Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

M.É.Z. – The Hungarian Way of Celtic Music

M.É.Z - M.É.Z. – The Hungarian Way of Celtic Music

A kelta zenei világ mérhetetlenül gazdag nyersanyagot kínál egy zenész számára. Így lehetséges az, hogy a balladás skót kocsmadaloktól, a jókedvű ír tánczenén keresztül a veretesebb kompozíciókig, széles zenei skálán játszik a M.É.Z. A csapat minden tagja saját egyéni világát adja a közös produkcióhoz, ezért tagadhatatlanul hallható a magyar, ill. más nép- és műzene (cigány, bolgár, örmény, katalán, reneszánsz, barokk, tangó, rock, etc.) hatása a zenekar hangvételén és feldolgozásain. Ennek az egyéni és hiteles előadásmódnak köszönheti a M.É.Z., hogy Magyarországon egyre nagyobb közönséget vonz, évi kb. 200-250 koncertet adhat nagy sikerrel. Természetesen hozzájárul az is, hogy újra szükségük van az embereknek az igényes és egyben szórakoztató muzsikára, és az ún. "világzene" is reneszánszát éli manapság.

1988-ban alakult az együttes, Magyarországon elsőként játszott tradicionális ír és skót zenét, ma a legnevesebb képviselője ennek a műfajnak. Három magánkiadású hangkazetta után 1995-ben jelent meg az első CD (ld. diszkográfia). Nagy hatással volt a zenekar fejlődésére a Jethro Tull-al való találkozás 1993-ban, amikor budapesti koncertjükön előzenekaruk volt a M.É.Z.. Ekkor kezdődött az egyéni stílus kialakítása, a sajátos kelet-európai ízek házasítása a kelta zenével. A következetes és kitartó munka eredményeképp 1998-ra e zene annyira népszerűvé vált, hogy a harmadik lemez magyar nyelven készülhetett el, a magyar blues nagy öregjével, Hoboval közösen.

Önálló koncerteken kívűl a M.É.Z. rendszeresen tart táncházat is, ahol tánctanár segíti az ír és skót táncok első lépéseinek elsajátítását. Reprezentatív fellépések alkalmával a Flowers of Edinburgh tánccsoport nyújt az összetett produkcióhoz színvonalas látványt, újabban pedig Ronan Morgan ír sztep-bajnok (Flatley – Lord of the dance show-jának táncosa) ad fergeteges bemutatót a M.É.Z. zenéjére.

A M.É.Z. hisz abban, hogy ez a kelta gyökerű zenét játszó magyar zenekar része lehet annak a hídnak, amely egyre közelebb hozza egymáshoz az ezredforduló népeit.

A 2000. évben elkészült egy olyan lemez, amely a M.É.Z. zenei fejlődésének oly szegmenseit mutatja be, ami a rétegzenei kultúrából a szélesebb ismertség eléréséig vezetett. A zenekar hitvallása szerint a fajsúlyos és a szórakoztató műfaj szerencsésen ötvöződik eme új európai zenében - aminek népszerűsége örvendetesen növekszik -, és élvezetes, értékes műfaj kifejlődésének lehetünk fültanúi. A kelta zenét kelet-európai ízű világzenévé dúsító M.É.Z. most,

TÜNDÉREK (azaz THE FAIRIES) címmel, megújultan nyújt egy puttonynyit a legszebb ír-skót dalokból. Megfordulnak itt szépséges, tenyeres-talpas, kecses, részeges, harcias, buja tündérek, sőt, még maga a Tündérkirály is, aki alattvalóit, a M.É.Z.-együttest bízta meg a Tündéri Hallgatóság igényes szórakoztatásával.

A lemezbemutató koncertturné 2000 októberében indult, ami decemberig tart, tavasszal pedig egy újabb koncertsorozat a kimaradt helyszínekkel. Budapesten a Vigadóban lesz a nagyszabású, izgalmas, vendégművészekkel tarkított lemezbemutató produkció.

Jónap Tamás

2001. 02. 24.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

2002. 06. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2004. 12. 08. 14:36
szar ez a egész
Vendég 2008. 01. 05. 22:52
Nem tudjátok hol lehet letölteni a Teréz Anyát? bagyon jó

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

M.É.Z. – The Hungarian Way of Celtic Music cikk képei
M.É.Z - M.É.Z. – The Hungarian Way of Celtic Music