Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

A legnagyobb rockdalok és egy csodálatos hang

Keresztes Ildikó - A legnagyobb rockdalok és egy csodálatos hang

Keresztes Ildikó Minden ami szép volt c. új lemezén a magyar rock irodalom gyöngyszemeiből énekel csodás dalokat, többnyire rockballadák feldolgozásait. A korongot Szekeres Tamás és Kicska László készítették. Mind ők és persze Ildikó garanciák arra, hogy remek anyag született. Az énekesnőnek legutóbb 2001-ben jelent meg szólólemeze, így az új album már nagyon időszerű.

Milyen apropóból született az új korong?
Egyrészt a kiadó keresett meg, amely hatalmas öröm és megtiszteltetés egyben, másrészt régi álmom vált valóra egy feldolgozás lemezzel. Így kapóra is jött a felkérés. Ezáltal egy picit a múltba is tekintek a régi dallamok, és slágerek felé. Összegzés és tisztelgés egyben a nagy elődök előtt, akik zenéjén felnőttem, és akik meghatározóak voltak a zenei pályafutásomban.

Keresztes Ildikó - A legnagyobb rockdalok és egy csodálatos hang

Mintha jelentősége lenne a múltba nézésnek. Úgy érzem.
Igen, a lemezkészítés közben döbbentem rá, hogy az albummal húszéves (!) énekesi pályafutásomat ünneplem.

Hogyan alakultak ki a dalok?
Ezeken a dalokon nőttem fel. Mint tizenhat éves erdélyi kislány, a kőkemény Causescu-rendszerben a tiltott magyar dalokat hallgattam. A magyar könyvek olvasása mellett számomra ebben merült ki a gyerekkori lázadás. Mint gyémántokat, úgy őriztem ezeket a bakelitlemezeket. Ezért aztán a mélyen belém ívódtak a nagygeneráció, az Edda, a Piramis, az LGT, az Omega és a többi zenekar dalai. Lemezem tehát kétszeres ünnep: az enyém és a kedvenceim előtti tisztelgésé.

Egy olyan fantasztikus énekesnő, aki képes mások szerzeményeivel katartikus élményt kiváltani, miért nem ír saját dalt?
Maximalista vagyok, felismerem, hogy mihez nincs tehetségem. Ezért profi emberekre bízom mind a szöveget, mind a zenét. De azzal nem lehet vádolni, hogy örökké mások tollával ékeskedem. Az első két lemezem nem feldolgozás volt. De akkor is profikra bíztam a „piszkos munkát”. Egyébként ez csak Magyarországon probléma, hogy mások dalát elénekeljük, hiszen kint külföldön millióan énekelték és dolgozták fel a nagyok dalait. Véleményem szerint a dalokat nem az előadókkal kéne társítani, hanem vannak szerzők és énekesek. Egy szerző dalát természetes, hogy akár többen is elénekelhetik. Így találkozik az egyéniség a karizmával.

Szoktál változtatni, beleszólni a neked írt számokon? (akár szövegben, akár
zeneileg)?

Mivel profikkal dolgozom, így szinte soha nem szoktam beleszólni, mivel nincs is rá szükség. De azért nagy ritkán egy-két sóhajom szokott lenni, viszont megbeszéljük, persze közösen és kompromisszumot kötünk.

Ki válogatta össze a dalokat? Milyen zenészeszekkel dolgoztál együtt?
A kiadóval közösen válogattuk össze a nótákat. Ők üzleti és én művészi szempontokat vettük figyelembe. Az első lemezem zenészeivel dolgoztam együtt, így egy jó kis összeszokott társasággal munkálkodtunk az új albumon.  A legjobb az volt, hogy eredeti szerzők is eljöttek a stúdiómunkálatokra, sőt némelyik játszott is a saját dalaiban.

Kik a számodra leginkább példaképnek tekinthető művészek?
Aki igazán iránymutató, az Janis Joplin. Viszont hosszú a sor. Rengeteg művész, előadó inspirált. Magyarok közül pedig Cserháti Zsuzsa, Katona Klári, Kovács Kati.

Mik a terveid a jövőben? A színház mellett hol találkozhatunk veled? Lesz-e koncert vagy fellépés a korong kapcsán?
Egy élő produkció összerakásán fáradozom jelenleg. Nem akarom elsietni a dolgot. Emellett a Soproni Petőfi Sándor Színházban játszom a Szabin Nők elrablásában, valamint jövőre a Muzsika hangjába.
A legnagyobb álmom egy hatalmas Budapesti koncert, bejárni az összes méltó fesztivált jövőre. Hús vér zenészekkel egy színpadon játszani egy igazi katarzis lenne. A zenészek már tűkön is ülnek….
Ezen kívül rengeteg tervem van a jövőre nézve, de ez maradjon még titok.

Sugár Kinga

stanley

2008. 10. 11.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2008. 10. 11. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
VENDÉG 2013. 11. 14. 16:33
SZUPER!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A legnagyobb rockdalok és egy csodálatos hang cikk képei
Keresztes Ildikó - A legnagyobb rockdalok és egy csodálatos hangKeresztes Ildikó - A legnagyobb rockdalok és egy csodálatos hang