Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

LL Junior interjú - beszélgetés az új lemez kapcsán (3. rész)

L.L. Junior - LL Junior interjú - beszélgetés az új lemez kapcsán (3. rész)

A legutóbbi L.L. Junior cikkünket közel 140 000 ember olvasta el, ezért arra gondoltuk, megérett az idő egy nagyobb interjúra. Juniornak a Fekete Vonattal együtt 11 lemeze jelent meg, most készíti a tizenkettediket. Éppen egy stúdiófelvétel előtt beszélgetünk vele.

Van nekem egy anyósom

Legnagyobb álmod?

Az a legnagyobb álmom, illetve ahhoz kapcsolódik hogy látom most a magyarországi romaság helyzetét, és látom már tizenöt éve, mi az ami történik itthon. És ez nagyon, nagyon szomorú. Az egyik álmom az, hogy minél több ingyenes tánciskolát létrehozhassak, és művészeti centrumokat. 2Pac csinált ilyet halála után, illetve 2pac-nak csináltak ilyeneket: rengeteg amerikai államban van ilyen művészeti centrum ezzel a névvel. Bemennek az utcáról a gyerekek és zenélhetnek. Zongora, hegedű, bőgő, gitár, mikrofon, dj pult, minden ami kell – ezt az egészet ott az állam támogatta. Szeretném még ebben az életben ezt megélni, hogy mindenki számára ingyenessé váljon, ne egy luxuscikk legyen a zene. Mert tényleg szükségünk van a zenére, nagyon sok gyerek muzikális. Rengeteg tehetség van itthon. Nem hiába vannak tehetségkutató fesztiválok évről-évre. És bár sokan a szakmából félnek hogy „Minek ennyi énekes?”. De én azt mondom, hogy üdvözlöm őket, mert mindenki meg tudja mutatni hogy tehetség, és hogy: „Én akarom!”. Mert mindenkinek van helye itt, ebben a szakmában. És aki pedig nem nem alkot olyan jókat, vagy nem alkot úgy igazán, és őszintén, az pedig úgy is kiesik ebből a körből. Sok ilyen van. Az utóbbi száz sztárból maradt fenn tíz. Kilencven százaléka ki is esett a tehetségkutatón feltűnteknek A másik álmom pedig az hogy tanuljanak a romák. Képezzék magukat, mert nagyon rá kell cáfolni a jelenlegi hiedelmekre, közbeszédre.

L.L. Junior - LL Junior interjú - beszélgetés az új lemez kapcsán (3. rész)

Úgy látom ezek a kitörési pontok nagyon fontosak neked. Hogy legyen lehetősége az embereknek, hogy azt csinálják amit szeretnének.

Nem csak az. Nem csak az, hogy legyen lehetőségük. Én azt látom, hogy van lehetőségük. Én azt akarom hogy használják ki. Hogy vegyék észre a lehetőségeket. És ha valamit el akarok kezdeni, akkor ne „akarjam elkezdeni”, hanem „kezdjem el”. És nem holnap, hanem most.

Motiválni szeretnéd őket?

Úgy érzem hogy kell is. Mert szomorú a romaság helyzete. És tudod mit? Nem csak a romaságért, hanem azokért az emberekért is akik már elfeledték (mert elmúltam húsz, huszonöt, harminc évesek) ...szóval már elfelejtették a gyermekkori álmukat, és olyan munkát végeznek, most amibe tulajdonképpen az élet sodrása hozta bele őket. És már rég elfelejtették azokat a gyermekkori álmokat. És ez nagyon fontos hogy megváltozzon.
A popzenészeket és az atlétákat miért szeretik a gyerekek?

Rendben, fordítsuk meg az interjút, válaszolok: azért mert hisznek magukban, és megvalósították azt amiről álmodtak. De hogy én is kérdezzek valamit: Szeretnéd hogy mindenki bízzon magában?

Pontosan, azt szeretném hogy mindenki térjen vissza a saját álmaihoz, és valósítsa meg.

