Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Tátrai Band – 1. rész –

Két év után új lemezzel - és mindjárt kettővel, Mexicano és Csillagszél - jelentkezett a Tátrai Band. Ennek kapcsán munkatársunk, Nemes Nagy Péter felkereste Tátrai Tibort, hogy vele és Pálvölgyi Gézával beszélgessen az új lemezről, az újbóli kiadóváltásról.Tibusz szobáját szinte uralja egy nagyképernyős Sony televízió, és kollegánkból önkéntelenül tört föl a kérdés:”a televíziódhoz választottad az új kiadót, vagy a kiadóhoz a televíziót?”

Tátrai Tibor: (kezében egy akusztikus gitárral, amelyen skálázgatott) A hangot levéve nézem a képeket, és úgy szoktam gyakorolni.

Rockinform: Korábbi lemezetek, a Különös álom ’97 őszén a Hungaroton-Gongnál jelent meg. Januárban még arról volt szó, hogy ugyanott „delegálják” az új lemezt. Most megint kiadót váltottatok, miért?

TT:Hát..., nem tartott rá igényt a Hungaroton. Olyan lemezt akartak, amelynek az egyik része instrumentális, a másikon meg a Tátrai Band zenéje van. Ez a legrosszabb ötlet, mert valaki vagy instrumentális zenét akar hallgatni, vagy Tátrai Band-et. Komolytalan volt ez az elképzelésük, amikor az előző instrumentális lemezünkből, a Városi lebegésből eladtunk 25 ezer példányt.

R.: Volt egy peretek a Warner-kiadóval. Mi lett ennek az eredménye?

TT.: Megnyertük.

R.: A SONY-nál elértétek-e azt, hogy a művészi elképzeléseiteket maradéktalanul megvalósíthassátok?

TT.: Idáig sem hagytuk, hogy beleszóljanak a zenei elképzeléseinkbe, de nem is kellett beleszólni, mert elég jó irányt követünk. Igényes populáris zenét játszunk, ami tetszik a közönségnek, és nem kell okoskodni, hogyan legyen még populárisabb. Szeretném leszögezni, hogy a Szűcs Laci vezette kiadó az első olyan, amellyel idáig még semmilyen konfrontációnk nem volt. Amit mi kitaláltunk és hasznos volt, azt azonnal elfogadták. Ők is abszolút kreatívak a marketing és a lemezborító tekintetében. És nem azt nézték, mi az olcsóbb megoldás. Most egy háromdimenziós animációs klipet készítünk a Mexicano című számból.

R.: Időközben basszusgitáros váltás volt a zenekarban. Milyen hatással volt Szappanos Gyuri csatlakozása a Tátrai Band zenéjére, vagy az új lemezre?

TT.: A nóták megírásában Szapi nem vett részt, mert azt ketten csináltuk Gézával. A kidolgozásban viszont ott volt elég keményen. Van olyan funky vagy soul-funky a lemezen, amiben elengedhetetlen egy virtuóz basszusgitáros, sőt csak ilyen kvalitású emberrel lehet eljátszani.

R.: Az a rhythm and bluesos vonal, ami korai lemezeitekre jellemző volt (Kísértés, Dominó) az utóbbi időben valahogy elmaradt. Véglegesen letettetek erről?

TT.: Jó, hogy kérdezed, mert az új lemezen van egy-két olyan dolog, amilyet eddig nem játszottunk. Ott a Black Blue Café , ami kifejezetten hard rock nóta, aztán a Blues 999, az meg majdhogynem gospel-blues. Vannak még lendületes, vadul megszólaló nóták is. Annyi lemezt készítettünk már tíz év alatt, de a legkevésbé-egy-két kivétellel- a Különös álmot szerettem. Van olyan egy zenekar életében, hogy rossz időszakot fog ki. Amikor meg kell csinálni a lemezt, de nem jönnek össze a dolgok. Az akkori menedzserünk szívta a vérünket, egyfolytában idegbaj, rossz hangulat volt a zenekarban. Szóval nem volt igazi alkotó légkör. Most ennél a lemeznél ez abszolút elmúlt.

