Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Hiperkarma riport

Hiperkarma - Hiperkarma riport

A Hiperkarmával készített riportból kiderül többek között, hogy mi a véleményük a playback-formációkról. Emellett megtudhatjátok a zenekarral kapcsolatos aktuális eseményeket.

A szakmai vélemények mind pozitívak az első albumotokról. Ti elégedettek vagytok-e a lemezzel? Változtatnátok-e rajta, ha most kerülne kiadásra? Milyen más ötletet vinnétek bele?

Szerintem semmi, ez a lemez kiforrta magát. Eljutott arra szintre, hogy megjelent. Működik. Abszolút semmi probléma vele. Akárki meghallgatja, most is ugyanúgy szól egy év távlatában, és szerintem 10 év múlva is ugyanilyen lesz. A következő lemez az teljesen másmilyen lesz, ez tény.

Milyen zenéket hallgattok, illetve mennyire van ez hatással az általatok játszott stílusra?

Én most éppen Chilit hallgattam. Nagyon szeretjük a Red Hot Chili Pepperst. Magyarok közül elsősorban a Quimbyt, vagy a Pál Utcai Fiúkat, de őket csak azért, mert nagyon jó ismerősök. De például a Morcheeba-t is kedveljük, vagy éppen a Depeche Mode új albumát. Tehát olyan zenéket, amiket a hétköznapi emberek hallgatnak. Már úgy hétköznapiakat, amelyeket a korunkbeli fiatalok szeretnek.

Mostanában elég nagy viták zajlanak az élő és a playback zene kapcsán. Nektek mi a véleményetek erről?

Ha valakinek nem gáz az, hogy playbackel, hanem megelégszik azzal, hogy előadó, akkor adjon elő. Azzal semmi probléma nincsen, ha nem tud gitározni, zenélni, akkor táncoljon. De a Hiperkarma zenekar soha nem fog playback fellépést vállalni. Soha.

Még TV szereplésben sem?

Semmilyet. Nincs az a média, amelyik ezt elérné. És ez nem nagyképűség, egyszerűen nem. Ízig-vérig zenészek vagyunk, nem fogunk tátogni. Minek? Nincs akkora médiahatalma a Reggelinek 7 óra 45 perckor, nincs olyan média jelentősége, hogy bemenjen a zenekar oda tátogni. Nem tudom miért hiszik azt a magyar zenekarok, hogy előrébb fognak jutni azáltal, hogy elmennek Road Show fellépésekre playbackelni. Rövid távon gondolkodnak és el fognak tűnni a süllyesztőbe. Mi hosszú távon gondolkodunk. 10-15-20 év távlatában.

Vannak olyan magyar előadók is például, akik elfelejtve múltjukat az éppen aktuális zenei stílusba kezdtek bele…

Az nem baj, ha valaki teljesen más zenét játszik, mint eddig. Pédául én 14 éves koromban Roxettet hallgattam most pedig Red Hot Chilit. Ez is változhat ugyanúgy. Ezzel semmi probléma nincsen. Mindenki csináljon azt ami jól esik neki - sok pénzért. Akármennyire is pénzkérdés, vagy médiaérték a Hiperkarma sosem fog tátogni. Egész egyszerűen arról van szó, hogy ez egy élő zenekar. Emiatt nem is játszik sokat az együttes. Vagy érvénytelen a meghívás, vagy pedig gáz, gagyi, playbackfelkérés. Egyébként szerencsére egyre jobban feszegetik ezt a kérdést. Most már mindenkit elővettek, a Fresh lányokat is, és mindenkit. Nagyon súlyos. Meg fog változni minden 5 éven belül. Akkor is lesznek tátogó arcok, de csak azért, mert akkor is esznek 13 éves lányok.

Nemrég jött ki a második kislemez, a Lidocain. Mik az elvárások a daltól? Készült-e klip?

Igen készült klip. A VIVA+-on már látható ettől a héttől. Gyökeresen más lett, mint az előző. A Hiperkarma zenekar megy a saját útján. Senkivel nem alkuszunk meg. Akik bírnak azok bírnak, akik nem azok hallgassanak olyan zenét, amit szeretnek. Ez a hozzáállás működőképes szerintünk. Az elvárásaink a Lidocainnal kapcsolatban a következő:Akik tudják, hogy miről van a dalban szó, azoknak nagyon sokat fog segíteni, akik pedig nem tudják, azokat szórakoztatja. Akiknek pedig nem tetszik, azok vegyenek más lemezeket, és érezzék magukat jól. A Zolee mondta jól:
„ Én eladom neked, jó ha megveszed,
De az sem érdekel hogyha nem ezt eszed,
Mert csak én, én vagyok az akinek játszom,
Annak látszom ami vagyok:”

Az új dal ellenére a Dob+Basszust még mindig nagyon szeretik az emberek.

Igen, ezt mi is észrevettük, szerencsére nagyon sokan kérik. De a klip az nagyon gáz lett, a nóta az szerencsére elviszi az egészet. A klip az azt a szellemiséget képviseli, amit eddig csináltak Magyarországon. Ezt meg kell változtatni, törekedni kell rá, hogy ne csak ilyen legyen.

Az új albumon dolgoztok-e már? Mikorra várható? Várható-e még további single az első lemezről?

Fog még kijönni 3 klip, tehát összesen 5 klip lesz az első albumról. A következő lemeznek kész van 9 dala, de csúsztatjuk, várakoztatjuk, mert a jelenlegi is elég jó ahhoz, hogy egy kis időt kapjon. Ilyen reklám mellett, mint amit kapott.
Ősszel jelenik meg a következő klip, de még titok, hogy melyik dalból.

Mennyiben más a 1G Recordnál, mint előzőleg Pierrotnál? Milyen szinten kötött a munkátok?

Semmi megkötés nincs. Ez az ára annk, hogy nem ölnek bele 10 millió forintot a promócióba. Választanod kell. Vagy elmész egy multihoz, és azt csinálod, amit ők mondanak. De ekkor rövid úton kiherélnek, és eltűnsz két éven belül. Vagy pedig mész a saját utadon egy kis kiadóval, aki annyit tud ajánlani mindösszesen, hogy legyártja a CD-idet, és egy nagyon minimális promóciót biztosít. Ez a másik út. Mindakettő járható, mindenki azon haladjon, amelyiken szeretne.

Mik a terveitek? Angol nyelvű lemezt terveztek-e? Külföldi fellépést kaptatok-e?

Semmiképpen. Külföldi fellépéseket igen, de csak magyar közönségnek. Ezeket a nótákat nem lehet lefordítani angolra. Ezek magyar dalok, magyar embereknek, magyar emberektől, Magyarországon. Bár volt már próbálkozás, de nem kell. Egyelőre ilyen tervek nincsenek.

Hol koncerteztek a közeljövőben?

A Hiperkarma július 15-ei koncertje a Zöldpardonon elmarad, július 28-án a Káli-cool fesztiválon, augusztus 3-án 21 órakor pedig a Szigeten, a Pesti Est színpadon lép fel a zenekar.
A Lidocain című számból készült klip már látható a Frissklipben, a VIVA+-on, illetve egyéb zenei műsorokban. A maxi lemez már kapható a lemezboltokban.

2001. 07. 16.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

2002. 06. 26. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2004. 10. 24. 14:56
áá dejo:)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Hiperkarma riport cikk képei
Hiperkarma - Hiperkarma riport