Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

TKO interjú – Mesél az alvilág

TKO - TKO interjú – Mesél az alvilág

1999. őszén jelent meg a TKO együttes első albuma: mesél az alvilág címmel. A TKO két tagját OGLI’G-t és KICSI TYSON-t a Dopeman – Magyarország rémálma és Ganxsta Zolee - Helldorádó c. albumokról már ismerhetjük. A TKO az Igazi genszter rap csapat. Állítólag a fiúk egy jól menő alvilági karriernek mondtak búcsút a zenélés és az album kiadása miatt, abban a reményben, hogy a Mesél az alvilág nagy sikert arat.

Nézzük, miként vélekedik erről OGLI’G:

Mennyiben ltoztak meg mindennapjaitok a lemezmegjelenést követően?

Ha jobban átgondolom, akkor sehogy. De talán annyiban megváltozott, hogy mi mindig sokat szórakoztunk, bulizgattunk előző életünkben, és most pedig hétvégenként nem szórakozni járunk, hanem fellépésekre, ahol legtöbbször ott maradunk reggelig is. Tulajdonképpen ennyi változott meg, mivel szövegeket azelőtt is írtunk, és még annyi talán, hogy félévenként bejárunk a stúdióba és felnyomjuk a lemezt.

Milyen visszajelzéseket kaptatok az albumot illetően, hogyan fogadta a nagyközönség?

Nagyon jól fogadta – hála Istennek. Szerintem ez a lemez, ez a réteg, a gengszter-rap - ami a mi irányzatunk – hiányzott az országból. Úgy érzem, hogy talán hiányérzetük lehetett az embereknek, és ezért fogyott el a lemez ilyen nagy példányszámban. Egy hónap alatt 11 ezret adtunk el belőle.

Tervezitek-e a lemez bemutatását élőben? Lesznek-e TKO koncertek?

A számaitoknak elsősorban mi a mondanivalója? Kiknek szólnak igazából?

Igazából, hasonló kaliberű srácoknak, mint mi, amolyan csibészeknek. De viszont azoknak is, akiknek ezeket a dolgokat nincs lehetőségük átélni, olyanoknak is szeretnénk levetíteni, hogyan élünk. Akik ezek szerint kíváncsiak erre, mert megveszik a lemezt, és álmodoznak otthon, haha… Ők is szeretnének ilyenek lenni, valószínűleg.

Számaitokban milyen arányban van jelen a valóság és a fikció?

Nagyon nagy arányban van jelen a valóság, mondhatjuk azt, hogy olyan 90-95%-ban. Mi nem szoktunk hazudozni…

Rajtatok kívül, kik játszottak még szerepet az album elkészítésében?

Dopeman, László Viktor (a régi Szexepilből a bassz-gitáros srác) és Dopeman öccse ill. a Vörös-brigádok. (Igazából a Dopeman öccse lett a Vörös-brigádok vezetője.) Ők írták a „Bármennyi lét megér” és a „Nesztek”-nek a zenéjét.

Az album első nagy durranása a címadó dalotok – Mesél az alvilág címmel, melyről videóklipp is készült. A többi szám közül készül valamelyikhez klipp?

Persze, hogy készül. A lemezcég egyet, de én valójában kettőt tervezek még. Tehát valószínűleg a harmadik klippet önköltségből fogjuk megcsinálni, de majd meglátjuk. Az elsőt elég nehezen fogadta a Z+, de a Music Box nagyon jól, náluk, az első tízben folyamatosan benne voltunk. Szerintem a Z+ -szal se lett volna probléma, ha nem cenzúrázták volna ennyire ki. Akkor valószínűleg ott is benne lettünk volna a slágerlistában, mint a Box-nál, de nem adták meg rá a lehetőséget. A második klippnél viszont másképp lesz… Megpróbáltunk egy olyan lágyabb hangulatú változatot csinálni, mit zeneileg, mint szövegileg, amolyan „clean” verziót készíteni az elsőnél a „Mesél az alvilág”-nál, amit elég nehezen fogadtak, ezért most megcsináltuk a legkeményebbet, egy remix-et a „Nesztek”-ről. Nagyon kőkemény, igazi gengszter-rap zene… A szöveg megmaradt, de a hangulatát kicsit szigorúbbra csináltuk meg az egésznek, tehát úgy kevertük meg, hogy szigorúbbnak tűnjön. Most erről forgatunk klippet, ami hamarosan várható, mivel most jelent meg a Dopeman-nek egy lemeze (Dopeman-TKO: Nesztek Live ’999), egy közös lemezünk, amelyre rátettük. A Pecsában volt egy közös koncertünk tavaly márciusban, egy élő zenés Ganxsta-Dopeman koncert, amiről most jött ki az élő zenés lemez. Dopemannak van rajta 5-6 száma, a „Biztos úr” is, és arra került fel a „Nesztek”-nek a remix változata, ami nagyon komoly lett, nagyon szépen szól. Erről lesz a klipp is, ahol ki vannak pörgetve a káromkodások. Egy nagyon kemény klippet szeretnék csinálni, egy jó rendezővel, akit majd a lemezcég választ ki. Ha azt játsszák majd - ami szerintem valószínű - mert szeretik a Dopemant, akkor majd a harmadik klippet is leforgatjuk valószínűleg önköltségből, amit az „Itt van az Ogli ’G’”-ből szeretnék elkészíteni. Mivel az elég jól sikerült, zeneileg elég jó lett. Ott a középső verziót kidobnám, ahol a „szurkálás” van benne, mert az elég meleg, a Z+ miatt. Helyére felraknánk valami új szöveget a Tyson-nak.