R.: Korábban feldolgozásokat is felraktatok a lemezekre. A jövőben lemondotok erről?

TT.: Koncerteken játsszuk a feldolgozásokat. Mindig egy pillanatnyi ötlet volt a zenekarban valakitől, vagy tőlem, hogy dolgozzunk fel valamit. Ezen az új lemezen a New Yorkot új változatban játsszuk el, új koncepcióval. Pálvölgyi Géza: A New York a zenekar első nagy sikere volt évekkel ezelőtt. Mivel mindkét új lemezünknek filmzenei hangvétele van, úgy éreztük ezt a számot is érdemes lenne ilyen filmzenei történetbe áttenni városi zajokkal, groove-os, amerikai hangzással.

R.: Géza, a munkásságod elég sokrétű. Több zenekarnak is tagja vagy, igaz ezekből kettő, az East és a Skorpió olyan ½alvó½, nem rendszeresen működő csapat. Amikor komponálsz, alkotókészségedet mennyire befolyásolja, hogy kinek dolgozol?

PG.: Igazából főleg a Tátrai Band-nek dolgozom, mellette főleg filmzenéket, reklámzenéket írok. Ami plusz dolog, az most az instrumentális lemezre került. Folyamatosan dolgozom, a pincémben szinte egész nap zenét írok. Amíg Tibusz nyakában egész nap lóg a gitár és skálázik, gyakorol, addig én alkotok. Ezért is egészítjük jól ki egymást. A munkámhoz megvettem a legújabb digitális McIntosh technikát, amit a Dorozsmai-stúdióban is használnak. TT.: Géza munkáin rögtön meglátszik, hogy azt kinek készítette. Azt tudom, ha lemezkészítéshez fogunk, neki már 3-4-5 dolga is nagyjából készen van a Band számára.

R.: Két olyan dal-Black & Blue Café és Gyémántsárkány-került fel a lemezre, amit korábban a Magyar Atom előadásában hallottam. Ezek miért kerültek a Tátrai Band lemezére?

TT.: A dalok nem az Atomnak készültek kizárólagosan. Megszületett a két szám- a téli szezonban készültek el, amikor a klubban játszottunk az Atommal. Kipróbáltuk több változatban is, hogy tudjuk eljátszani a nótákat. Zenei előkísérletnek is hívhatjuk ezt. Végül a Tátrai Band lemezére mind a kettőt teljesen új formában vettük fel.

R.: A különböző zenekaraid műsora között gyakoriak az ilyen átfedések?

TT.: Igen, ebben van a koncepció is. Az Atom és a Boom Boom végül is valamelyest hasonló stílusban muzsikál. És vannak kényelmi szempontok is. Hogyha páran tudjuk azt a számot , akkor miért ne játsszuk el a másik zenekarral is? A Boom Boom is úgy alakult , hogy mi az a tíz nóta, amit közösen, mindannyian ismerünk.

R.: A Tátrai Band populárisabb zenéje és a másik két ½örömzenekar½vájt fülűeket megcélzó zenéinek különbözősége közötti átjárhatóságra lennék kíváncsi.

TT.: Örülnék, ha a Boom Boom játszana Tátrai Band-nótát, és annak is, ha születne olyan Boom Bomm szerzemény, amit a Band is eljátszana. Jimi Hendrixet , Rolling Stonest, mindent játszunk, amihez kedvünk van. Nincs olyan, hogy mi az, amit nem játszunk el.

Jónap Tamás

2000. 09. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

2002. 06. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2003. 02. 01. 0:00
hogy lehettek olyan egyszeruek, hogy a Tatrai Band fotogaleriaban Szucs Antal Gabor van? Eleg szar a site.
Vendég 2005. 11. 21. 10:01
PG most sickratman-t segiti?vagy ez tévedés?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »