Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Oláh Annamari és a Fóka

Fókatelep - Oláh Annamari és a Fóka

„A Gödörben felléptünk egyszer, mint Fókatelep. Az elején nem mertem kimondani... és kérdezték a koncert után, hogy: bocs, mi a nevetek? Mondtam, hogy Fókatelep.” Így lett a zenekar, s hogy Annamari hogy lett az énekesnőjük, kiderül a cikkből!

SABLONKÉRDÉS (Hogy indult az énekesi pályád?) Kiskorom óta énekelek, illetve azóta, amikor apukám megtanított egy katonaindulóra óvodás koromban. Egy időben énekesnő akartam lenni, aztán ez elmúlt. Azt hittem, hogy az énekes csak operaénekes lehet. Én meg nem akartam olyan lenni. Aztán elmentem spanyol tagozatra gimibe, és rájöttem, hogy mégiscsak énekelni szeretnék. Feljöttem Szegedről Pestre. Csepelre jártam két évig OKJ-s jazz-énekre, most a Liszt Ferenc Zeneakadémián vagyok harmadéves jazz-szakon.

Fókatelep - Oláh Annamari és a Fóka

KORAI ÖRÖM (elvigyorodik, a szeme hamiskásan csillog) Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy családtag vagyok (vág bele a közepébe) A Korai Öröm egyik tagjának voltam a barátnője, és nem tudtam, hogy ő mit csinál. Aztán kiderült, hogy zenél, én meg énekelek. Volt egy népdal, a Kerek a szőlő levele, azt megcsináltam magamnak… kísérettel is… és lógott a levegőben. A Cöxpont Ambient Café megnyílt 2007-ben a Boráros téren, és a megnyitójára kérték, hogy játsszanak a Koraiék. Jammelés volt, és nekem volt egy témám, és összejöttünk. Ambient volt… úgy hallgattak minket az emberek, mint a fókák. És szép lassan kialakult. Kellett idő, míg összeszoktunk.

SICKRATMAN (A Paizs Miki hogyhogy nem játszik a Fókában? Nagyon el tudnám képzelni az ő világát ebben a zenében, ahogy aláadja a szállós dallamait) Az első koncerten volt… de aztán nem… Valahogy így alakult.

NIKOLA PAROV (a lemezen ő játssza a hamisíthatatlanul „nikolás” különleges fúvós dallamokat) A Nikolát a billentyűs Biljarski Emil ismeri, és ő kérte fel a lemezen való közreműködésre. Akárhányszor meghallom az „U Stankinit”, és próbálom megtanulni azt a szólamot, amit a Nikola játszik, egyszerűen nem sikerül, mindig belekavar a billentyű.

PALYA BEA Az én első nagy példaképem. Őmiatta szerettem meg igazából a népzenét, és a Naplegenda (Nikola Parov és Mihályi Gábor táncjátéka) volt nagy hatással rám. Az „Elment a madárka” onnan jött például. Nem az volt a célunk, hogy népdalokat hangszereljünk át, hanem a fiúk improvizáltak, én meg énekeltem rá, és így jöttek a dalok. A szomorú vasárnap is így jött. A koncert tök pörgős, és a végén annyira beleéltem magam, hogy már úgy éreztem, majdnem sírok. Azért nem éneklem az utolsó pár sort, mert az annyira durva, hogy elég annyi…

MEZÍTLÁB GURUMENTA (Más zenekarban is énekelsz?) Igen, van még kettő a Fóka mellett. Az egyik zenekar a Mezítláb, ők amatőr zenészek a fuvolistát és a hegedűst kivéve. A Gurumenta pedig szintén hasonló. Inkább hobbi. Sok improvizálás, arabos, flamencós témák.

ÚJ FÓKA DALOK A Fókában szinte csak saját számok vannak, ott pl. spanyol szöveget írtam az egyikre, a többi népdal. Most van hat-hét új dal, ami össze van rakva, csak nem tudom, mikor fogjuk tudni megmutatni a közönségnek.

PRÓBÁK (Mennyit próbáltok?) Elég keveset… Volt, hogy épp csak átvettük a számokat koncert előtt. A lemezfelvétel miatt nem volt idő csinálni új számokat. De most, hogy nyáron több időnk van, hetente nagyjából egyszer próbálunk. Múlt héten volt a legutóbbi…

FÓKATELEP (Akkor ez a fő zenekarod, ugye?) Igen, a Fóka van az első helyen.

LEMEZBEMUTATÓK (Miért voltak ingyenesek az első lemezetek bemutató koncertjei?) Elég frissek vagyunk, és egyre többen ismernek meg minket, de szerintem még nem vagyunk annyira befutva… De egész sokan voltak a Kertemben, és jók a visszajelzések.

HANGZAVAR (A Könyvtár Pinceklubos koncerteteken elég nagy volt a hangzavar. Ez elég zavaró szokott lenni mint hallgatónak. Téged nem zavar?) Nem szokott zavarni, nem foglalkozom vele.

KISFÓKA (Erről jut eszébe)Van egy Kisfóka. Ketten vagyunk (Emil és Annamari), meg a Gurumentából a perkás srác. A Dürerben játszottunk egyszer, mert épp nem ért rá se a Korai, se a Fóka, és Emil meg én megcsináltunk pár Fóka számot kettesben, és nagyon jó volt.