Persze most sincs határtalan lehetőség a kibontakozásra, de azért sokkal jobb a helyzet mint ami tíz évvel ezelőtt volt. Ennek ellenére sokszor a megszokásból, a jelenlegi lehetőségeket sem nagyon akarják észrevenni az emberek.

L.L. Junior - LL Junior interjú - beszélgetés az új lemez kapcsán (3. rész)

Ezek a „démoni” dolgok, de én arra bíztatok mindenkit, hogy vegye észre őket. Pl. a következő számom címe a „Most kezd el” . Ebben a három szóban benne van minden. A negatív kétségeiken túl kell szárnyalnia az önbizalmuknak. Nem szabad hogy a kétségek elnyomják. Van aki azt mondja, hogy a „rossz démonok” hozzák ezeket a kétségeket: sikertelenség, depresszió, kételyek, erőfeszítések.... holott nem. Ilyen pici erőfeszítéssel túl tud lenni az ember rajta. Csak az erő a hitben van. A hatalom a hitben van, hogy ha elhiszed magadról. Nem kell semmi más hozzá, csak hit, és önbizalom. És az életben mindent elérhet az ember.

...És persze tegyen is meg érte mindent. Ezek stílusokon, és az egész zenei világon is túlmutató dolgok?

Igen, ezt mondhatjuk a séfeknek, mondhatjuk a zöldségesnek, mondhatjuk a bankároknak, vagy a politikusoknak is. Lényegében lehet, hogy nagyon sok ember nem is lenne politikus, vagy nem lenne ennyi. Vagy tényleg, akit megáldott az ég nagyon komoly kommunikációs képességekkel, az legyen politikus. Aki tud beszélni, és nem olvassa a szövegét. Én attól konkrétan 'kivagyok', amikor kiáll, millió ember elé, és olvas valamit. Megírja más, hogy mit olvasson. A zenével sokkal több dolgot el lehet érni mint a politikával. A zenével sokkal mélyebb hatásokat tudunk adni az embereknek. A politika mindig távolinak tűnik. Az zene meg közeli, a zene megszólít. A zene eléri azt a pontot amit szeretnél, le tud nyugtatni. Szükségünk van a zenére. És én igyekszem minél jobb zenét csinálni most a következő albumon. Én annyit tudok tudok ígérni hogy mindent beleteszek. Ezeket akartam elmondani. Hogy előítélet egyenlő tudatlanság, és hogy ne legyenek előítéletesek az emberek. És ha valamit szeretnénk csinálni, akkor az most kell elkezdeni. Nem holnap.

L.L. Junior - LL Junior interjú - beszélgetés az új lemez kapcsán (3. rész)

Úgy vettem észre hogy sok sztárral szemben te nem barikádozod el magad, téged meg lehet szólítani, sőt a rajongókkal keresed is ezt a fajta kapcsolatot.

Örülök hogy ezt mondod, szerintem tényleg ilyen vagyok. Én nem tartom magam sztárnak, lehet hogy ez hibám, de nem tartom magam annak. Tudom hogy mikor és hol kell úgy viselkedni, hogy mindent beleadjak. A színpadon kell dögösnek lenni, és a magánéletben pedig szerénynek. Én ezt vallom. Minden ember akkor jó ember, akkor jó előadó, ha a színpadon mindent belead, a magánéletben pedig nagyon visszafogott.

A rajongónak adott esetben válaszolsz a személyes kérdéseire is, úgy látom nagyon értékelik ezt a dolgot.

Igen, mert fel kell dolgozni azt, hogy ha egy ember ismert - a zenéje által. Akkor tudnia kell (mivel ismert a zenéje, és ő maga is) hogy ténylegesen ismeri is a rajongó. Úgy fog odaszólni mint egy ezer éves barátjának. És lehet hogy még az életedben nem láttad – de akkor is ugyanezt kell visszafelé adni: „Hát persze tesó, ne hülyéskedj, hogy ne írnám alá a lányodnak a sapkáját” . Ez nagyon fontos. Igyekszem megérteni a szót mindenkivel. Nekem bejön ez a laza stílus.

