Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

WISDOM: nov.14. és a hogyan tovább

WISDOM - WISDOM: nov.14. és a hogyan tovább

Pár évvel ezelőtt a budapesti Wisdom sok zenekar által megirigyelhető sikereket ért el, szinte minden kapu nyitva állt előttük, amikor énekesük kiválásával hirtelen elveszett a lendület. Most viszont úgy tűnik vége a hallgatásnak, 2009. november 14-én, 2 év után újra Wisdom koncert lesz Budapesten. Többek közt ennek kapcsán faggatóztunk a banda basszgitáros/vezetőjénél, Molnár Máténál.

Az idei koncert egy sorozat folytatása, amelyet még 2005-ben kezdtetek el "Keep Wiseman Alive" néven, de a tavalyi évben ez elmaradt. Röviden foglald össze az okokat, mi történt veletek az utóbbi 2 évben? Szinte semmit nem hallhattunk felőletek.

Pedig 2008 nyarán még felléptünk Bukarestben a Judas Priest előtt, de aztán tényleg eltűntünk a nyilvánosság elől. A koncertműsorunk 2-3 éves volt, már csak a feldolgozásokat cserélgettük, és úgy gondoltuk nincs értelme így színpadra állni, hiszen elveszne egy része annak, amiért a közönség szeretett Wisdom koncertekre járni. Arra gondolok itt, hogy a legtöbb esetben kaptak tőlünk valami újat. Ha dalokban nem, akkor látványban, vagy energiában, ami áradt a színpadról, de akkor úgy éreztük bezárult egy kör, amit teljesen kimerítettünk már. Ha megjelent volna a második nagylemez akkor, úgy ahogy terveztük, más lett volna a helyzet, de mint tudjuk, ez nem így alakult. Utólag elemezve a történteket ez egyáltalán nem baj, sőt... de a közönség sajnos gyorsan felejt, rengeteg az új banda, a lemezek csak úgy folynak ki a kiadók kezei közül, szóval elég rizikós dolog egy ilyen leállás, meglátjuk nekünk mennyire törte ketté a pályánkat.

WISDOM - WISDOM: nov.14. és a hogyan tovább

Ezek szerint megtaláltátok a Wisdom új frontemberét?

Maradjunk annyiban, hogy minden téren rendeztük a dolgainkat. Akkoriban nem csak énekes problémánk volt, hanem több sebből vérzett már a zenekar. Ez a szünet tökéletesnek bizonyult arra, hogy mindenki átgondolja mit és hogyan szeretne, aztán amikor tavasz környékén elkezdtünk újra összejárni és beszélni a Wisdom dolgairól, már más szemmel terveztük a jövőt, mint annakidején. Elsődlegesen mindent, még a legapróbb ellentéteket is elsimítottuk egymás között, és csak azután kezdtünk el beszélni arról, hogy mi legyen. Régen egyszerűen nem volt időnk ilyesmire. Állandóan koncerteztünk, ha éppen nem, akkor stúdióztunk, klipet készítettünk és még sorolhatnám. Szóval mindenre volt idő, csak egymásra nem, és persze a folyamatos rohanás egyre türelmetlenebbé tett mindenkit, felőrölte idegeinket. Pedig jó hangulat nélkül nincs értelme a zenekarosdinak. Zenélni azért zenél az ember, hogy jól érezze magát. Nemcsak a színpadon, hanem a turnébuszban is, vagy akár a stúdióban, bárhol. Na ezzel telt ez a két év, válaszolva még az előző kérdésedre is.

És akkor most minden a legnagyobb rendben?

Azt hiszem nyugodtan kijelenthetem hogy igen, és ezt mindegyikünk alátámasztaná. Hetente többször próbálunk, ahol remekül érezzük magunkat együtt. Közös bulizások, beszélgetések, megvan mindaz ami fontos, hogy jól érezze magát az ember egy zenekarban.

Akkor gondolom készül az új lemez is közben?

Nagyonis. Már stúdióban vagyunk az új dalokkal, a gitár és basszusgitár felvételek készen is vannak. Koncert után jön a dob és az ének, majd a végén a vokálok, szólók és az utómunkálatok. 2010 tavaszán szeretnénk megjelentetni.

Ugyanúgy ez is meg fog jelenni Japánban, mint a "Words of Wisdom" annak idején?

3 lemezes szerződésünk van a japán Soundholic Records-szal, ennek értelmében mindenképpen, hacsak nem bontanak szerződést. Ugyanis a japánokról köztudott, hogy nem szívlelik a változásokat, főleg ha ez egy zenekar énekesi posztján történik. De majd meglátjuk, a lényeg úgyis mindig a zene. Ha jó a zene, akkor el tudják adni, és nem fognak velünk szerződést bontani.

