Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Dopeman interjú

Dopeman - Dopeman interjú

Mit csináltok mostanában, hol léptetek fel?

Szinte máshol nem is voltunk, csak fellépéseim vannak szinte szerdától vasárnapig. Amikor pedig nem fellépésen vagyok, akkor a stúdióban ülök, és különböző nótákon töröm a fejem. A nyaram ugyanolyan munkásan telik, mint mondjuk a telem, az ősz vagy a tavasz. Abszolút nincsen szünidő. Majd novemberben lesz, akkor kimegyek Los Angeles-be két hétre "pihenőutcába". Nem klipet forgatni, nem fellépni, csak drogozni és pihenni. (Ha-ha?)

Dopeman - Dopeman interjú

Általában mi a témája a számaidnak, miről rappelsz a legszívesebben?

Az a stílus amit én csinálok az a gengszter rap. De hát változó a dolog, mert az első lemezem, az inkább játékos rap volt, inkább a csajok körül forgott az egész lemez. A Magyarország rémálmán pedig meg akartam alkotni azt az igazi gengszter rappet, tudod azt az igazit. Tehát nem az, hogy kívülről beszélek róla mint egy riporter, hanem állást foglalni és elmondani, hogy milyen amit a gengszterek csinálnak.

Ez a Magyarország rémálma cím honnan jött?

Onnan, hogy a lemezeimen olyan dolgokat mondok, amiket más nem mer elmondani. Én bevállalok olyan témákat, ami avval jár, hogy esetleg kellemetlenségeim vannak belőle. Tehát nem félek szidni a rendőrséget, a kormányt adott esetben, szóval kimondom az igazamat. Szóval azért vagyok én egy "rémálom", mert sikeres is vagyok evvel. Sokak számára az idegesítő, hogy ez így tetszik az embereknek.

Megfigyelhető, hogy sok az élő zene az új lemezen, kikből áll a háttérzenekar?

A háttérzenekar, a Vörös Brigádok tagjai: szólógitáron az öcsém (Peti), a basszusgitáron Turjánszky Gyuri játszik, a dobokon Farkas Zoli. A fúvósszekció mindig változott: volt a Fekete Kovács Kornél meg a Cselytey Ákos és volt még a Hámori Janó nevű srác is, nagyon ügyesek, tetszik ahogy zenélnek. Mindenféleképpen akartam élőzenét használni a lemezemen, mert ez egy különleges dolog, mindig is vonzódtam a hangszerekhez. Egy időben nagyon szerettem a "zaj" rappet, de aztán kijött a zenész vér, nekem mindig is az tetszett, miben hangszereket használnak, melyben dallamok vannak.

Tanultál valaha valamilyen hangszeren játszani?

Gitározni elkezdtem, de aztán azt villámgyorsan befejeztem. Én igazából mindig is rappelni akartam. Úgy érdekelt az ezzel kapcsolatos zenekészítés, mikor computeren hangszerelsz. Nálunk például ez úgy van, hogy nem csak loop-lemezekből dolgozunk, hanem mi a computeren zenét is írunk. Nem erősségem a zongorázás, de azért megfogom a harmóniákat, megvan a fülem hozzá. De ebben nagyon nagy segítségemre van szintén a Peti, meg a László Viktor (El Presidente), ő nagyon vágja ezeket a programozási dolgokat is. És DJ W? Ő csak szkreccsel a színpadon.

Hogyan születnek a dalok? Zenei alapra írjátok a szöveget vagy fordítva?

Mindig máshogy van. Én nálam általában készen van a szöveg, mert én úgy írom a szövegeimet, hogy: otthon vagyok, hallgatok valami lemezt - amit éppen imádok - és akkor elkezdek rá rappelni valamit. Tehát az én szövegeim, mint ilyen free style-ok vannak leírva. Nem teljesek, hanem 3-4 mondatos free style-ok, és ezekből van összerakva a témán belül. A T.K.O-nál egész más, de Zolee is nagyjából így dolgozik szerintem, bár a szövegeket úgy írjuk, hogy ő megírja az ő részét, én megírom az én részemet, akkor a stúdióban találkozunk és felmondjuk. A T.K.O-nál már kész van a zenei anyag, és utána arra alkotják meg a szöveget. Például az MC Ducky-nál is így lesz szerintem. Ez egy másfajta munkamódszer, de az a lényeg - ha mindkettő hatásos - a vége jó legyen.