Kevesen tudják szerintem, hogy a zene mellett programozást is tanultál

Valóban, számítógép programozó szakmám van, de nem használom abszolút. Sőt vannak karbantartóim a saját gépemmel kapcsolatban is.

Gondolom annak idején megvolt az az ok amiért ezt elkezdted, illetve végigcsináltad, és ennek kapcsán jön be az oktatás kérdése – amiről már beszéltél

L.L. Junior - LL Junior interjú - beszélgetés az új lemez kapcsán (3. rész)

Tudtam hogy ez a jövő, de mellette írtam a dalokat is, és az prosperálóbb volt.

Mennyire tartod fontosnak az oktatást, egyrészt az iskolarendszeren belül, másrészt az emberek önképzésével kapcsolatban?

Én kulcsfontosságúnak tartom az oktatást, a szakképesítést. Egyrészt emberi mivoltjában ad annak egy hatalmas tartást aki képzi magát. És a megfelelő képesítés, megfelelő tanárokkal olyan emberi tulajdonságokkal ruházhatja fel, amit még nem is ismerhetett az a roma gyerek aki bizonyos családból jön. Adhat olyan dolgokat, amiről még nem is hallhattak bizonyos településeken. És igazándiból ez lenne az a norma, ahogy élnünk kellene – minden embernek, mindenkivel. Ez a legfontosabb: az oktatás. És folyamatosan képeznie kell magát mindenkinek. Én is megpróbáltam ezt a színművészetis dolgot, de biztos hogy fogok tanulni még mást is. Lehet hogy zenét fogok tanulni, nem tudom. Mindig kell valamit tanulni. Pont azért, hogy senki ne higgye magáról azt, hogy „Hú, de király csávó vagyok hogy én ezt mind meg tudtam csinálni”. Kell hogy képezzük magunkat.

Azért is hogy nyitott maradjon mindenki az új dolgokra?

Igen, és mellette az önbizalmának tesz jót, hogy ő is egy a sok közül. Picit egy „ego minuszt” csinálunk ott. Amikor végigtanulja, és elvégzi, az embernek olyan gyönyörű érzése van, minden képesítés, szakma, vizsga, vagy sikeres dolgozat után, azt tényleg nem tudja senki elvenni az embertől. És ez az álmom, ezt akarom, és mindenhol e mellett szólalok fel, hogy tanuljanak a romák. Tanuljanak. Más a temperamentumuk is a romáknak – és ki kellene használni. Ha valaki nagy dumás, akkor tanuljon addig amíg ügyvéd nem lesz, és használja ki a „dumáját” a bíróságon, ha valaki ilyen adottságokkal rendelkezik. Ez az álmom, hogy mindenki képezze magát – akár a zenében, akár bármi másban, lássuk meg a lehetőségeket, higgyünk önmagunkban, és tegyünk meg ezért mindent. És nem holnap, hanem a ma - ezt szeretném.

Visszatérve az új albumra, mi a leglényegesebb neked egy dalban, ha egy rövid mondatban kellene összefoglalnod?

Nagyon fontos hogy tartalmas legyen egy dal.

-CsL-

2010. 02. 10.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

-CsL- 2010. 02. 10. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2010. 02. 18. 18:59
kiváncsi vagyok már az új albumra :D
Vendég 2010. 04. 28. 14:34
nagyon igazat mond és ez szép dolog mer ő azt mondja amit érez és lát nem azt amit az image kíván!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

LL Junior interjú - beszélgetés az új lemez kapcsán (3. rész) cikk képei
L.L. Junior - LL Junior interjú - beszélgetés az új lemez kapcsán (3. rész)L.L. Junior - LL Junior interjú - beszélgetés az új lemez kapcsán (3. rész)L.L. Junior - LL Junior interjú - beszélgetés az új lemez kapcsán (3. rész)L.L. Junior - LL Junior interjú - beszélgetés az új lemez kapcsán (3. rész)L.L. Junior - LL Junior interjú - beszélgetés az új lemez kapcsán (3. rész)