A lemez tartalmaz egy igen kemény üzenetet is az ismert rap-csapat a Fekete Vonat részére, melyet eléggé sajátos módon fogalmaztok meg. Ezt a Nesztek c. számban realizáljátok, ami már az album megjelenése előtt is nagy botrányt kavart. Számítotok-e valami visszavágóra?

Nem számítunk semmilyen visszavágóra. Ez teljesen egyoldalú dolog… Haha. Én folyamatosan szidom őket, ők meg hallgatnak, ha meg már nem bírják tovább és szólnak, akkor pedig felhívom a managerüket és elküldöm a jó…

2000 februárjában mutatták be a Rosszfiúk c. filmet, melyben szerepet kapott Ganxsta Zolee és csapata. Mennyire látod valósnak a Rosszfiúk c. filmben bemutatott erőszakot?

Abszolút nem valós. Én egyáltalán nem így csináltam volna, már az elején mondtam, hogy szívesen segítek. Nem azért, hogy esetleg több szerepet kapjak, – lehet, hogy csak én látom így – de, szerintem jobban kikérhették volna a véleményemet, mivel – szerintem – Magyarországon én jobban otthon vagyok abban a világban. Sokkal jobban tudnék segíteni egy ilyen film forgatásában, bár az „intézetben” én nem vagyok nagyon otthon, de a magyar életben igen. Jött volna velem – egy-két hétig – ide vagy oda Sas Tamás, megnéztünk volna ezt-azt, és amit látott volna, azt esetleg jobban beépíthette volna a filmbe. De sajnos nem kérte a segítségemet.

Ganxsta Zolee-n kívül OGLI, te is szerepet kaptál a filmben, mint a „rossz lányok munkáltatója”, mi a véleményed a filmbéli karakteredről?

Szar… Nagyon gáz az egész – szerintem. Én – utólag – szégyellem is, hogy ilyenben részt vettem, mert az, hogy strici, az még rendben is lenne, de én úgy csináltam volna, hogy mikor feláll az a majom, akkor telibe húztam volna rendesen… Nem csak úgy tologatni-lökdösni, mint ahogy a filmben látszik.

Hogyan vélekedtek a TKO jövőjéről? Gondolkoztok-e a Mesél az alvilág album folytatásán? span>

Arra gondolsz, hogy második lemezt csinálunk-e? Persze, szinte ez minden vágyam. Szerintem jobb is lesz, mint az előző, bár nagyon szerelmes vagyok az albumunkba, nagyon bejött, nagyon eltaláltuk – szerintem –, de ha meghalljátok a „Nesztek” remix-ét, akkor majd láthatjátok, hogy egy teljesen új stílust találtunk ki magunknak, és keményítünk folyamatosan. Sokkal ütősebb lesz a TKO új lemeze, de addig még sok minden kialakul, kb. egy év még van addig.

Mit üzentek olvasóinknak?

Azt, hogy vegyék a lemezünket, sorban, és mehet a szórakozás! Érezzék magukat jól az életben. Nem kell semmivel foglalkozni…

TKO üzeni a médiának:

„Ezen a lemezen senki nem tudhatja mi a valóság és mi a fikció, de egyet nem tanácsolunk az újságíróknak: rosszat ne írjanak az albumról, mert verés lesz a vége!”

Riportot készítette: Greg (g-funk@freemail.hu)

Jónap Tamás

2000. 10. 24.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

2002. 06. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2002. 07. 20. 0:00
szereintem a TKO lemeze jobb lett volna ha OGLI hangját nem torzítják el.Egyébként viszonylag elmegy a lemez!!!
Vendég 2002. 12. 19. 0:00
Remélem az a köcsög dagadék megdöglik a sitten!!!!!
Vendég 2003. 02. 02. 0:00
Királyok ezek a raperek!!!!!!!!!!!
Vendég 2003. 02. 05. 0:00
iszonyat zoral ,nagyon tutko isten király

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

TKO interjú – Mesél az alvilág cikk képei
TKO - TKO interjú – Mesél az alvilág