Milyed módszert használsz a szövegek összerakására?

Van mindig szövegkönyvem, és mikor készen van egy lemezem akkor kidobom. Ezeket ilyen aktáknak hívom, X-akta, és akkor az le van zárva.

Mc Ducky szövegeit szintén te írod?

Mindkét számban, amiben szerepel a lemezeimen, ott én írtam a szöveget. Velem teljesen egyetértésben volt, de most a lemezeire ő fogja írni a szövegeit. Most már úgy érzi, hogy tud írni szövegeket, nem vagyok ellenére annak, ha valaki kreatív. Másik meg az, hogy szerintem ő Magyarország legjobb női rappere, neki csak követői voltak.

Milyen viszonyban vagy Ganxsta Zolee-val?

Jelen pillanatban kiváló baráti és üzleti viszonyban vagyok. Ez így a helyes megfogalmazás?

Hol és hogyan kezdtél zenélni?

Én kiskoromban, a '80-as években - ott nőttem fel a nyolcadik kerületben, bár vannak akik nem így állítják, hogy én jártam ott, de azért ott nőttem fel sajnos. - Úgy kezdődött az egész, hogy a zenész cigány családokból a papák mentek Kuvaitba meg Amerikába játszani és - gondolom - odakint hallottak ilyen Curtis Blue, Grandmaster Flash meg hasonló lemezeket, aztán behozogatták a gyerekeknek. Úgy alakult ki ott ez az egész. Onnantól kezdve én mindig is ezzel akartam foglalkozni. Anyáméknak hazudtam ilyeneket, hogy elmegyek és ügyvéd leszek, de soha nem volt szándékomban mást csinálni, mint ezt. Istennek hála, ez így sikerült.

Van-e külföldi példaképed?

Régen az Eazy E., ő volt az isten nekem, most meg a Master P., azt nagyon kamálom, ahogy az üzleti dolgait csinálja. Színpadi előadókat úgy nem igazából láttam rappelni. De a Public Enemy nagyon vágja a témát.

Arany színű lesz-e a piros lemez szerinted?

Merem remélni, nagyon spekker lennék, ha nem lenne arany színű. Most úgy 14000 körül tarthat, az előzőt már túllépte. Most lesz új videoklip, A 8 + A 13 c. számból készül, Zolee-val egy duett. Utána majd még télen, karácsonyra egy másik, a Biztos úr, ha minden összejön. Azt nagyon fogom forszírozni, hogy legyen belőle videoklip. Lesz egy másik verziója a T.K.O-nak a minialbumán, editálással meg lehet csinálni, a masteron csinálok néhány kifordítást, és így megfordul a káromkodás. De a szöveg ugyan az marad, mindenféleképpen.

Mi a véleményed a szigetről, mint rendezvényről?

Hát, hallottam, hogy elröpült az óriáskerék, ketten majdnem meghaltak. Nem ugrok a jumping-ról, mert szerintem a gumikötelet már elhasználták, ja és combon szúrkálják itt az embereket. Hoztunk kardot, géppisztolyt, minden van itt. Érted, szóval nem lesz probléma... (Ha-ha)

Riportot készítette: J. Greg (g-funk@freemail.c3.hu)

Jónap Tamás

2000. 09. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

2003. 08. 05. 0:00
A La Mafia a Király!!!!!!!!!
Vendég 2003. 09. 08. 0:00
Imádlak Majka
Vendég 2003. 09. 08. 0:00
Miért jársz az Andival?
Vendég 2004. 04. 21. 0:00
Imádlak Dopeman!Te vagy a király!Majka áruló!Mikor jösz Ráckevére?Csók Sandy
Vendég 2004. 07. 07. 0:00
éljen a funky zene nepper

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Dopeman interjú cikk képei
Dopeman - Dopeman interjúDopeman - Dopeman interjú