TÁNC (Szinte lehetetlen kibírni a zenéteket mozgás nélkül, a közönség mégis csak ül, mint fóka a parton) Pörgősebb számoknál azt várom, hogy álljanak fel, és táncoljanak, vagy valami, de igazából én is ha valami újat hallok, nem merem elereszteni magam, mert hátha hirtelen megállnak. De most már azért kezdenek táncolni. Én mindig táncolok a színpadon (adja drága mosolyát, és nevet hozzá) Nemrég a Müpában voltam, afrolatin zenét játszottak a színházteremben. Beültem az ötödik sorba, és nem bírtam, muszáj volt felállnom, és táncolni rá. Ekkor odajött a jegyszedőnő, hogy ilyet itt nem szokás csinálni. (Hát erről ennyit) Amúgy a Fóka az nem is olyan nagyon pörgős, táncolós… az olyan fóka stílus. (megint nevetünk – a jó hangulat végig kíséri az egész beszélgetést) Tíz évig táncoltam folyamatosan mindenfélét, salsa, flamenco, indonéz, hastánc, latin... De a hastánc meg a latin a mindenem, szinte mindenre úgy táncolok. A jazz tanszakon többször rám szóltak már, hogy ne táncoljak, mert az nem odaillő.

NEM TUDOK BESZÉLNI Régen az éneklés volt a gond... nem mertem kiereszteni a hangomat, most meg a beszéd. (Mint kiderül, Annamari most már szövegeket ír, és táncol is. A beszéd az egyetlen probléma, amit viszont a beszélgetésünk megcáfol, nekem semmi gondom nincs a kommunikációs készségeivel) Előbb-utóbb persze beszélni is fogok tudni. Volt rengeteg nevünk (kalandozunk megint egy kicsit másfelé) Korai kvintett. Korai kvártett. Korai jamm session és Annamari. A gödörben felléptünk egyszer mint fókatelep. Az elején nem mertem kimondani, és kérdezték, hogy: bocs, mi a nevetek? És mondtam, hogy Fókatelep. (A lemez címtelensége is innen ered?) A lemeznek azért nincs címe, mert hülyéskedtünk, nem találtunk ki jót, „jó ebédhez szól a fóka”, meg ilyen ötletek voltak. El is határoztuk, hogy ez lesz a címe, de másnap már nem volt annyira vicces, meg nem is illik a zenénkhez. El se tudtam képzelni, milyen lesz, hogy Fókatelep a borítón, de tök jó lett. Vannak rajta fókák…

INDIAI ZENE Volt egy időszak, amikor nagyon rá voltam kattanva az indiai zenére, meg is akartam tanulni, de ha ők egész életükben azt tanulják, akkor én…

MITSOURA Eszméletlen az a nő. Először egy filmben láttam. Zenélnek egy nagy asztalnál, rengetegen vannak, és Mitsoura is énekel, és mondom hát ez a nő… Picike, és mennyire nagy hangja van…

VISSZAHÚZ A SULI Most kezdtem csak torokból énekelni. Klasszikus éneklést kaptam, és nem gondoltam, hogy egyszer valaha fogok így tudni énekelni. A hangképzésben soha senki nem segített. Most a flamencóra vagyok teljesen rákattanva. Múltkor a Dürerben volt kis koncert, és volt jammelés, és volt minden, ami eszembe jutott. És mondták, hogy ez a cigány éneklés ez milyen jó volt… (érdekes asszociáció a flamencóra, mindenesetre tetszett a közönségnek. Egyébként szokták mondani, hogy a tanítás elrontja a művészt) Jazzben nekem nagyon nehéz volt, főleg az első év, amikor még kerestem a hangomat meg a stílust. Mindig mondták, hogy „ne legyél folkos”. Nekem az kínszenvedés volt, megfelelni a suliban. Most már jobban elengedem magam, de megtanultam kompromisszumot kötni. De tényleg visszahúz a suli. A bemutatókon senki nem önmagát mutatja, sokkal több van bennük. Rájöttem, hogy blues-t kell énekelnem a suliban, mert ott van lehetőségem úgy énekelni, hogy kicsit folkos is legyen.

CSAPAT, BÁRKI (Ha választhatnál egy csapatot, vagy zenészeket, hogy velük énekelhess, kik lennének?) Húúúú… nem tudom. A Fókánál ez úgy van, hogy elviszek valami ötletet, dallamot, és ők egyből elkezdik játszani azt, amit szeretnék hallani. Nincs olyan, akivel el tudnám képzelni. Velük. A Fókával.

KORAI A Korai Öröm az a zene, amikor transzba tudok esni. Volt egy koncertjük, amikor nem ittam semmit, és mégis teljesen transzba estem tánc közben. A kedvencem a ráadás, a dobok és a basszus.

ELEKTRO Az elektronikus zenére nemrég kattantam rá. Mindig féltem tőle, és amióta felköltöztem Pestre, minden elém tárult, lehetőségem lett megismerni és megkedvelni. Azokra a legjobb úgy táncolni, hogy nem számít, hogy hogy mozogsz, elveszted magad és kész. A billentyűssel megyünk majd Ukrajnába egy fesztiválra (http://spaceofjoy.ru/carpathians/), neki van ilyen live act-je és hív majd mindenféle zenészt, és ott öt napos zenélés lesz a természetben…

ÚSZKÁLÁS Most ezt az időszakot élem, úszkálok a zenékben… (és az életben)

KÖSZÖNET (Annamarinak és a lehetőségnek, a Darshannak, ahol beszélgettünk, és a napnak, hogy olyan szép időnk volt közben.)

stanley

2009. 08. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2009. 08. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
VENDÉG 2015. 01. 25. 9:49
Szupiak!!
VENDÉG 2015. 03. 10. 8:59
Szép!
VENDÉG 2015. 04. 15. 8:42
Gyönyörű!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Oláh Annamari és a Fóka cikk képei
Fókatelep - Oláh Annamari és a FókaFókatelep - Oláh Annamari és a Fóka