte el a működését. Az EFOTT korábban a KISZ rendezvénye volt, 16 éve a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országok Konferenciája) védjegye. Feléjük kell pályázni minden évben, egy tagi önkormányzat támogatásával. Mivel minden szervező kicsit másképp képzeli el a fesztivált, ezért nem tudja úgy kiforrni magát, ahogy például a Sziget.

Lehetséges, hogy valaha megállapodtok?

Nem tudom, mivel én nem voltam tavaly szervezői csapat tagja, és jövőre sem leszek, de valószínűleg ismét költözni fog. Nekünk az a fontos, hogy az ideivel új mércét állítsunk a jövő EFOTT szervezői elé és kicsit mást csináljunk mint az eddigi szervezők – hűen a Pannon Egyetem – a volt Veszprémi Egyetem híréhez.
Csupán azért kérdezem, mert pl. Franciaországban szokás, hogy a fiatalok nagy csapatokban kimennek a mezőre, lesátraznak, visznek dobokat, hangszereket, hangtechnikát és csinálnak egy kvázi fesztivált - érdekes, hogy nem tudatosan, de ennek a vándorhangulatnak bizonyos elmei megjelentek. Más téma: végeztek közvélemény-kutatást, az igényeket illetően?

Néhány korábbi EFOTT-on készült felmérés, hiszen lényeges, hogy mi az ami az embereknek tetszett, mi az ami baj volt, mi az amit el kellene kerülni. Mi azt gondoltuk, hogy ez nekünk is fontos, és felhasználnánk a szervezéshez, de a legfrissebb ilyen jellegű felmérés amit megkaphattunk 3 éves. Ebből kiderül, hogy az emberek 60%-a a helyszín, 30% az EFOTT-feeling, 10% pedig a program miatt jön el. Mi próbáljuk a programokat felduzzasztani és ezzel tenni mindenki felé csábítóvá a fesztiválunkat. A pályázatunkban be is terveztük, hogy készítünk közvélemény-kutatást, hogy megtudjuk melyik régióból, melyik egyetemről jönnek többen és miért. Ebben a MESE is nagy segítségünkre van.

Én főleg azt hallottam vissza, hogy az árakat magasnak tartották. Mivel az EFOTT a hallgatókért van, ezért ez főleg az ő zsebüket érinti, és a társadalom ezen csoportja nem arról híres, hogy úszkálna a pénzben. Lesz-e valamilyen ármérséklés, sör és egytálételek irányában?

Rögzítettek az ital- és ételárak, egy korsó Borsodi (ők az egyik fő támogató) 250 Ft lesz, egy tál meleg ételt pedig kell, hogy tudjanak enni a résztvevők 500 Ft alatt. Emiatt a vendéglátósok húzták a szájukat, de mivel elég sok jelentkező volt, meg tudjuk tartani ezt az elképzelést. Nekünk fontos a hangulathoz az is, hogy ha valakinek csak 600 Ft-ja van egy estére, akkor is meg tudja inni a 2-3 sörét.

Készül olyan film, ami az egész EFOTT hangulatát rögzíti, esetleg egy összeállítás, DVD, ami végigköveti a fesztivál történetét?

Ezen nem gondolkodtunk még. A Pannon Egyetemnek van saját TV-je, ők jelentkeztek, hogy verkfilmet is készítenek, de ez majd csak a fesztivált megelőző héten válik aktuálissá.

Igen sok fesztiválon találkozni sportrendezvényekkel (csocsóbajnokság, strandröplabda, foci stb.), ti mennyire készültök ezen a téren, lesznek-e versenyek?

Természetesen, csocsóasztalokat minden vendéglátóhely közelében találni majd, a víz pedig adja a vízi a sportok, a vízi röplabda lehetőségét (mindez szervezett formában) emellett paintball, sportutazás.com-mal való együttműködésünknek köszönhetően pedig szörf-okatás is lesz – ez ami most valószínűnek tűnik de még bővülést várok.

A fesztivál területe ugyan körbe lesz kerítve, de mi van, ha valaki be akar majd úszni - nem tűnik egy lehetetlen vállalkozásnak!

Ez valóban nem irracionális. Azonban a partnak egy része lesz csak bejárható, és ha valaki nem a feljárón jön ki a partra, azt azonnal elkapják a biztonsági őrök. Aki pedig fürdőnadrágban jön, azon látszik, hogy van-e karszalag vagy sem.

Milyen biztonsági intézkedések lesznek?

Közel 8000 órányi biztonsági személyzet lesz jelen a rendezvény alatt. Sajnos tévhit, hogy a biztonsági szolgálat rontja hangulatot a rendezvényeken, de valójában nem az a célja, hogy tönkretegye tíz-tizenöt vandál, vagy antiszociális résztvevő hangulatát hanem, hogy megvédje a többi harmincezer vendég szórakozását.

Hány embert vártok a fesztiválra?

Legalább 30.000-t, de szeretnénk megütni a 40.000-es látogatószámot, bízunk benne, hogy elég sokat költünk a programra és a szolgáltatásokra ahhoz, hogy reális legyen és ennyi ember jól tudja magát érezni ezen a 11 hektáron.

(Ezúton köszönet Pénzes Gábornak az interjúban való közreműködéséért!)

Ferenczi Attila

2006. 06. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2006. 06. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

EFOTT 2006 cikk képei
EFOTT - EFOTT 2006EFOTT - EFOTT 2006