Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Egyre népszerűbb a Kávészünet együttes

Kávészünet - Egyre népszerűbb a Kávészünet együttes

A formáció neve egyet jelent a megzenésített versekkel. Céljuk, hogy a zenéjük segítségével közelebb vigyék a költészetet a mai fiatalokhoz. Következő koncertjükre újabb kulturális meglepetéssel készülnek, amely december 2-án lesz a budapesti Silenus szórakozóhelyen. Beszélgetésünknek volt tehát apropója.

Folyamatosan járjátok az országot a megzenésített versekkel. Hogyan fogadnak titeket és melyik korosztály vevő leginkább erre a műfajra?

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a társadalmi elfogadottságunk nagyon magas; tényleg mindenfelé járunk az országban, s mindenütt szeretnek minket, s nagyon kevés (mondhatni nullával konvergáló) negatív visszajelzés érkezik - úgy élőszóban, mind az online felületeken. Viszonylag kortalan a stílus, amit képviselünk, erről árulkodik, hogy óvodákban ugyanolyan lelkesen fogadtak már minket, mint nyugdíjas otthonokban. A Facebook rajongói oldalunk statisztikája ugyanakkor azt mutatja, hogy rajongóink 60%-ban a 18-24 éves korosztályba tartoznak.

Kávészünet - Egyre népszerűbb a Kávészünet együttes

Mit gondoltok mennyire terjedt el az általatok indított kultúrmisszió?

Azon vagyunk, hogy minél több helyre, minél több emberhez eljuttassuk a megzenésített versekkel a kultúrát. Már most is sok a felkérés - iskolákba, kávézókba és szórakozóhelyekre egyaránt hívnak minket. Nagyra törő terveink vannak: országos "Rendhagyó Irodalomóra" turnét szervezünk, amelynek keretében (feltéve, hogy sikerül kellő mértékű támogatóra találnunk) akár 200.000 diákhoz is elvihetjük programunkat - amelynek keretében mérhetővé tesszük a megzenésített versek hatékonyságát, a verstanulási érdemjegyek alakulásán keresztül.

Hamarosan videoklip készül a legismertebb Kávészünet opuszból, a Csonka versből. Miért pont erre esett a választás és mit lehet tudni a készülő kisfilmről?

A választás részben kézenfekvő volt - hiszen ez a legnépszerűbb megzenésítésünk - másrészt megkérdeztük a rajongókat is; és ők is a Csonka versre szavaztak. A készülő klip különlegességét épp a rajongók adják majd, mivel velük közösen, azaz az ő szereplésükkel fog készülni a videó. December 2-án a Sielnus Pub ad otthont a rajongókkal közös forgatásnak - óriási buli lesz!:-)

Milyen új dalok találhatóak a Kávészünet repertoárjában?

Terveink közt szerepel egy "hangoskönyv" kiadása, egyfajta oktatási segédanyagként, amely elsőtől az érettségiig - évfolyamonként egy-egy vers megzenésítésével - 12 verset fog tartalmazni. Szépen haladunk ezzel az anyaggal is. Továbbá sok az olyan megkeresés, amely az amatőr rímfaragók részéről érkezik, hogy zenésítsük meg az ő műveiket is. Ezzel kapcsolatban hamarosan komoly lépésre szánjuk el magunkat: versíró pályázatot fogunk hirdetni, öt korosztályban, amelynek a győztes műveit megzenésítjük.

Mostanság nagyon sokan használják a különböző közösségi portálokat. Nálatok a Facebook szinte napi eszköz, ez tudatos vagy csak haladtok a korral?

Tudatos módon igyekszünk minél több emberhez eljuttatni a kultúrát; erre a Facebook remek csatornát biztosít - részben lehetőség van az interaktivitásra, részben pedig (a napról napra növekvő rajongói létszám miatt) egyre több emberhez tudunk szólni, s mint azt korábban említettük a visszajelzések nagyon pozitívak.

Mennyiben lesz más a legújabb fellépésetek mint az eddigiek?

Kivételes alkalom lesz ez, hiszen a fellépés és a klipforgatás ugyanazon a helyszínen lesz; lényegében szoros egymásutánban. Reméljük, hogy minél többen eljönnek, így a koncert és a klip egyaránt remekül fog sikerülni.

Hogyan készültök a közelgő ünnepekre? Lesz-e különleges Kávészünet Karácsony?

Az utolsó simításokat végezzük a nagylemezünk anyagán, amelyet szeretnénk karácsony előtt kiadni. Hallható lesz rajta (a Csillag születik végső döntőjében elhangzott) Szabó Lőrincz költemény: az Esik a hó - ennek igazi téli, karácsonyi hangulata van.

DE

2010. 11. 09. 15:46

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Egyre népszerűbb a Kávészünet együttes cikk képei
Kávészünet - Egyre népszerűbb a Kávészünet együttesKávészünet - Egyre népszerűbb a Kávészünet együttes