Térjünk rá az interjú apropójára a "Wiseman Is Alive"-ra. Ez november 14-én, azaz jövő hét szombaton lesz a Wigwamban.

Ez ugyanannak a koncertsorozatnak lesz a folytatása, melyet még 2005-ben kezdtünk el Keep Wiseman Alive néven. Díszletek, pirotechnika, fényáradat, speciális műsor, aki volt már ilyenen, az tudja miről beszélek. Aki nem, az meg remélem most eljön és megtudja. Most változtattunk kicsit a koncert elnevezésén: Wiseman Is Alive, jelzi hogy Wiseman él, nem törte meg a sok probléma, mellyel meg kellett küzdenie, és újra kész színpadra állni, hogy megmutassa magát az embereknek.
Mint máskor is, most is készülünk érdekességekkel. Például 3 óra hosszúságú lesz a koncert. Soha nem volt ilyen hosszú koncertünk és nem is lesz. Úgy érezzük nagyon érdekes lesz mindenkinek, főleg azoknak, akik voltak már Wisdom koncerten.
Lesz két vendégzenekarunk is, a budapesti Avatar és a szlovákiai Tristana.

És végül is ki énekel majd a koncerten? Egyelőre nem lehet tudni erről semmit. Ez direkt van, vagy csak hozzánk nem jutott még el az információ?

Egyesek biztosan tudják már, de a nagyközönség elé valószínűleg még nem jutott el. Rendszeresen kérdezgetik tőlünk, fórumon, e-mailben, telefonon, de mindig csak azt szoktuk válaszolni, hogy gyertek el és a koncerten majd meglátjátok! Úgyhogy következetesen itt is ezt fogom most már válaszolni.

A plakátok szerint italakció is lesz a koncerten.

Igen. Szerencsére a Royal Vodka mögénk állt a rendezvény minél sikeresebb lebonyolítása érdekében, és nekik köszönhetően tudunk pár aprósággal kedveskedni minden vendégünknek. Például a bejáratnál hostesslányok fognak éjfélig Royal vodka kóstolókat osztogatni, és egész éjjel akciósan lehet majd kapni ezt az italt.

Úgy tudom csináltatok valami új jegyelővételi rendszert is, hogy olcsóbban tudjátok adni a jegyeket.

A webmesterünk összerakott egy rendszert, melynek segítségével sokkal egyszerűbben lehet megvenni elővételben a jegyeket, mint eddig, és sokkal olcsóbban, ami ugye az egyik fő szempont. Kicsit alapoztunk arra, hogy az internet most már valószínűleg mindenhol elérhető, valamint hogy az interneten való banki ügyintézést, vásárlást is sokan ismerik és használják. Szerintem ez a jövő, lehet hogy még kicsit korai az ilyesmi koncertjegyek vásárlásánál, de a tapasztalataink erre rácáfolnak, ugyanis rengeteg jegy elment eddig, tehát működik a rendszer amit kitaláltunk. Mindez egyébként a honlapunkon található, ahol még csütörtökig lehet így olcsóbban jegyhez jutni.

Nem okoz problémát, hogy a WASP zenekar koncertje is épp aznap van, mint a Wiseman Is Alive?

Nem, szerencsére, mert megállapodtunk a WASP koncert szervezőivel, hogy a két koncert ne zavarja egymást. A WASP buli legkésőbb 10-kor be fog fejeződni, így rengeteg ideje lesz az embereknek átérni a Wigwamba. A Népligetből ez kb. 30 perc, és mi csak 23:30-ra tervezzük a kezdést. Sokan vannak, akik mindkét zenekar koncertjén ott lesznek, lesz is egy találkozó a WASP koncert után a Diesel klub bejáratánál, hogy együtt jöjjenek át a koncertünkre az emberek.

Lehet-e tudni valamit a jövőbeni terveitekről?

A lemez megjelenését már ugye említettem, a többit meg jórészt a koncert sikerétől tettük függővé. Úgyhogy erről csak a buli után fogok tudni érdemben mondani valamit.

Akkor ezekre a kérdésekre még visszatérünk. Köszönöm a válaszokat és sok sikert a koncerthez! Akkor még egyszer a koncert időpontja?

Mi is köszönjük a lehetőséget!
2009. november 14. szombat, Wiseman Is Alive!

Gab

2009. 11. 04.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Gab 2009. 11. 08. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

WISDOM: nov.14. és a hogyan tovább cikk képei
WISDOM - WISDOM: nov.14. és a hogyan továbbWISDOM - WISDOM: nov.14. és a hogyan tovább